Vepřová panenka ve slaninovém kabátku
Já to prostě nejím. Vepřová panenka je pro mne absolutní chuťová nuda. Proto jsem ještě nikdy nic o tom super libovém kousku masa nenapsal. Žádný tuk, tedy nositel chuti, nepřidat slaninu není o čem psát. A pamatuju přitom časy, kdy jsme jako banda kuchařů z velkokuchyně na ostravské huti jeli na výlet a machrovali, že smažené řízky máme právě jen z panenek. Taková blbost. A proč tedy dnes? Když už jsem popisoval přípravu steaků, je zapotřebí zmínit se i o panence. Alespoň ty časy pro přípravu tak důležité.
Příprava
– 200g vcelku od palce
– 20g slanina Bacon Belly
– olivový olej
– máslo
– zelenina k restování
>> Příprava je stejně snadná jako u steaku a stejně nudná jako chuť tohoto masa. Stačí kořenit dle vlastních představ, tedy já jako vždy sůl, pepř a sušený česnek. Zabalit do kabátku ze slaniny a máte-li tu potřebu, převažte, nebo spíchněte.
>> Opečeme ve vrstvičce olivového oleje minutu z každé strany. Tedy ze všech čtyř. A dokončíme opět v horkovzdušné troubě. 160°C/18-20 minut . To je opět věc osobních preferencí. Já ji tam nechal minut 22 a bylo to už skoro medium rare.
>> Zelenina velmi tradičně – kousky napůl uvařených zchladlých brambor opečeme na másle s olivovým olejem. Přidáme a jen chvíli prohřejeme kousky jarní cibulky, cukety a ředkviček, vychutíme jemně posekaným česnekem, petrželkou, solí a pepřem.
>> Chcete-li omáčku, doporučuji opět vycházet z návodu zde.
zelenina na pánev…
panenka jak to šlo…
už jednou jsem zmínil sotýrování, tady ale bylo spíše na škodu…
Řízečky v pivním těstíčku
– 180g špička z panenky
– 1,5dl pivo nebo víno
– 6PL mouka hladká
– sůl, česnek, chilli
>> Ze špičky jsem si narychlo připravil velmi křehké, ale pro mne opět tak jaksi o ničem řízečky smažené zprudka v pivním těstíčku. To aby na nich dobře drželo jsem pojistil obalením soleného masa v rýžové mouce. Ta totiž vylepší přilnavost, ale nezanechá pachuť mouky pšeničné.
připravené maso…
a hromádka řízečků…
Vepřová panenka – inspirace
MDMP






Řízečky v pivním těstíčku – větší hnus jsme ještě nejedli…
Možná by to chtělo smysluplný popis a zdůvodnění. Napsat jednoduchoz větu umí dítě ve druhé třídě.
Každopádně nesouhlas. V pivním těstíčku je možná panenka troch nuda (pro mne určitě), ovšem ryba, treska, po anglicku paráda.
Jde především o to pivní těstíčko – je složené v podstatě jen z mouky a podle toho i chutná… prostě ochucená mouka. Opravdu se to nedalo, museli jsme to oškrábat.
Jako základ dobrého těstíčka se nám osvědčila jedna lžíce mouky na jedno vajíčko. Na 4 řízky tedy 3 lžíce mouky a 3 vajíčka, dále dochutit solí + čímkoli co máte rádi (například vmícháním 100g strouhaného sýra vznikne výborné sýrové těstíčko).
Nic proti osobnímu názoru, ale to 1:1 je dost mimo mísu. To už není těstíčko. Něco o těstíčku mám tady: http://www.moje-dobroty.cz/fish-chips/ a ubrat se jistě dá.
A tady například těstíčko Dity P.: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10588743864-denik-dity-p/213562260300002-vyprostovaky/
Já vám neberu názor a vlastní chuť, ale větší množství mouky není nesmysl. Jestliže je to ale ve výsledku moukou cítit, pak je to blbě usmažené. Možná zbytečně husté a silná vrstva. Ale to už je o vlastnostech mouky. Není každá stejná.