Vepřové srdíčko na smetaně
Tento recept vlastně vychází z návodu šéfkuchaře, mistra české kuchyně a Michelinskými hvězdami oceněného Romana Pauluse na přípravu plíček. Já se nechal inspirovat a postup si upravil po svém. Snad mi to promine. Hlavně ale jsem zaměnil hlavní surovinu. Plíčky totiž snesu, ale nemusím. Stejně jako mnoho z vás. Nepletu se, viďte 🙂
Každopádně lze takto připravit drůbeží srdíčka a žaludky, stejně jako vepřové žaludky, jazyk nebo hovězí dršťky.
Z čeho
2ks vepřové srdíčko
1ks střední cibule
300g mrkev a celer
50g řapíkatý celer
5PL jíška máslová
5PL víno bílé
2PL máslo
2PL olivový olej
1PL citronová šťáva
1PL cukr
1dl smetana /šlehačka/
Příprava se jen málo odlišuje od klasické svíčkové na smetaně.
1/ Srdíčka velmi dobře omyjeme. Ideálně pod tekoucí vodou, odstraníme všecku krevní sraženinu a odřízneme tepny. Utopíme na deset minut ve studené vodě a znovu propereme v další. Pak vložíme do studené vody nejlépe v tlakovém hrnci společně se zeleninou a kořením, jako na každý jiný vývar. Přivedeme k varu, osolíme a uzavřeme. Věřte tomu nebo ne, ale 1,5 hodiny je ideální čas. V klasickém hrnci déle – do měka 🙂
2/ Omáčku připravíme opět tradičně a to z litru a půl vývaru ze srdíčka. Takto, nebo takto, nebo po svém 🙂
3/ No a teď to hlavní: Třetinu z mrkve a celeru na nudličky Julienne plus řapíkatý celer na plátečky rychle orestujeme v oliváči s máslem. Vsypeme do hotové zcezené omáčky a přidáme na nudle pokrájené uvařené srdíčko. Jen prohřejeme a ….
S knedlíčkem je to klasika a plátečky do křupava vypečeného špeku chuť jen zvýrazní. Dobrou českou chuť.
Když o tom tak přemýšlím, myslím, že z těch uvařených a pokrájených studených srdíček by se nechala připravit sakra dobrá čína. Klidně například Kung Pao, nebo nudličky ve vermutu podle receptu, který přidám již brzy. U toho receptu bych zaměnil mouku za nakonec přidaný škrob a dochutil kapkou rýžového octa, sojovky a chilli. Kruci to musím vyzkoušet 😛
moc afektované. děláš ze sebe géňu. zkoušet nemá smysl. fanda
Dík za názor fando. Nic afektovaného tady sice nevidím, ale názor přesvědčeného ctím. Zdravím, géňa…
Super recept,jen tak dál,Géňo 😋