Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vývar s krupicovým drobením

krupice Pokud už mám připravený vývar, a to já mám téměř vždy, rád si dám tuhle rychlovku. Ač mám bujón rád jako takový, pokaždé ve mne převládá pocit, že v něm „něco musí plavat“. Nudle, játrové knedlíčky…klasika, to ano, ale tak nějak už ohraná deska. Ovšem krupice, ta obyčejná, hrubá pšeničná a v kuchyních českých řekl bych dost opomíjená, to je ono. Knedlíčky z droždí, vajec a krupice jsou geniální, ale dnes něco mnohem jednoduššího.

 

 

 

 

 

Na 4 porce potřebujeme:

– 1,5l vývaru – kuřecí, hovězí, podle chuti (přiznávám, že v zoufalství jsem schopen použít i kostku)
– 4PL krupice
– 1ks vejce
– Mrkev a celer nebo petržel (mrazená zeleninová směs)
– Zelená petrželka
– Sůl a pepř

 

Vývar přivedeme k varu a mezitím si připravíme to hlavní: nasucho restovanou krupici. Ano, nasucho. To je totiž to hlavní v chuti i vůni této polévky.

Na rozehřátou teflonovou pánev vsypeme krupici a mícháme a přesypáváme a všelijak s ní hejbáme, až začne lehoučce hnědnout. V tu chvíli pryč s ní z tepla.

A teď ta druhá velice důležitá část. Prochladnout necháme jen částečně. Tipuju tak na 50-60°C. Vyklepneme vajíčko a mícháme, dokud se vše nespojí. Jde o to, že se nesmí vejce srazit, jako míchaná, ale jen tak lehce a stihnout spojit se s krupicí. Vzniknou různě velké hrudky, které postupně roztlučeme právě použitým míchadlem na drobení. Chvíli necháme ještě zaschnout a vsypeme do vroucího vývaru společně se zeleninou, nahrubo nastrouhanou, nebo z mrazáku, ideálně však lehce orestovanou na másle. A uvaříme „do jedla“, což je tak 5-8 minut. Vsypeme hrst usekané petrželky. Já si rád připepřím.

 

No a to je vše. Dobrou chuť.

Krupicové drobení

 

Vývar s krupicovým drobením

Sdílejte...

2 komentáře to “Vývar s krupicovým drobením”

Komentáře