Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřová žebra – sous vide pečeně

18-bbq žebraTři dny zrající ve vakuu, deset hodin tažená ve vodní lázni, dva dny odpočívající v chladničce, dvacet minut žhavená v troubě a nakonec potřená pikantní omáčkou. Brutální dobrota! Ručím vám za to, že v tomto receptu sous vide nenahradíte ničím jiným.

Celé to začalo zamilovaným pohledem. U řezníka kousek od mého bydliště jsem vybíral něco úplně jiného. Že bůček připravený jako tenký plát se žeberními kostmi prodávají za 92,- Kč/kg vím dávno. A je ideální právě na podobnou přípravu. Na gril. K tomu několik kuřecích křídel a domů. Marinovat.

Vepřová žebra – sous vide pečeně

 

Koření

– sůl
– pepř
– cukr
– římský kmín
– sušený česnek
– ostropestřcový olej

 

Omáčka

– 1čl tmavá sójová
– 1čl dobrý kečup
– 1čl citrónová šťáva
– 1čl chilli omáčka
– 1ks stroužek česneku

 

Postupy

>> Jako první jsem připravil suchou směs. Všechno koření v moždíři a první v pořadí římský kmín. Ten je tady hlavní chutí.

>> Masa jsem potřel a promasíroval směsí plus nakonec ještě vrstvičkou oleje. V tom se koření lépe rozvine a vychutí vše pěkně do hloubky.

>> Křídýlka jsem si připravil ještě týž večer a nebyla nic extra. Maso šlo do vakua a na tři dny do lednice.

>> Pak temperování na pokojovou teplotu a 10 hodin ve vodě 80°C. To bylo děsné. Plnohodnotný sous vide přístroj nemám.

>> A další tři dny v lednici. To už bylo jen o čekání na vhodnou chvíli s potřebou trošky času na výslednou úpravu.

>> Pakliže nevládnu grilem jako takovým, tedy na dřevěné uhlí, musel jsem tradičně použít troubu, mřížku a teplotu 220°C.

 

Obrázky

V moždíři vše co je suché. První kmín a pak vše ostatní. Nemám něco extra. Obyčejný keramický krám za nějakých 120 peněz…

01-kořenící směs v hmoždíři

 

Maso s kořením řádně promasírované a natřené olejem. Do lednice a odpočinek…

02-marinované maso

 

Večer žebra do vákua a na tři dny do lednice…

03-ve vakuu

 

Křídla jsem jen obalil v mouce a usmažil v oleji. Jako hranolky. A joko pitominky v KFC. Jako dobré, ale není to vono. Ne oproti KFC. To je hnusná sračka. Jen jaksi málo drive. Nedomyšlené…

04-křídla v mouce smažená

 

A nyní už vyšší liga. Žebírka sous vide, 3 dny v lednici. Ta želírující šťáva je dokonalá a celé to dost připomíná kvalitní vepřovou konzervu…

03-vepřová řebra sous vide

 

Celé to šoupneme na mřížce do trouby rozpálené na 220°C/20 minut. Nebo prostě tak dlouho, až bude povrch krásně červený a křupavý…

05-v peci doruda

 

Během pečení si připravíme BBQ omáčku na potření. Není to nějaký originál a vy si vyberte co vám chutná. Každopádně potřene ihned po vyjmutí z pece a to v několika vrstvách…

04-bbq omáčka na potření

 

No a tak to tady máte. Nejlepší žebírka jaká jsem kdy ochutnal. To maso je prostě úžasná, trhací jako kalendář a jemné v chuti. Neskutečně jemné…

06-servis

 

Takto nastudeno, druhý den z lednice a s domácím kváskovým chlebíkem. Hloupě jsem zapoměl přidat kyselou okurku, která pasuje v tomto případě a do kombinace jako hrnec na prdel…

25-žebírko s domácí kváskový

 

No ale co už. Podařilo se. Machruju, páč opravdu skvělé. Okurka neokurka. Masíčko vypadá jako uzené, ale je to klam. Barva je jaká je dík soli v kombinaci s cukrem a odležení ve vákuu. Sous vide pak udělalo své. Kdokoli vyzkouší a přijme ten fakt, že totiž je to o přidaném malém množství práce a velké spoustě času, nebude už chtít jinak. Já tedy jednoznačně…

A protože se mi tentokrát dařilo fotit tak, že jsem si neuměl vybrat co sem a co někam dále, kompletní fotodokumentaci šoupnu na FB. Však vy víte kam.

PS: právě jsem dík těm fotkám dostal upozornění od mého poskytovatele domény. Že totiž počet mých souborů uložených do webu je příliš veliký. Podmínka je 50000 max..!!.. Mám 50050. Tak co s tím přátelé?

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře