Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřová játra – na cibulce i na másle

vepřová játraNebudu vám tvrdit že je kdovíjak miluju. Vepřová játra. Spíše jsem se k nim časem „dojedl“. A jako dítě jsem je dokonce nenáviděl. Nechutnalo mi to a naši si navíc potpěli na úpravu takzvaně po anglicku kdy z toho ještě kapala krev. Fuj! Odporné! Pro mne je dodnes chutnější, přijatelnější a jednoduše první ta kuřecí. I kdyby jen z nejlevnějšího zdroje (mrazák v hypermarketu). Ale i vepřovou občas připravím. No a je li k mání, tak králičí. Ta jsou skvělá. Jediná která i když dobře znám ale nekupuji jsou husí Foie Gras. To jaksi za tu cenu nedávám. Dnes ale tedy ta vepřová ve dvou úpravách a každá po dvou porcích.

Dušená játra na slanince

– 250g játra
– 70g cibule
– 30g slanina
– 1čl mouka
– 3dl vývar
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, majoránka

 

1/ Maso pokrájíme na tvary jak komu vyhovuje. Já spíše jen tak ledabyle. Co kus, to originál.

2/ Pokrájenou slaninu si vyrestujeme do křupava a škvarečky odložíme stranou. Ve zbylém sádle si opečeme cibulku nadrobno pokrájenou do zlatava a přidáme maso. Opečeme ze všech stran, poprášíme pepřem a kmínem dle chuti a potřeby. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme teplým vývarem. Pod poklicí dusíme na mírném plameni asi 30 minut doměkka.

3/ Přidáme utřený česnek a koření. Ještě 5 minut necháme zlehka probublávat a redukovat. Ve výsledku nemusí být šťávy příliš mnoho. Vrátíme odložené škvarky.

 

játra, slanina, cibule – příprava

01_postcard

 

cibulka a játra a nakonec ve šťávě – rychlovka

02_postcard

 

jinak než s kvalitní rýží si to ani neumím představit

vepřová játra na slanince

 

 

Opékaná játra na másle a smažená cibulka

– 300g játra
– 1PL mouka
– 1PL máslo
– 1PL olivový olej
– 1/2dl víno
– 1/2dl vývar
– sůl a pepř
– smažená cibulka

 

1/ Nakrájíme si asi centimetr silné plátky které můžeme zlehka naklepat v sáčku. A to vřele doporučuji, protože játra a palička to se rovná dokonale zabordelené kuchyni. Já ale neklepal.

2/ Obalíme v hladké mouce. Není od věci rýžová. Nenechává pachuť a přitom stejně jako ta běžná, pšeničná udělá parádní krustičku. Není levná ale opravdu doporučuji.

3/ Opékáme dle chuti v sádle, nebo jako já v másle s oliváčem. Čas je tady opravdu individuální. Ale příliš vysušená játra není moc dobrá a navíc hořkne. Takže tak asi 2-3 minuty z každé strany. Necháme odpočinout například v troubě, nebo jen zakryté alobalem další 3 minutky.

4/ Přesně tak dlouho něž se udělá sosík. Výpek zalijeme vínem a vývarem. Necháme zredukovat a případně zahustíme oříškem studeného másla.

 

připravené plátky – ty žilky a blanky pryč prosím

vepřová játra03

 

zdobíme pro vzhled i chuť smaženou cibulkou a hrubou solí, ideálně Maldon

Vepřová játra na másle a smažená cibulka

 

Játra nejsou hvězdou mé kuchyně nejedná li se o smažená. Ta jsem ochutnal s brambory a tatarkou a okurkovým salátem poprvé na návštěvě u velmi vzdálené části rodiny na Hané. Tam mne tehdy, v asi desíti letech vzala babička. Já byl naprosto unešen. Jestli si dobře vzpomínám, ta vesnička se jmenovala Hrdibořice…

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vepřová játra – na cibulce i na másle
Datum vystavení
Hodnocení
1.51star1stargraygraygray Based on 4 Review(s)

8 komentářů to “Vepřová játra – na cibulce i na másle”

  • Milada K. says:

    Dušená játra na slanince, to je od dětství i moje noční můra, doposud jsem nenašla odvahu po letech vyzkoušet, třeba by mi už chutnala, ale je to silnější než já.;-)
    Něco na způsob té druhé varianty dělám i já a to je dobré. Stejně jako smažená, v trojobalu, ta můžu i studená.
    A pak mi ještě chutnají kuřecí, opéct, já raději na sádle, jen osolit, opepřit, pak přihodit kroužky cibule, trochu ještě osmažit a nechat dojít pod pokličkou. I to můžu i za studena.. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Každopádně souhlas se vším. Hlavně za studena pokud byla dobře očištěna jsou opravdu zajímavá a chutná. Znám, nebo spíše znal jsem recept na jatýrka pečená a poté naložená v remuládě z rajčatové omáčky a koření (určitě tam byla skořice). Krájelo se to na teninké plátky a zdobilo tou omáčkou. Myslím že recept byl řecký. Já si pamatuju kde a kdy jsem to zkoušel připravit. Jen ten postup…
      Kruci dnes až mne napadá, jak dokonalé by to bylo z Foie Gras, ta totiž mohou být klidně polosyrová :O

      • Milada K. says:

        …Ještě dlužím dodatek, i mně všechny tyto úpravy víc chutnají za studena.
        /…tedy kromě těch na slanince 😉 /

  • Milada K. says:

    Šmarjá, jen ne Foie Gras!!! Mysli na ty nebohé ptáky. 😉

    • Moje Dobroty says:

      A jedla jsi to?
      Zcela zodpovědně říkám – nelíbí se mi to, ale vyzloušet jsem musel. A „bohužel“, dokonalost. Tedy chuťově. Tak nevím… Rozhodni sama jestli stojí za to vyzkoušet něco z (přiznávám) ublíženého ptáka, nebo vnímat a nic nedělat se situací na Ukrajině která mi dělá větší hlavu?

      • Milada K. says:

        Dříve jsem neměla problém vyzkoušet téměř vše, najednou se dostavil blok, nemůžu králíka, telecí, jehněčí, kůzlečí, baby kuřátka, opékané sele, tyto játra…prostě to nejde. Ještě zvládám hovězí, vepřové, drůbež, nenaděláš s tím nic. A to jsem kdysi všechno jmenované měla velmi ráda.

  • Petra S. says:

    Recepty vypadají chutně, také doma preferujeme ta kuřecí, ale vepřová jsou dobrou alternativou.

    Jen bych ráda podotkla, že slovo játra je pomnožné, tedy „ta játra jsou…“ a jiná varianta je nepřípustná 😉
    http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1tra

    • Moje Dobroty says:

      Hmm, 😀 , netvrdil bych že neumím slušně a spisovně česky. Ale nepozornost a rychlé psaní na klávesnici dělá svoje. Jen v tom textu tady jsem opravdil asi 5 chyb 😛

Komentáře