Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřové srdíčko na smetaně

KN03 Tento recept vlastně vychází z návodu šéfkuchaře, mistra české kuchyně a Michelinskými hvězdami oceněného Romana Pauluse na přípravu plíček. Já se nechal inspirovat a postup si upravil po svém. Snad mi to promine. Hlavně ale jsem zaměnil hlavní surovinu. Plíčky totiž snesu, ale nemusím. Stejně jako mnoho z vás. Nepletu se, viďte 🙂
Každopádně lze takto připravit drůbeží srdíčka a žaludky, stejně jako vepřové žaludky, jazyk nebo hovězí dršťky.

 

Z čeho

2ks vepřové srdíčko
1ks střední cibule
300g mrkev a celer
50g řapíkatý celer
5PL jíška máslová
5PL víno bílé
2PL máslo
2PL olivový olej
1PL citronová šťáva
1PL cukr
1dl smetana /šlehačka/

 

 

Příprava se jen málo odlišuje od klasické svíčkové na smetaně.

1/ Srdíčka velmi dobře omyjeme. Ideálně pod tekoucí vodou, odstraníme všecku krevní sraženinu a odřízneme tepny. Utopíme na deset minut ve studené vodě a znovu propereme v další. Pak vložíme do studené vody nejlépe v tlakovém hrnci společně se zeleninou a kořením, jako na každý jiný vývar. Přivedeme k varu, osolíme a uzavřeme. Věřte tomu nebo ne, ale 1,5 hodiny je ideální čas. V klasickém hrnci déle – do měka 🙂

2/ Omáčku připravíme opět tradičně a to z litru a půl vývaru ze srdíčka. Takto, nebo takto, nebo po svém 🙂

3/ No a teď to hlavní: Třetinu z mrkve a celeru na nudličky Julienne plus řapíkatý celer na plátečky rychle orestujeme v oliváči s máslem. Vsypeme do hotové zcezené omáčky a přidáme na nudle pokrájené uvařené srdíčko. Jen prohřejeme a ….

 

S knedlíčkem je to klasika a plátečky do křupava vypečeného špeku chuť jen zvýrazní. Dobrou českou chuť.

Vepřové srdíčko na smetaně s HK

 

Když o tom tak přemýšlím, myslím, že z těch uvařených a pokrájených studených srdíček by se nechala připravit sakra dobrá čína. Klidně například Kung Pao, nebo nudličky ve vermutu podle receptu, který přidám již brzy. U toho receptu bych zaměnil mouku za nakonec přidaný škrob a dochutil kapkou rýžového octa, sojovky a chilli. Kruci to musím vyzkoušet 😛

Sdílejte...

3 Responses to “Vepřové srdíčko na smetaně”

Komentáře