Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vlašský salát s domácí šunkou

chlebíček s vlašským salátemTohleto byl logický následek. Když domácí šunka, tak jeden z nejklasičtějších českých majonézových salátů. Když já tak děsně rád chlebíčky, tak právě s tím salátem. No a když vlašský salát, pak podle kvalitního receptu. Nebudu zapírat. Připoměl mi jej každý rok před silvestrem kolega pepato. Nikdy jsem si jej příliš neoblíbil, tedy ten vlašák samozžejmě, ale když už je ta šunka v lednici.

Vlašský salát s domácí šunkou

Jeho složení je známé. Tedy, jeho složení je známé? Taky jsem se divil. Není! Vzal jsem si k ruce staré dobré receptuty studených pokrmů. Verzi z roku 1997. A koukal. Mrkev, hrášek, výrobní salám. Fuj! Tak opět po vzoru pana pepata moderní studená kuchyně od Viléma Vrabce. A tam to bylo. Nebyl bych to ale já, kdybych si recept trochu neupravil. Takže…

 

Vlašský salát s domácí šunkou

 

Suroviny

– 250g brambory
– 200g majonéza
– 150g šunka
– 70g cibule
– 70g kyselá okurka
– 70g jablko
– 1čl med
– 1čl hořčice
– 1čl worcester
– sůl a pepř

 

Postup

>> Brambory ve slupce si uvaříme ideálně večer předem. Stejně jako na vánoční salát kvalitní pevné áčka. Většinou to nedělám, ale tentokrát jsem si odměřil dobu varu na 15 minut pro brambory podlouhlého tvaru o váze asi 80 gramů na kus. Vodu lehce solíme.

 

připravené brambory

 

>> Ráno si chladné brambory oloupeme a k nim připravíme ostatní suroviny. Hlavně majonézu. Tu stejně jako vždy používám už jen mléčnou. Připravenou také den předem a ochucenou. Viz níže. Odleželá majonéza je jaksi kompaktnější a chuťově vyzrálá. Postup opět podle odkazu výše.

 

– 1,5dl mléko nebo 12% smetana
– 3dl olej slunečnicový
– 2čl hořčice dijonská
– 1čl jablečný ocet
– sůl, pepř a cukr dle chuti

 

>> Šunku, silnější plátky překrojíme napůl a po dvou na sobě krájíme na nudličky. Okurky, jablko a cibule jsou ideální na mnohokráte už osvědčeném struhadle IBILI. Deska číslo 3. Perfektní výsledek. To vše pohromadě ochutíme medem, hořčicí, worcesterem, solí a pepřem. Vřele doporučuji oblíbenou vellenku. Do salátů nemá chybu.

 

připravená zelenina z ibili

 

>> Promícháme a teprve poté přidáme majonézu. Její množství stejně jako šunky si zvolte sami. Obojího doporučuje pan Vrabec více, než já. Ale mně to takto jak popisuji vyhovuje. A to je vlastně celé. Odpočinek v lednici a…

 

příprava surovin…

suroviny_postcard

 

míchání salátu…

míchání_postcard

 

a servis – nebudu tvrdit že bych si raději nedal teninké plátky šunky od kosti na brambotovém saátu, ovšem takto skvělé a hlavně snadné…

09-chlebíčky s vlašským salátem

 

Vlašáček je klasika a nebudeme jej zbytečně zatracovat. Ani proto že jej už léta letoucí ničí výrobní a prodejní řetězce, ani proto, jak jej pohaněl pan Donutil ve skvělém filmu Román pro muže. Co myslíte?

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vlašský salát s domácí šunkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Vlašský salát s domácí šunkou”

  • Hannah12 says:

    Od té doby, co zrušili mou oblíbenou „lahůdkárnu“, kde dělali asi tak 20 druhů salátů, hromady chlebíčků a zákusků a všechno bylo silně jedlé a chutné, tak nemám moc odvahu si koupit salát. Takže zbývá jen domácí výroba. 🙂
    Na „Vlašák“ mám asi 5 receptů a ani v jednom není jabko, zato je ve všech hrášek a v jednom dokonce sterilované zelí.
    Takže tento tvůj Vlašský salát ihned kopíruji do svého zápisníčku a o víkendu vyrobím. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Hani.

      Jablko ve vlašáku je opravdu vyloženě Viléma Vrabce styl. Ten se zelím prodávají tady u mne v sousedství. Vyrábí jej pro několik lahůdkářství jedna stará paní a je mezi ostatními tady legendární. Musím přiznat, že loni jsem se jej tak přežral, že už ani nenakupuji. Ovšem spolubydla ho týdně sežere půl kila!

      Vyráběj a zkůšaj a napiš jak to dopadlo 🙂

      Pavel

Komentáře