Vlašský salát s domácí šunkou
Tohleto byl logický následek. Když domácí šunka, tak jeden z nejklasičtějších českých majonézových salátů. Když já tak děsně rád chlebíčky, tak právě s tím salátem. No a když vlašský salát, pak podle kvalitního receptu. Nebudu zapírat. Připoměl mi jej každý rok před silvestrem kolega pepato. Nikdy jsem si jej příliš neoblíbil, tedy ten vlašák samozžejmě, ale když už je ta šunka v lednici.
Vlašský salát s domácí šunkou
Jeho složení je známé. Tedy, jeho složení je známé? Taky jsem se divil. Není! Vzal jsem si k ruce staré dobré receptuty studených pokrmů. Verzi z roku 1997. A koukal. Mrkev, hrášek, výrobní salám. Fuj! Tak opět po vzoru pana pepata moderní studená kuchyně od Viléma Vrabce. A tam to bylo. Nebyl bych to ale já, kdybych si recept trochu neupravil. Takže…
Vlašský salát s domácí šunkou
Suroviny
– 250g brambory
– 200g majonéza
– 150g šunka
– 70g cibule
– 70g kyselá okurka
– 70g jablko
– 1čl med
– 1čl hořčice
– 1čl worcester
– sůl a pepř
Postup
>> Brambory ve slupce si uvaříme ideálně večer předem. Stejně jako na vánoční salát kvalitní pevné áčka. Většinou to nedělám, ale tentokrát jsem si odměřil dobu varu na 15 minut pro brambory podlouhlého tvaru o váze asi 80 gramů na kus. Vodu lehce solíme.
>> Ráno si chladné brambory oloupeme a k nim připravíme ostatní suroviny. Hlavně majonézu. Tu stejně jako vždy používám už jen mléčnou. Připravenou také den předem a ochucenou. Viz níže. Odleželá majonéza je jaksi kompaktnější a chuťově vyzrálá. Postup opět podle odkazu výše.
– 1,5dl mléko nebo 12% smetana
– 3dl olej slunečnicový
– 2čl hořčice dijonská
– 1čl jablečný ocet
– sůl, pepř a cukr dle chuti
>> Šunku, silnější plátky překrojíme napůl a po dvou na sobě krájíme na nudličky. Okurky, jablko a cibule jsou ideální na mnohokráte už osvědčeném struhadle IBILI. Deska číslo 3. Perfektní výsledek. To vše pohromadě ochutíme medem, hořčicí, worcesterem, solí a pepřem. Vřele doporučuji oblíbenou vellenku. Do salátů nemá chybu.
>> Promícháme a teprve poté přidáme majonézu. Její množství stejně jako šunky si zvolte sami. Obojího doporučuje pan Vrabec více, než já. Ale mně to takto jak popisuji vyhovuje. A to je vlastně celé. Odpočinek v lednici a…
příprava surovin…
míchání salátu…
a servis – nebudu tvrdit že bych si raději nedal teninké plátky šunky od kosti na brambotovém saátu, ovšem takto skvělé a hlavně snadné…
Vlašáček je klasika a nebudeme jej zbytečně zatracovat. Ani proto že jej už léta letoucí ničí výrobní a prodejní řetězce, ani proto, jak jej pohaněl pan Donutil ve skvělém filmu Román pro muže. Co myslíte?
MDMP






Od té doby, co zrušili mou oblíbenou „lahůdkárnu“, kde dělali asi tak 20 druhů salátů, hromady chlebíčků a zákusků a všechno bylo silně jedlé a chutné, tak nemám moc odvahu si koupit salát. Takže zbývá jen domácí výroba. 🙂
Na „Vlašák“ mám asi 5 receptů a ani v jednom není jabko, zato je ve všech hrášek a v jednom dokonce sterilované zelí.
Takže tento tvůj Vlašský salát ihned kopíruji do svého zápisníčku a o víkendu vyrobím. 🙂
Ahoj Hani.
Jablko ve vlašáku je opravdu vyloženě Viléma Vrabce styl. Ten se zelím prodávají tady u mne v sousedství. Vyrábí jej pro několik lahůdkářství jedna stará paní a je mezi ostatními tady legendární. Musím přiznat, že loni jsem se jej tak přežral, že už ani nenakupuji. Ovšem spolubydla ho týdně sežere půl kila!
Vyráběj a zkůšaj a napiš jak to dopadlo 🙂
Pavel