Vývar s krupicovým drobením
Pokud už mám připravený vývar, a to já mám téměř vždy, rád si dám tuhle rychlovku. Ač mám bujón rád jako takový, pokaždé ve mne převládá pocit, že v něm „něco musí plavat“. Nudle, játrové knedlíčky…klasika, to ano, ale tak nějak už ohraná deska. Ovšem krupice, ta obyčejná, hrubá pšeničná a v kuchyních českých řekl bych dost opomíjená, to je ono. Knedlíčky z droždí, vajec a krupice jsou geniální, ale dnes něco mnohem jednoduššího.
Na 4 porce potřebujeme:
– 1,5l vývaru – kuřecí, hovězí, podle chuti (přiznávám, že v zoufalství jsem schopen použít i kostku)
– 4PL krupice
– 1ks vejce
– Mrkev a celer nebo petržel (mrazená zeleninová směs)
– Zelená petrželka
– Sůl a pepř
Vývar přivedeme k varu a mezitím si připravíme to hlavní: nasucho restovanou krupici. Ano, nasucho. To je totiž to hlavní v chuti i vůni této polévky.
Na rozehřátou teflonovou pánev vsypeme krupici a mícháme a přesypáváme a všelijak s ní hejbáme, až začne lehoučce hnědnout. V tu chvíli pryč s ní z tepla.
A teď ta druhá velice důležitá část. Prochladnout necháme jen částečně. Tipuju tak na 50-60°C. Vyklepneme vajíčko a mícháme, dokud se vše nespojí. Jde o to, že se nesmí vejce srazit, jako míchaná, ale jen tak lehce a stihnout spojit se s krupicí. Vzniknou různě velké hrudky, které postupně roztlučeme právě použitým míchadlem na drobení. Chvíli necháme ještě zaschnout a vsypeme do vroucího vývaru společně se zeleninou, nahrubo nastrouhanou, nebo z mrazáku, ideálně však lehce orestovanou na másle. A uvaříme „do jedla“, což je tak 5-8 minut. Vsypeme hrst usekané petrželky. Já si rád připepřím.
No a to je vše. Dobrou chuť.
Tak tuhle musím udělat o víkendu 😉 Snad se mi povede tak jako tobě. Na fotce vypadá vážně lákavě. V jednoduchosti je krása a síla.
Peti tohle je tak snadné, že nemožné pokazit. Nešetři pažitkou a petrželkou. 🙂