Vepřová plec natřikrát a za dvě hodiny
Vepřová plec stejně jako ta hovězí je maso velmi univerzální. Použitelné téměř na cokoliv. Když tentokráte spolubydlící přinesl domů krásný kousek s požadavkem na pečeni moc se mi do toho nechtělo. Myslím péci vrabce z tak libového masa. Takže jsem z asi kila a čtvrt připravil karbanátky na dva způsoby a k tomu několik řízků. Práce na dvě hodinky. Jídlo na dva dny. Nic převratného. Pouze klasika odolávající statečně času i módním vlnám hamburgerů a steaků.
Mimochodem zadejte si prosím do google vyhledávače výraz pork shoulder. Z těch obrázků okamžitě pochopíte jací jsou čeští řezníci vlastně chudáčci. On je totiž ještě nikdo nenaučil jak maso ideálně zpracovávat a hlavně prezentovat.
A aby nebylo při práci příliš ticho, nahodil jsem si nějakou tu tématickou letní vypalovačku – několik hutných beatů od klasika taneční scény:
Fedde Le Grand – Dark Light Sessions 055 (Tomorrowland Special) 18-08-2013
Paprikový karbanátek
Z čeho
750g vepřová plec
1ks paprika bílá
1ks cibule
2ks stroužek česneku
1ks vejce
1PL strouhanka
1PL hořčice plnotučná /Dijonská/
sůl, pepř, kmín, majoránka
Jak
>> Tohle není žádná kalorická supernova. Jen přijatelná bombička z velmi libové plece semleté s paprikou, cibulí a česnekem. Ta jediná paprika maso nádherně provzdušní a nadlehčí. Když si pak z této směsi připravíte hamburger, žádná chyba. Naopak.
>> Já tentokrát použil tradiční trojobal a smažil. Libové, šťavnaté, dík paprice příjemně vychucené a voňavé.
na středním kotouči umleté maso s česnekem, cibulí a paprikou
jen lehce ochucené s vajíčkem a strouhankou
karbanátky
karbanátek s brambory a tatarkou
se šťouchačkami – travel verze do práce
Karbanátek podušený ve víně a smetanové omáčce od posledně
>> No ano. Prostě zbyla omáčka od svíčkové a tak jsem jen bochánky opekl na másle, zalil deckou bílého, chvíli podusil bez poklice a přidal omáčku. Deset minutek pod poklicí na mírném plamínku a je hotovo. Povidla a kousek majoránky udělaly své.
mleté maso ve smetanové omáčce je moc dobré – trápit dítě žvejkáním kusu hovězího je blbina
Páreček řízků a šťouchané brambory
>> Tady už opravdu není moc co popisovat. Plátky z ořechu jsem lehce naklepal, osolil a poprášil sušeným česnekem. Nechal v lednici dvě hodiny odpočinout a obalil opět v trojobalu. Za 5 minut usmaženo a brambory či jiná příloha jsou už jen věcí volby.
vepřový řízek, šťouchané brambory a salátek z čerstvého zelíčka – tradiční nedělní oběd i dnes
Z jednoho kusu masa a několika málo dalších surovin je možné připravit menu na týden. A ještě zbývá prostor pro tu často zmiňovanou zdravou výživu…