Vinohradský Gurmet – velká náhoda, chuť a styl
Ano takový byl. Asi tu větu, rčení všichni znáte: “člověk míní a bůh mění”. Já si ji dnes vychutnal opravdu do všech důsledků a následků. Ale začalo to vlastně už včera. Měl jsem velikou chuť býti vtipným. A tak jsem mimo jiné kolegovi asi dvacetkrát za odpoledne zopakoval: “Ty jsi zítra v práci? Co budeš mít k obědu? Já si upeču kachnu!” Byly to podněty čistě zjištné, provokující a ode mne ne právě milé. Jenomže zábavné. Ó jak jsem se mýlil 😀
Kachna se totiž nekonala. Já vyjel dopoledne na nákup. Na farmářské trhy. Krom pomerančů které jsem chtěl naskládat pod kachničku bylo zapotřebí sehnat také medvědí česnek který snad ještě je k mání. Nejen že nebyl a býti nemohl. Bylo gurmet a překvápko a peklo v podobě hromady dobrot které jsem ještě neznal, neochutnal a neviděl.
Jak to šlo
Asi v deset dopoledne jsem “vylezl” z metra na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Rozespalý a podrážděn sluničkem které opět spustilo svou palbu (konečně) jsem s pramalou vnímavostí narazil (skoro doslova) na stánek, no spíše veliký stan pekárny Kabát. A netušíc co se děje se zapojil do nádherné předváděčky a dobrých dvacet minut poslouchal a sledoval jak krásná pekařka s dokonale ruským přízvukem popisuje i předvádí své umění pekařské. Byla milá a já vnímal a nesledoval okolí. A nakoupil dobrůtky. A zase vnímal a nakoupil ještě další…
…a teprve poté prozřel. Nikde nic, žádný medvědí česnek, žádné sazenice petrželky a pažitky které jsem chtěl a hlavně žádný oběd u vietnamců jak jsem plánoval. Všude “jen” spousty jídla a vína a jahod :O Tak co s tím?
Říká se, že nejlepší až na konec. Dnes tedy ne! Jako první a poslední (byl jsem tam dvakrát) jsem ochutnal šneky. Lidičkové milí, máte li ten pocit jako já, tedy pocit že něco tak slizkého a vlastně odporného jako je šnek nikdy nevložíte do úst, mýlíte se a změňte urychleně názor! Opravdu! Je doslova úchvatný, chutný, voňavý a absolutně dietní (fuj zase ta dieta). A já se zamiloval. Kdyby ten pán co mi je prezentoval byl žena, dolejzám za ní jako pubertální mládě. Takto ovšem jen ta dobrota. Chcete to v číslech? Já tam “prožral” 800,- Kč! A chcete chybu? Vždy se něco najde. A našlo i tady. Byla to trapně obyčejná bageta ze supermarketu. Škoda.
každopádně doporučuji firmu Snails Day která je na českém trhu relativním nováčkem a nabízí doslova úchvatné gurmánské zážitky, hmm, jediný produkt přivedený k dokonalosti
A toto není konec jak by řekl filmař, to je jen začátek dlouhého příběhu který doplním. Jsem ale poněkud společensky unaven. V nabídce dobrůtek totiž byly české jahůdky a sekt Bohemia Brut s obzvláště dobrého ročníku. Takže jsem napitý jak houba 😛
3.6.2014 – pokračujeme. Budu to sem sázen jen přibližně tak, jak jsem si celou akci prošel.
Pekárna Kabát
Tu jsem potkal jako první. a bylo opravdu příjemné, doslova osvěžující sledovat jak si ti lidičkové vyhrají s těstem. Jak si děti vyhrají s nimi když mají tu možnost a jsou maminkami vyslány přímo do útrob pekárny v plném provozu. Byl to opravdu fofr. Sázeli rohlíky do pecí s takovým fortelem, že jsem mohl jen závidět. Já, který na těsto sáhne jen z donucení a ještě to musí být knedlík.
tak tento chleba se na nějaký čas usídlí na mém stole, je výborný i když ne právě laciný – 1/4 cca 40,- Kč, no to zase ale není ani moc…
a něco z děje – ty rohlíky jsou opravdu parádní, třetí den tužší a přitom stále skvělé
a nějaké produkty – preclík jsem si s nizozemským salátem dával v pondělí, chléb s tlačenkou další den
České jahody a sekty
Jahodově tam bylo. To tedy ano. Takovou hromadu jsem jich neviděl ani nepamatuju.
stánek s jahodami byl v obležení v podstatě neustále…
no a sekty k nim skvěle pasovaly…
…jen jahůdku jsem vždycky rychle sežral
Květáková krém se šafránem
Od mistrů. Už jsem se touto polévkou pomalu loučil. V posledních letech mi chutná stále méně a nějak si ji neumím oživit.
