Vepřová žebra – sous vide pečeně
Tři dny zrající ve vakuu, deset hodin tažená ve vodní lázni, dva dny odpočívající v chladničce, dvacet minut žhavená v troubě a nakonec potřená pikantní omáčkou. Brutální dobrota! Ručím vám za to, že v tomto receptu sous vide nenahradíte ničím jiným.
Celé to začalo zamilovaným pohledem. U řezníka kousek od mého bydliště jsem vybíral něco úplně jiného. Že bůček připravený jako tenký plát se žeberními kostmi prodávají za 92,- Kč/kg vím dávno. A je ideální právě na podobnou přípravu. Na gril. K tomu několik kuřecích křídel a domů. Marinovat.
Vepřová žebra – sous vide pečeně
Koření
– sůl
– pepř
– cukr
– římský kmín
– sušený česnek
– ostropestřcový olej
Omáčka
– 1čl tmavá sójová
– 1čl dobrý kečup
– 1čl citrónová šťáva
– 1čl chilli omáčka
– 1ks stroužek česneku
Postupy
>> Jako první jsem připravil suchou směs. Všechno koření v moždíři a první v pořadí římský kmín. Ten je tady hlavní chutí.
>> Masa jsem potřel a promasíroval směsí plus nakonec ještě vrstvičkou oleje. V tom se koření lépe rozvine a vychutí vše pěkně do hloubky.
>> Křídýlka jsem si připravil ještě týž večer a nebyla nic extra. Maso šlo do vakua a na tři dny do lednice.
>> Pak temperování na pokojovou teplotu a 10 hodin ve vodě 80°C. To bylo děsné. Plnohodnotný sous vide přístroj nemám.
>> A další tři dny v lednici. To už bylo jen o čekání na vhodnou chvíli s potřebou trošky času na výslednou úpravu.
>> Pakliže nevládnu grilem jako takovým, tedy na dřevěné uhlí, musel jsem tradičně použít troubu, mřížku a teplotu 220°C.
Obrázky
V moždíři vše co je suché. První kmín a pak vše ostatní. Nemám něco extra. Obyčejný keramický krám za nějakých 120 peněz…
Maso s kořením řádně promasírované a natřené olejem. Do lednice a odpočinek…
Večer žebra do vákua a na tři dny do lednice…
Křídla jsem jen obalil v mouce a usmažil v oleji. Jako hranolky. A joko pitominky v KFC. Jako dobré, ale není to vono. Ne oproti KFC. To je hnusná sračka. Jen jaksi málo drive. Nedomyšlené…
A nyní už vyšší liga. Žebírka sous vide, 3 dny v lednici. Ta želírující šťáva je dokonalá a celé to dost připomíná kvalitní vepřovou konzervu…
Celé to šoupneme na mřížce do trouby rozpálené na 220°C/20 minut. Nebo prostě tak dlouho, až bude povrch krásně červený a křupavý…
Během pečení si připravíme BBQ omáčku na potření. Není to nějaký originál a vy si vyberte co vám chutná. Každopádně potřene ihned po vyjmutí z pece a to v několika vrstvách…
No a tak to tady máte. Nejlepší žebírka jaká jsem kdy ochutnal. To maso je prostě úžasná, trhací jako kalendář a jemné v chuti. Neskutečně jemné…
Takto nastudeno, druhý den z lednice a s domácím kváskovým chlebíkem. Hloupě jsem zapoměl přidat kyselou okurku, která pasuje v tomto případě a do kombinace jako hrnec na prdel…
No ale co už. Podařilo se. Machruju, páč opravdu skvělé. Okurka neokurka. Masíčko vypadá jako uzené, ale je to klam. Barva je jaká je dík soli v kombinaci s cukrem a odležení ve vákuu. Sous vide pak udělalo své. Kdokoli vyzkouší a přijme ten fakt, že totiž je to o přidaném malém množství práce a velké spoustě času, nebude už chtít jinak. Já tedy jednoznačně…
A protože se mi tentokrát dařilo fotit tak, že jsem si neuměl vybrat co sem a co někam dále, kompletní fotodokumentaci šoupnu na FB. Však vy víte kam.
PS: právě jsem dík těm fotkám dostal upozornění od mého poskytovatele domény. Že totiž počet mých souborů uložených do webu je příliš veliký. Podmínka je 50000 max..!!.. Mám 50050. Tak co s tím přátelé?
MDMP