Vepřová játra – na cibulce i na másle
Nebudu vám tvrdit že je kdovíjak miluju. Vepřová játra. Spíše jsem se k nim časem „dojedl“. A jako dítě jsem je dokonce nenáviděl. Nechutnalo mi to a naši si navíc potpěli na úpravu takzvaně po anglicku kdy z toho ještě kapala krev. Fuj! Odporné! Pro mne je dodnes chutnější, přijatelnější a jednoduše první ta kuřecí. I kdyby jen z nejlevnějšího zdroje (mrazák v hypermarketu). Ale i vepřovou občas připravím. No a je li k mání, tak králičí. Ta jsou skvělá. Jediná která i když dobře znám ale nekupuji jsou husí Foie Gras. To jaksi za tu cenu nedávám. Dnes ale tedy ta vepřová ve dvou úpravách a každá po dvou porcích.
Dušená játra na slanince
– 250g játra
– 70g cibule
– 30g slanina
– 1čl mouka
– 3dl vývar
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, majoránka
1/ Maso pokrájíme na tvary jak komu vyhovuje. Já spíše jen tak ledabyle. Co kus, to originál.
2/ Pokrájenou slaninu si vyrestujeme do křupava a škvarečky odložíme stranou. Ve zbylém sádle si opečeme cibulku nadrobno pokrájenou do zlatava a přidáme maso. Opečeme ze všech stran, poprášíme pepřem a kmínem dle chuti a potřeby. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme teplým vývarem. Pod poklicí dusíme na mírném plameni asi 30 minut doměkka.
3/ Přidáme utřený česnek a koření. Ještě 5 minut necháme zlehka probublávat a redukovat. Ve výsledku nemusí být šťávy příliš mnoho. Vrátíme odložené škvarky.
játra, slanina, cibule – příprava
cibulka a játra a nakonec ve šťávě – rychlovka
jinak než s kvalitní rýží si to ani neumím představit
Opékaná játra na másle a smažená cibulka
– 300g játra
– 1PL mouka
– 1PL máslo
– 1PL olivový olej
– 1/2dl víno
– 1/2dl vývar
– sůl a pepř
– smažená cibulka
1/ Nakrájíme si asi centimetr silné plátky které můžeme zlehka naklepat v sáčku. A to vřele doporučuji, protože játra a palička to se rovná dokonale zabordelené kuchyni. Já ale neklepal.
2/ Obalíme v hladké mouce. Není od věci rýžová. Nenechává pachuť a přitom stejně jako ta běžná, pšeničná udělá parádní krustičku. Není levná ale opravdu doporučuji.
3/ Opékáme dle chuti v sádle, nebo jako já v másle s oliváčem. Čas je tady opravdu individuální. Ale příliš vysušená játra není moc dobrá a navíc hořkne. Takže tak asi 2-3 minuty z každé strany. Necháme odpočinout například v troubě, nebo jen zakryté alobalem další 3 minutky.
4/ Přesně tak dlouho něž se udělá sosík. Výpek zalijeme vínem a vývarem. Necháme zredukovat a případně zahustíme oříškem studeného másla.
připravené plátky – ty žilky a blanky pryč prosím
zdobíme pro vzhled i chuť smaženou cibulkou a hrubou solí, ideálně Maldon
Játra nejsou hvězdou mé kuchyně nejedná li se o smažená. Ta jsem ochutnal s brambory a tatarkou a okurkovým salátem poprvé na návštěvě u velmi vzdálené části rodiny na Hané. Tam mne tehdy, v asi desíti letech vzala babička. Já byl naprosto unešen. Jestli si dobře vzpomínám, ta vesnička se jmenovala Hrdibořice…
MDMP






Dušená játra na slanince, to je od dětství i moje noční můra, doposud jsem nenašla odvahu po letech vyzkoušet, třeba by mi už chutnala, ale je to silnější než já.;-)
Něco na způsob té druhé varianty dělám i já a to je dobré. Stejně jako smažená, v trojobalu, ta můžu i studená.
A pak mi ještě chutnají kuřecí, opéct, já raději na sádle, jen osolit, opepřit, pak přihodit kroužky cibule, trochu ještě osmažit a nechat dojít pod pokličkou. I to můžu i za studena.. 🙂
Každopádně souhlas se vším. Hlavně za studena pokud byla dobře očištěna jsou opravdu zajímavá a chutná. Znám, nebo spíše znal jsem recept na jatýrka pečená a poté naložená v remuládě z rajčatové omáčky a koření (určitě tam byla skořice). Krájelo se to na teninké plátky a zdobilo tou omáčkou. Myslím že recept byl řecký. Já si pamatuju kde a kdy jsem to zkoušel připravit. Jen ten postup…
Kruci dnes až mne napadá, jak dokonalé by to bylo z Foie Gras, ta totiž mohou být klidně polosyrová :O
…Ještě dlužím dodatek, i mně všechny tyto úpravy víc chutnají za studena.
/…tedy kromě těch na slanince 😉 /
Šmarjá, jen ne Foie Gras!!! Mysli na ty nebohé ptáky. 😉
A jedla jsi to?
Zcela zodpovědně říkám – nelíbí se mi to, ale vyzloušet jsem musel. A „bohužel“, dokonalost. Tedy chuťově. Tak nevím… Rozhodni sama jestli stojí za to vyzkoušet něco z (přiznávám) ublíženého ptáka, nebo vnímat a nic nedělat se situací na Ukrajině která mi dělá větší hlavu?
Dříve jsem neměla problém vyzkoušet téměř vše, najednou se dostavil blok, nemůžu králíka, telecí, jehněčí, kůzlečí, baby kuřátka, opékané sele, tyto játra…prostě to nejde. Ještě zvládám hovězí, vepřové, drůbež, nenaděláš s tím nic. A to jsem kdysi všechno jmenované měla velmi ráda.
Recepty vypadají chutně, také doma preferujeme ta kuřecí, ale vepřová jsou dobrou alternativou.
Jen bych ráda podotkla, že slovo játra je pomnožné, tedy „ta játra jsou…“ a jiná varianta je nepřípustná 😉
http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1tra
Hmm, 😀 , netvrdil bych že neumím slušně a spisovně česky. Ale nepozornost a rychlé psaní na klávesnici dělá svoje. Jen v tom textu tady jsem opravdil asi 5 chyb 😛