Vepřové ledvinky pečené na sádle s cibulí a kmínem
Úplně to vidím! Kdokoli jen pohlédne na název této téměř zapomenuté české klasiky, vysloví jen jedno slovo: FUJ. Jo jo, ledvinky nemají u nás příliš dobrou pověst. Páchnou, jsou jaksi slizké a dík „fantazii“ kuchařů i hospodyněk je známe v jediném provedení: dušené s rejží. Tak to vážení nejim ani já. Ovšem tohleto je jiný šáek kávy.
Ale od začátku. Ani mne by kdysi nenapadlo šoupnout je do trouby a dodnes pamatuju jak máma otce přesvědčovala, že jí játru, aby byl ochoten je konzumovat. Mně pak jednou, jen tak mezí řečí, řekla že její otec si je pekl jako bůček na spoustě sádla. Nevěřil jsem a pustil to z hlavy. Jenže za někoik týdnů klasické Déja Vu. Stejná situace, stejná informace, no to už jsem to musel vyzkoušet. A dobře že tak.
Na dvě porce potřebujeme
– 3ks vepřové ledvinky
– 1ks velká cibule
– 1ks stroužek česneku
– 2PL sádlo
– 50g slanina
– sůl, pepř, kmín
>> Sádlo a slanina jsou naprosto nezbytné. Ne olej prosím!
>> Ledvinky podél rozpůlíme a dobře, ale opravdu moc dobře očistíme od tuku a žilek. Všechno co je bílé pryč. Máme li čas, necháme přes noc utopené v mléku v lednici. Jinak alespoň dobře vypereme ve studené vodě.
>> Do pekáčku dáme sádlo, pokrájenou slaninu, cibuli na plátky, česnek nadrobno. Ledvinky dobře solené, pepřené a kmíněné naskládáme na povrch. Pečeme pomalu pod poklicí při 170°C a pak bez poklice na 200 do červena.
Je to opravdu snadné a já byl nejen poprvé překvapen výsledkem. Podáváme samozřejmě podle svého uvážení s kaší či šťouchanými brambory například. Já ale jednoznačně s vařenými brmbory, tatarkou a kyselou okurkou. Ovšem lepenice také není od věci.
Vypadá to dobře, zkusím. Doporučuji Ledvinky po Maďarsku.
Sladká paprika
Cibule
Kysaná smetana
Poměry si z hlavy nepamatuji.
Uz tento recept delam podruhe a je naprosto uzasny!! Vzdy jsem jen ledvinky krajela na prouzky,ale takto vcelku , jsou daleko lepsi!!
Děkuji za pochvalu a připomenutí. Já totiž s ledvinama skončil. Už mi to prostě nechutná. Na druhou stranu pokud bych měl chuť je znovu připravit, jdu jedině do těchto pečených. Oproti nevábně zapáchajíci slizké hmotě při dušení jsou prostě parádní.
Pavel
Docela by mě zajímalo, jestli se ledvinky opravdu solí hned na začátku – všude jsem se dočetl, že se to nemá. A jak se asi dlouho mají péct? Aspoň přibližně.
Děkuji za odpověď, pokud by to bylo možné, tak e-mailem.
Dobrý den Mílo.
Když píšu předem dobře solené, myslím to vážně. Bláboly o solení až po úpravě jsou zastaralé a kde kdo z profesionálů vám je vyvrátí. Jestiže solím a hned dávám do tepla, není to nic proti ničemu.
Ty časy? To opravdu jen přibližně. Není kus jako kus. V průměru při 160-170°C tak 90 minut. Pak bez poklice i bez zvýšení teploty trochu do barvy. 15 minut.
Recept je opravdu super,,,,, vřele doporučuji 😁👍👍
Co dodat. Dík za pochvalu… (Y)