Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřovka_200x_netVepřovka – název notoricky známý, stejně jako její využití. Na čerstvý chleba s cibulí, na rychlou gulášovku, na rizoto. Tak tuhle dobrotu, za „komančů“ k dostání v každém krámku za pár kaček a to ideálně čínské provenience jsem přestal kupovat už před lety. Ne proto, že si ji umím připravit sám, ale dík obsahu.

 

 No jen se podívejte. To na obrázku je současná produkce. Vypadá jako blbě udělaná sekaná.

vepřovka01_net

 

Nedávno jsem zaslechl, že je dokonce rozdíl mezi vepřovým masem ve vlastní šťávě a vepřovou konzervou. V tom druhém totiž není zaručeno, že bude výhradně z vepřového. No u toho prvního by možná být mělo, ovšem prakticky bych to nedal do huby.

Tohle je vepřové ve vlastní šťávě. To moje. Všimněte si struktury – kousky masa. Ne sekaná.

 vepřovka_moje_net

A jak na to? Nic jednoduššího.

– 2kg prorostlého bůčku (bez kostí a kůže, ne úplně libový, tak 50:50)

– Praganda (čajová lžička na kilo masa)

– Voda

Maso na kostky dejte do papiňáku a zalejte studenou vodou. Jen tak, aby hladina nebyla ani k povrchu masa. Přidejte rychlosůl – Pragandu. Lžičku na kilo masa. Možno i chilli papričku pro zvýraznění chuti. A to je vše! Na sporáku přivést k varu, ztlumit plamen a vařit 45 minut. Odstavit, nechat dojít a šťouchadlem na brabory rozmačkan do přijatelné konzistence. Je vidět na obrázku. Nandat do sklenic asi centimetr pod okraj a sterilovat varem jednu hodinu. A to je celý. Příprava opravdu pro každého.


Praganda. K zakoupení u řezníka, v prodejně s vybavením pro kuchyně i v drogeriích (podivné).

Praganda01

Sdílejte...

3 Responses to “Vepřové maso ve vlastní šťávě”

Komentáře