tady ovšem ji umí, v café restaurantu Sudička
tomuto pánovi jsem za dobrůtku poděkoval a bylo opravdu příjemné sledovat tu radost…
Foie Gras
Husí játra Foie Gras jsou bezesporu delikatesou světoznámou, uznávanou a veskrze oblíbenou. No jak by ne. “Já rád já játra ty rád játra…”, prd velebnosti. Já rád játra jen tak občas. Ale tato? Nejblíže jsou jim kvalitou a chutí ta králičí. Nejlepší jaká jsem kdy ochutnal tak nějak běžně. Ovšem toto!? S kamarádem který je nejí vůbec jsme se shodli: to je paštička nejlepší jakosti přímo od zdroje.
fotka špatná – toto je celý kilový kousek
ale tady prosím – dokonalé kousky od firmy Töpfer & Bratr a obchodu husijatra.cz
k tomu restovaná zelenina
Citronáda s mochyní
něco na osvěžení před dalšími chody. Moc příjemná nápoj který mne ale dostal hlavně tou věcičkou na hraně sklenky. Mochyně. Znáte to? Úžasná chuť.
sklenička narychlo a na žízeń od zahradní restaurace Lavička
nabízeli i jiné lahůdky
tady já ale neochutnával, možná je to škoda…
Náš grunt
Prodejny farmářských potravin. Už jsem psal o prodejně kterou pravidelně navštěvuji na Kubánském náměstí v Praze. Není jejich, ale dostanete tam podobné produkty. A ty nákupy vždy stojí za to. vše dokonale čerstvé a kvalitní.
popravdě ale, není to vždy za málo, ty ceny vidíte sami – ale je to ve sklence na zálohu 🙂
Škola vaření
chefparade.cz je škola vaření o které vím už delší dobu. Protože ale znám tu kterou vládne pan Vaněk a Pohlreich, nemám potřebu ji nějak zkoumat. O to zklamanější jsem byl, když jsem u nich ochutnal klasickou vepřovku. Tedy maso ve vlastní šťávě o kterém právě chystám článek. Víte ono to nebylo špatné. Ba právě naopak. Lepší než to moje. Chuťově. Jenže pardon! Plechovka zvící 300 gramů za 109,- Kč ??? Tak to tedy fakt už ne!
ani jsem na ně nebyl zlý, spíše se vysmíval každým slovem, na druhou stranu když měli tak dobré maso, jaká asi je paštika a luncheon meat..??..
Klobásky z Francie
Tak tohle je opravdu klobáskárna.cz. Tolik klobás pohromadě z jedné země krom česka a slovenska jsem nikdy neviděl. Ohromující nabídka, ohromující chutě a stejně jako už dříve popsané sušené ryby z ruska také pro opravdové hrdiny! Ono totiž to vše co tady najdete je opravdu poctivě fermentované a pomalu zrající ve sklepích. Včetně sušené kýty. Já tedy milovník parádního španělského fuetu jsem, ale tady mne prostě odrovnali. Ty chutě jsou prostě… No dalo by se říci brutální. A ceny taky 🙁 právě u tohoto stánku jsem zjistil jak relativní může být obsah peněženky. Představte si (opravdu nekecám), vyšlo mi to při placení přesně na korunu. Poslední! peněženka jako holátko a já mazal do bankomatu.
každopádně prosím, fajnové výrobky pro gurmány na klobáskárně a rozhodně ne pro necvičené papule, ta chuť je prostě jiná, chvílema řekl bych “hustě drsná”…
sušená kýta, řekl bych, že jedna z nejlepších jaké jsem ochutnal…
…a v řezu jak vidíte dokonalá krása, jen ta vůně, to je vážně síla!
Japonský čaj
Malá odbočka a osvěžení. matchatea.cz to je jasný a jednoznačný výlet do světa nejen čaje, ale hlavně naprosté dokonalosti v oblasti zdravé výživy a nejlepších čajů na světě. Nebudu vám namlouvat že tomu kdovíjak rozumím, nebo že snad jsem opravdovým milovníkem, neřku li znalcem. naopak. Mně to moc nechutná. Tím lépe pak ale vyzní fakt, že mladík, který mi čaj namíchal poznal z několika málo vět jak jej má upravit pro mou chuť. Takže něco málo sirupu z bezových květů a bylo milo.
