Vánoční bramborový salát a to ostatní
Nechce se mi ani myslet, natož míchat salát, vařit polévku a obalovat řízky. Šestý den se potýkám s virózou a dnes, v den sváteční už se cítím na zápal plic. No ale vánoce bez salátu, to přeci nejde. A spolubydlícímu jsem slíbil jak salát, tak nakládané vepřové řízečky. Odevzdaně se tedy ploužím do kuchyně a vyndavám z lednice vše potřebné. Brambory jsou uvařené včera večer a chladné. Začínám ovšem polévkou. Je 8 hodin, 24.12.2012.
Polévka, jako ostatně každý rok, bude hovězí se zeleninkou a domácími nudlemi. Ještě žy ty už mám připravené. A protože ta vánoční musí být obzvláště silná, dávám do hrnce pořádný kus hovězího žebra (asi 650g) a k tomu dvě morkové kosti. Petrželovou nať, cibuli, mrkev a celer, kousek pórku a bílé papriky. Zaleju studenou vodou, přivedu k varu, seberu pěnu, osolím a přidám kuličky pepře a nového koření. Další 3-4 hodiny už se o sebe postará sama.
Prvním dnešním jídlem bude pak chléb s morkem vyklepnutým z kostí a cibulkou, lehce solený a pepřený. Tuhle luxusní lahůdku si prostě neodpustím tradice netradice.
Ryby, tedy kapřík a několik filetů z tresky se pomalu rozmrazují v lednici od včera a stejně tak tam odpočívají řízečky z vepřové kýty, lehce nasolené a sypané sušeným česnekem. Co s tím vším dál, netřeba už zbytečně popisovat. Jen se zmíním, že smažit je budu na přepuštěném másle. Letošní návštěva Vídně se do mně totiž velmi hluboce vryla.
Takže hurá na salát a to hned 2,5kg!
– 1,25kg brambory salátové /A/
– 1ks cibule střední
– 200g mrkev
– 150g celer
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek sterilovaný
– 50g pórek
– 400ml majonéza /domácí, to se rozumí/
– 100ml kysaná smetana
– 1PL hořčice Dijonská
– 1PL cukr
– 1čl citronová šťáva
– 4ks vejce
– petrželka
– sůl, pepř, worcester
>> Začínám kompletním vychucením. Abych nerozmíchal výsledný salát na kaši (trpí hlavně brambory a vejce), ochutím nejdříve majonézu vším co právě popadnu. Primárně samozřejmě surovinami ze seznamu výše. Přidat ovšem kapary a ančovičky není na škodu. Nebo mrkev předpřipravit jako tady. Jen bez mouky a vmíchat chladné. To je pak salátu úplně jiný rozměr. A taky feferonka je fajn.
>> Do ochucené majonézy vmíchám cibuli krájenou velejemně. Pórek na jemná půlkolečka. Okurky na podélné plátky a příčně pak nudličky. Stejně tak zchlazenou mrkev a celer uvařené zvlášť ve slané a pepřené vodě s plátkem citronu. Vsypu hrášek. Dobře promíchám.
>> Brambory. Vařím je večer předem a nechám dobře slité a trochu odpařené odpočívat přes noc. Loupání mám už opravdu vymakné. Žádné stahování slupky. Steakovým nožíkem (je na obrázku) jemně škrábu. Slupka jde z vychladlých brambor úplně sama a množství jak ho vidíte na talíři níže mi netrvalo ani tak dlouho, jak se vařila vejce. Promačkávám po půlkách přes strunku, opět promíchám a případně ještě ochutím. Úplně nakonec přidám vajíčka taky přes strunku napodél.
Naposled promíchám a dám odpočinout do lednice.
Asi 6-7 hodin do večeře je víc než dost a příprava den předem už je mi cizí. Taky jsem zjistil, že strávit část štědrého dne vařením, je to co mi opravdu vyhovuje.
A to je vše. Řízky a polévku už přidám jen na fotce bez postupu. Dyť je to furt stejný. Mléko na odležení ryby. Sušený česnek a citron na lehké dochucení předem. Ghí, neboli přepuštěné máslo na smažení. To je u mne to pravé.
Tedy všem krásné a chutné vánoce a mnoho štěstí v novém roce přeje Pavel Míček.
A ještě jednou menu popořadě
Hovězí vývar s domácími nudlemi, masem a zeleninkou
Salát, kapříci, čuníci, treska
A na stole…jak vidno, žádná romantika to není
No a nakonec, později večer chlebíčky se salátem a…