Vývar s krupkami, brambory, mrkví a kapustou
Tahle polívka by měla být primárně z jehněčího. Nebylo ale k dispozici, takže tentokrát hovězí. Krupky. Já se do nich letos opravdu zamiloval. Šoulet tak jednou do roka. Ale jsou li v polévce můžu kdykoliv. Stále platí: pozor na ně, potvůrky. Tři lžíce po uvaření nabydou tak mocně, že jimi vystačíte do dvou litrů polévky. No hlavně ta kapusta v tomto období. Skvělá, krásně barevná, křupavá. Prostě paráda.
Na dva litry polévky potřebujeme
– 1,5l vývar
– 200g brambory
– 100g mrkev
– 100g kapusta
– 1PL morek nebo hovězí sádlo
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, majoránka
>> Vývar přivedeme k varu a přidáme kostičky brambor. Na horké pánvi vyškvaříme morek, asi 50 gramů, nebo rozehřejeme hovězí sádlo. Nudličky z mrkve (julienne) na tuku orestujeme, přidáme posekaný česnek a vše vsypeme do vývaru. Vaříme už jen chvíli a ochutíme solí, pepřem a majoránkou.
O hovězím sádle a morku jsem se ještě moc nezmiňoval. To druhé je celkem jasné – morek vyškrábneme z kosti a posekaný vyškvaříme. Sádlo je zase snadné – z vychladlého vývaru sebereme ztuhlý tuk a přeškvaříme. Každopádně u obou je výsledkem chutí i vůní velice výrazný základ pro vaření. Proč mne to napadlo? To když jsem připravoval recept na dokonalé hranolky. Víte že ty nejlepší na světě dělají v Belgii? A že původně v hovězím sádle? Zkoušet to nebudu, ale na tohle vaření…
>> Kapustu jsem tentokráte použil ze srdíčka. Ta už je natolik křehká, že nudličky z ní vaříme zvlášť v osolené vodě sotva pět minut. Zchladíme a jen vmícháme do polévky. Jestli si přidáte i maso je věc osobní volby. Každopádně ještě před kapustou v polévce prohřejeme předem ve vývaru uvařené kroupy.
A zase ten vývar. Ať děláte co děláte, kroupy jsou vždy lepší vařené v tršce vývaru než ve spoustě vody. Bez výhrad.
hovězí bujón
hovězí sádlo právě vyškvařené
hovězí sádlo ztuhlé a naškrábané lžicí
a hotovo, snadná příprava, výrazná chuť
V případě použití jehněčího samozřejmě sádlo i morek odpadají. To je totiž výrazné až až.
MDMP