Vepřové maso ve vlastní šťávě
Vepřovka – název notoricky známý, stejně jako její využití. Na čerstvý chleba s cibulí, na rychlou gulášovku, na rizoto. Tak tuhle dobrotu, za „komančů“ k dostání v každém krámku za pár kaček a to ideálně čínské provenience jsem přestal kupovat už před lety. Ne proto, že si ji umím připravit sám, ale dík obsahu.
No jen se podívejte. To na obrázku je současná produkce. Vypadá jako blbě udělaná sekaná.
Nedávno jsem zaslechl, že je dokonce rozdíl mezi vepřovým masem ve vlastní šťávě a vepřovou konzervou. V tom druhém totiž není zaručeno, že bude výhradně z vepřového. No u toho prvního by možná být mělo, ovšem prakticky bych to nedal do huby.
Tohle je vepřové ve vlastní šťávě. To moje. Všimněte si struktury – kousky masa. Ne sekaná.
A jak na to? Nic jednoduššího.
– 2kg prorostlého bůčku (bez kostí a kůže, ne úplně libový, tak 50:50)
– Praganda (čajová lžička na kilo masa)
– Voda
Maso na kostky dejte do papiňáku a zalejte studenou vodou. Jen tak, aby hladina nebyla ani k povrchu masa. Přidejte rychlosůl – Pragandu. Lžičku na kilo masa. Možno i chilli papričku pro zvýraznění chuti. A to je vše! Na sporáku přivést k varu, ztlumit plamen a vařit 45 minut. Odstavit, nechat dojít a šťouchadlem na brabory rozmačkan do přijatelné konzistence. Je vidět na obrázku. Nandat do sklenic asi centimetr pod okraj a sterilovat varem jednu hodinu. A to je celý. Příprava opravdu pro každého.
Praganda. K zakoupení u řezníka, v prodejně s vybavením pro kuchyně i v drogeriích (podivné).