Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu

vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu04Já jídla v pivu, na pivu a s pivem odjakživa nerad. Opravdu. Každopádně mne ale známý vyprovokoval zase k jednomu pokusu a ten se vydařil. Vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu. Jde o vaření velmi snadné a v den kdy jsem plynule pokračoval navazujíc na právě dopečený chleba a sázel pekáč s masem hned po něm do rozpálené trouby to bylo o to snadnější. Plynulost v dopravě abych tak řekl.

 

Suroviny – nic extra zvláštního

– 600g koleno s kůží
– 200g cibule
– 50g slanina
– 2,5dl pivo
– 1ks plechovka rajčat
– 2ks stroužek česneku
– 1čl hořčice
– 1čl feferonková pasta
– Sůl, pepř, kmín

 

Postup – snadno a v bodech

1/ Vykostíme kolínko tak jako tady, ale necháme část kůže s masem pěkně pohromadě. Je to osobní volba a já ji beru. Každopádně dále pokrájíme na kostky asi 3×3 centimetry (větší jsou opět volbou osobní, ne od věci) a promícháme v nádobě s půlkolečky cibule, plechovkou krájenách loupaných rajčat, posekaným česnekem, hořčicí a feferonkami, pokrájenou slaninkou. To vše solené, pepřené a se špetkou drceného kmínu.

 

maso a vše ostatní bez piva – příprava, to vše jsem přendal do pekáče, páč toto je příliš silná vrstva…

vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu

 

2/ Ničemu neuškodí hodinka odležení, ale není nutná. Takže zalijeme pivem a šoupneme do trouby rozpálené na 200°C. Tu ztlumíme na 170°C po dvaceti minutách a necháme dodělat doměkka. Já dohromady dvě hodiny v horkovzdušné.

3/ Finta – není od věci zaexperimentovat. Klidně zahustěte deset minut před koncem třetinkou perníku na strouhání a přidejte pro lepší konzistenci decku vývaru, nebo opět piva. Velmi snadno se tak přiblížíte kvalitním zvěřinovým pokrmům s omáčkou. Jen musím upozornit, že jídla na pivě jsou opravdu velmi výrazná v chuti s i jen původní troškou (250 ml). Takže je to na vás.

4/ Velmi široké jsou i možnosti servírování. Já si první porci dal s na sádle opečeným bramborovým knedlíkem, což bylo opravdu skvělé. Tu druhou s na másle opečenými plátky žampiónů a čistým, jen ve vepřovém, silně ochuceném vývaru připraveným krupotem. Také parádní. No a tu třetí v práci, stejně tak, ale v mikrovlnce ohřátou a už opravdu nechutnou.

5/ O tom to totiž je. Já, jak jsem připomínal vlastně jídla na pivu nerad. Takže v práci a ohřáté v mikrovlnce mi to opravdu nechutnalo. Naopak ale spolubydlícímu Janovi a stejně tak kamarádovi a hospodskému Pavlovi. Ti si mlaskali i když přihřívali a ten druhý jedinou chybu spatřoval pouze v ponechané kůži. To jsme ale zase na začátku. Tak nevím. Mám to asi dané.

 

jen občas a čerstvě připravené – takto…

vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu01

 

nebo takto, s krupotem a na másle opékanými plátky žampiónů…

vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu02

 

Vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu – resumé

>> Maso, slanina, česnek, cibule, rajčata, koření, vše podlité pšeničným pivem a upečené doměkka.

Pivo Herold Březnice, nebo Velen Černá Hora. Ta doporučuji. Stejně tak pšeničné pivo Fénix. Co chcete více pro přípravu jídla tak českého jako je pivo samo? Pro mne poněkud ojedinělé a přechucené, ovšem podle lidiček kteří ochutnali výborné. Tak to zkuste a napište. Chutná vám? Je opravdu tak české že to chcete za každou cenu?

Hmm???

Váš MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentáře to “Vepřové koleno na cibuli a v pšeničném pivu”

Komentáře