pojízdná čajovna
a čaj jaký jen tak nepotkáte
Slovenké klobásy “Uherské”
Tento stánek jsem navštívil a malinko i nakoupil. Musím přiznat že v tomto sortimentu se “plácám” několik posledních let a podobnými produkty jsem doslovava přecpán. On totiž se s těmi pravými slováky a maďary s nejoriginálnějšími výrobky doslova roztrhnul pytel tady v Praze. A já bohužel měl tu možnost zahlédnout i pozadí toho dovozu originality. Narychlo produkce a ne právě dokonalá úcta k zákazníkovi v podobě špatného skladování. Sáhněte si do svědomí vy páni rádoby maďaři na pražských farmářských trzích. A to jak v kvalitě tak cenami. Kysané zelí průměrné kvality za 60 až 80,- Kč/Kg? Já vám rád představím českou produkci!
jak naznačeno, tak i nakoupíno – klobásy měkké, nezralé, s pitomou radou “nechte to odpočinout v lednici”, i trouba ví, že lednice to je vlhkost a pachy jídel…
tito ale mají v nabídce například opravdu parádní slaninu Mangalica, to už je jiný formát…
Jenomže to až později. Až dotřídím fotky z karty a pořízené doma. Vše dosud bylo pouze telefonem.
A to dnes, 6.6.2014 – fotečky doma pořízené jsem roztřídil a teď už jen každá s vlastním komentářem. K čemu výše se vztahuje dohledáte sami. Já přidávám tak, jak se mi dostaly pod ruku a fotoshop.
hlasovalo se – bohužel, spousta stánků byla mimo soutěž a tak jsem se na to vykašlal, u mne totiž jednoznačně vyhráli šneci…
husí foie gras – opravdu skvělá, jen tu pánev na které opékali mohli mít méně spálenou, nebo raděj prostě čistou…
chléb z pekárny Kabát – skvělý, kváskový a pro mne do budoucna jasná volba
a ty rohlíčky – takové jsem neochutnal snad už 20 let, připoměly mi banketky které jsou také v nabídce, ovšem na objednávku…
japonský čaj – tak tady nadšení nebude, mně to nechutná ať dělají co chtějí, já vím, je to zdravé, no tak až budu moc nemocný, ozvu se…
masíčko z Gruntu – znám už druhým rokem a je to prostě paráda, za parádní cenu ovšem…
nutrie na česneku z restaurace Kopyto – tak tato kopyta bych nejraděj kopytem nakopal do prdele, prezentace na stánku krásná, kuchař doslova básník, já si to odnesl domů a…
Fakt a opravdu a moc jsem se nasral! Tuž pomnite: nutrie má kosti jako králík – tenké a velmi tvrdé, tedy ostré ve zlomu. Nějaký blbec, nejspíše spěchajíc s přípravou prostě ty porce na pečení nasekal sekáčkem a tím pádem byla celá porce za 120,- Kč (jak ji vidíte výše) plná velmi tvrdých a ostrých úlomků které jsem občas skousnul a to zuby opravdu nerady. A mohl spolknout čehož jsem se naštěstí vyvaroval. Tohleto je na facku přes celou hubu! Mimochodem, ta rádoby smažená cibule byla dosti spálená a hořká. Škoda, moje první konečně ochutnání bylo posázeno opravdovými “diamanty”. Nicméně ten básník povídal, že bych si u nich mohl objednat kus masa syrového za rozumnou cenu. Tak to asi zkusím.
takže porce doma, s brambůrkem a tzatziki které k tomu pasovaly jako pásek… však to znáte, mňam 🙂
salámy a klobásy a zralá kýta z francie – jak už popsáno výše, pro hrdiny, ta chuť je velmi specifická a já to snesu jen občas a v malém množství, vlastně se dá říct, že mám taková lahůdková období, velmi nestálá…
slovenské uherské klobásy a slanina mangalica – klobásy jsem popsal výše, slanina je dokonalá, legendární, čistá a prostojednoduše parádní, prasátku mangalica budiž vzdána čest…
to nejlepší nakonec i když na začátku jsem to tak nechtěl – šneci dostanou vlastní prostor až vyndám z mrazáku ten balíček…
…a taky z lednice skleničky s kaviárem a jatýrky – prozatím jen mohu naznačit: kaviár překrásně jiskří ve sklenici sektu a zajímavě křupká při skousnutí zachytíte li jej v loku vína
MDMP
Jak byl ten šnek připravený? Popiš chuť, vůni, konzistenci 😉
Mám v mrazáku jeden balíček, takže dostanou vlastní prostor. Každopádně nejspíše dík dobrému zpracování to celé voní v podstatě jen po másle, bylinkách a česneku. Masíčko ač v celku, tedy ne mleté jak jej znám já je lahodné s konzistencí kuřecího stehýnka jemuž opět primární chuť dodavá bylinkové máslo. Myslím, že samo o sobě by to ani moc nechutnalo což stejně tak platí pro šnečí jatýrka a kaviár.