Vepřová pečínka na pálivém zeleninovém základu
Inspirace kebabem a Tureckou kuchyní. Celé to začalo tím článkem tady. Po jeho přečtení jsem navštívil zmíněnou restauraci Mangal a velmi rychle odešel. Neměl jsem chuť jít na kebab do klasické restaurace s obsluhou, kde porce stojí okolo třísetpadesáti kaček. Pak jsem si vzpoměl, že docela blízko je Istanbul Kebab. Ten, nejen že tady funguje přes 20 let. Ale pro mne má zvláštní historii. Totiž, když jsem dorazil před deseti lety do Prahy, přímo z britského Bratfordu, kde Kebab nabízeli nejčastěji Pákistánci, a s holým zadkem, naprosto bez peněz, jen tak bloumal ulicemi, zahlédl jsem tuto restauraci. Vypada autenticky a já si ji hodlal zapamatovat. Podařilo se. Navštívil jsem ji.
Napoprvé jsem si dal Hašlama. Jehněčí. Páč nebyl čas a to jídlo je hotovka. No a ta právě mne inspirovala k následujícímu receptu. Každopádně o dva dny později jsem zašel znovu a vybral si základ kebabů. Šiš kebab. A to byla opravdu dobrota. Kusy na počkání grilovaného masa na velké jehle. Moc dobré. Takže splněno, nachutnáno a ještě zajdu na klasiku z nastojáka grilovaného masa. A mají domácí, z velkých plátků telecího. Žádná sračka z Německa.
Ale teď už domů a vepřová pečínka na pálivém zeleninovém základu
>> Na cibuli 2,5 hodiny/140°C pečená rolovaná krkovice se sádlem a kůží, kořeněná solí, paprikou, oreganem, sušeným česnekem. Podléval jsem po hodině a jen jednou. Vodou. Pak maso stranou.
>> Dopékéme poslední půlhodinu na 160°C základ s vývarem a rajčetem, brambory, mrkví, česnekem, papričkou, žampiony a červenou čočkou. Po půl hodině vypneme a necháme dojít.
Je to vážně snadné a žádná mouka
Hotovo a servis. Upřímně? Je to snadné a děsně dobré. Ovšem ty fotky! K vzteku. Sotva 30-40% se mi podaří z ruky a to jaksi nezdůvodňuje investici do nového vybavení. Fakt bych se picnul. No, snad postačí tohleto…
MDPM