Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřový bok – pikantní sous vide

01-bok bez kosti 1kgA stejně jako posledně. Jediný pohled a zapomenuto pro co jsem opravdu přišel. Parádní, ukázkový kousek bůčku s kůží. S kůží! Tomu nešlo odolat. Obzvláště po tom posledním pokusu. Tento kousek je malinko libovější a na můj vkus vlastně příliš. Což se jistě projeví do výsledku. Ale snad…

Prostě jdu do toho. Nepříliš kořeněné maso si odpočine v lednici a vákuu týden. Jde mi primárně o fajnovou strukturu a chuť masa jako takového. Takže následující směs je jen o takřka špetkách.

   

Vepřový bok – pikantní sous vide

 

Špetky

– 1kg vepřový bok
– 1/2čl sůl
– 1/2čl cukr
– 1/2čl steakový pepř
– 1čl ostropestřcový olej
– 1čl liquid smoke

 

Postupy

>> Opět mám spoustu obrázků a tak to nebudu okecávat pouhým textem. Užijte si a máte li jen minimální možnost vyzkoušet, vřele doporučuji. Jak nakonec poznamenal kamarád a hospodský Pavel, je to ve výsledku chuťový orgasmus. Myslel si, v první chvíli, že jsem to někde koupil hotové. A zeptal se na cenu. Tu jsem mu i vypočítal, ale tohleto následující je pouze můj postup. A přivedl mne k nápadu. Vyzkouším v podstatě stejně i hovězí. Takže takové "jakoby" Pastrami…

Jak já nesnáším výraz jakoby. Ale…

 

Obrázky a postup

1/ Na úplně prvním obrázku je bůček. Jasné? Všem? Tady pak kousek kompletně zmatlaný výše popsanou směsí. Pro jistotu připomínám, liquid smoke je už tady

02-marinovaný bok do vakua

 

2/ Stále ještě nevládnu kompletním zařízením na sous vide. Takže opět hrnec, 10 litrů, těžké na zvládání teplot….

01-sous vide 12-80

 

3/ Po vložení masa ve vakuu takto klesla teplota a já musel jen hlídat, přidávat na hořáku a dolít vodu z konvice. Ideál by byl 82°C/10 hodin…

02-sous vide začátek

 

4/ Ve výsledku – 12 hodin a průměrná teplota cca 78°C. Plánovaných 10 by rozhodně stačilo..!!..

03-sous vide 24 h odpočinek

 

5/ Toto je opravdu nádhera. Původně kilový kousek po 24. hodinách je “vyvržen” z mateřského balíčku. Na fotce výše, v misce decka a půl neskutečně silné masové vepřové šťávy…

09-do trouby

 

6/ A jsou dvě základní možnosti jak s tím dál. Já to jen brutálně prohřál v horkovzdšné troubě na 220°C/20 minut. Chtěl jsem ve výsledku podávat vychlazené maso v sendviči…

11-z trouby 220-20

 

7/ Potřel jsem poté žhavý povrch domácím a silně vychuceným kečupem. Ta druhá verze, pro okamžitou spotřebu je možná zajímavější. Pod gril a kůžičku opéci do křupava…

12-z trouby a kečup

 

8/ Jedna pěkná, klasická, teplá porcička. Bramboráčky, kysané zelí a plátek dokonale rozpečeného masa…

14-servis

 

9/ Zelí kysané, červené. Nebýt mé sestry, nikdy si ho asi nevšimnu. Půlkilový pytlík propláchnutý vodou páč děsně kyselé. Dvě lžíce smažené cibulky z ikea, sůl, kmín, cukr a šťáva z pytlíku sous vide. Ta je tak silná, že sama o sobě v podstatě nejedlá. Půl hodiny klidného varu pod poklicí a nakonec strouhaná brambora na zahuštění…

15-zelíčko příprava

 

10/ No a na studeno. O toto mi šlo. Jednoduchost, čeština. Houska, domácí hořčice a křen, maso, čerstvá okurka, majonéza s nakládanými žampióny a okurkami…

Sendvič_postcard

 

11/ Zabalit, nakrojit a servis pro kamaráda Pavla. Prohlásil něco, “že jako orgasmus v chuti”. Netuší ještě, že takto bude i hovězí. Mám jej totiž v plánu…

21-servis sebou

 

A je to

Co vy na to? Pokusíte se? O snadnou kuchařinu s velmi dlouhou přípravou? Kde kdo už má doma “pomalý hrnec”. Dle mého názoru připravuje v něm poněkud nesmyslné kombinace jídel. No a přitom stačí přejít k základům. Zbytečně nekombinovat a uvařit jen to nejlepší. To samo sebou znamená zamyšlení se sám nad sebou. Chci jíst dobře? Nebo jen sypat suroviny?

 

Je to na vás. Já se dnes poroučím. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Vepřový bok – pikantní sous vide
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře