Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku

panenka - špalík v soleném bůčku M&S01Já to prostě nejím. Vepřová panenka je pro mne absolutní chuťová nuda. Proto jsem ještě nikdy nic o tom super libovém kousku masa nenapsal. Žádný tuk, tedy nositel chuti, nepřidat slaninu není o čem psát. A pamatuju přitom časy, kdy jsme jako banda kuchařů z velkokuchyně na ostravské huti jeli na výlet a machrovali, že smažené řízky máme právě jen z panenek. Taková blbost. A proč tedy dnes? Když už jsem popisoval přípravu steaků, je zapotřebí zmínit se i o panence. Alespoň ty časy pro přípravu tak důležité.

 

Příprava

– 200g vcelku od palce
– 20g slanina Bacon Belly
– olivový olej
– máslo
– zelenina k restování

 

>> Příprava je stejně snadná jako u steaku a stejně nudná jako chuť tohoto masa. Stačí kořenit dle vlastních představ, tedy já jako vždy sůl, pepř a sušený česnek. Zabalit do kabátku ze slaniny a máte-li tu potřebu, převažte, nebo spíchněte.

>> Opečeme ve vrstvičce olivového oleje minutu z každé strany. Tedy ze všech čtyř. A dokončíme opět v horkovzdušné troubě. 160°C/18-20 minut . To je opět věc osobních preferencí. Já ji tam nechal minut 22 a bylo to už skoro medium rare.

>> Zelenina velmi tradičně – kousky napůl uvařených zchladlých brambor opečeme na másle s olivovým olejem. Přidáme a jen chvíli prohřejeme kousky jarní cibulky, cukety a ředkviček, vychutíme jemně posekaným česnekem, petrželkou, solí a pepřem.

>> Chcete-li omáčku, doporučuji opět vycházet z návodu zde.

 

zelenina na pánev…

zelenina na pánev

 

panenka jak to šlo…

vepřová panenka ve slaninovém kabátku a opékaná zelenina_postcard

 

už jednou jsem zmínil sotýrování, tady ale bylo spíše na škodu…

vepřová panenka ve slaninovém kabátku sortýrovaná a opékaná zelenina

 

Řízečky v pivním těstíčku

– 180g špička z panenky
– 1,5dl pivo nebo víno
– 6PL mouka hladká
– sůl, česnek, chilli

 

>> Ze špičky jsem si narychlo připravil velmi křehké, ale pro mne opět tak jaksi o ničem řízečky smažené zprudka v pivním těstíčku. To aby na nich dobře drželo jsem pojistil obalením soleného masa v rýžové mouce. Ta totiž vylepší přilnavost, ale nezanechá pachuť mouky pšeničné.

 

připravené maso…

panenka - medajlonky,sůl,pepř,česnek

 

a hromádka řízečků…

medajlonky z panenky v pivním těstíčku, turecký hummus a rajče

 

Vepřová panenka – inspirace

vepřová panenka ve slanině

vepřová panenka – recepty

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vepřová panenka ve slaninovém kabátku
Datum vystavení
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

4 komentáře to “Vepřová panenka ve slaninovém kabátku”

  • Veronika says:

    Řízečky v pivním těstíčku – větší hnus jsme ještě nejedli…

    • Moje Dobroty says:

      Možná by to chtělo smysluplný popis a zdůvodnění. Napsat jednoduchoz větu umí dítě ve druhé třídě.
      Každopádně nesouhlas. V pivním těstíčku je možná panenka troch nuda (pro mne určitě), ovšem ryba, treska, po anglicku paráda.

      • Veronika says:

        Jde především o to pivní těstíčko – je složené v podstatě jen z mouky a podle toho i chutná… prostě ochucená mouka. Opravdu se to nedalo, museli jsme to oškrábat.

        Jako základ dobrého těstíčka se nám osvědčila jedna lžíce mouky na jedno vajíčko. Na 4 řízky tedy 3 lžíce mouky a 3 vajíčka, dále dochutit solí + čímkoli co máte rádi (například vmícháním 100g strouhaného sýra vznikne výborné sýrové těstíčko).

Komentáře