>> Vývar z masa na talíři. Jak jej máte rádi?
Vývar a bujón. Anglicky BROTH. Francouzsky BOUILLON.
Vaříte? Ukládáte? Mrazíte? Dále jej používáte? Jak vlastně vypadá příprava jednoho z nejlepších základů umění kuchařského v zemi České?
Já už mám srovnáno a zaškatulkováno. Co ale vy?
Nedávno jsem za jednu poznámku v internetové diskuzi byl odměněn připomínkou “že nejspíše nepřipravuji dostatečné množství”. 😀 Ne, není to tak! Já vývary a bujóny vařím “ve velkém”. Jednak proto, že je mám opravdu rád jako polévky. No a samozřejmě také proto, že není nic lepšího než příprava kvalitního jídla, jehož základní složkou je masový či zelenivý vývar. V neposlední řadě je tady fakt, že několik lidí v mém okolí si zvyklo na fajnovej vývar a prostě si o několik zavařovaček řeknou. Viď Zdenečku…
Mimochodem, nikdy vývary nemrazím. Ne proto, že bych mrazák odsuzoval. Pouze a jen proto, že to nemá význam. Použiju vše dříve, než se stačí zkazit.
Vývar zakládám do hrnce o obsahu 10 litrů – Ne vždy je plný, ale to záleží na surovinám, které jsou právě k dispozici. Ten poslední z 1,5 kilové slepice byl na začátku na asi 8. litrech obsahu. Po vycezení (tentokráte i přes utěrku) zůstaly 4 litry excelentního bujónu.
Slepičí polévka s domácími nudlemi
Co s tím? Já primárně vychutnávám čistý vývar a jednoduchou polévku. Jako na obrázku výše.
A nebo taky
Vývar s masem
S krupicí a vajíčkem – můj favorit. Jako dítě jsem zvracel už z toho vzhledu. 😛
S krupicovým drobením – dokonalá klasika české kuchyně
S masem, zeleninou a nudlemi
S játrovými knedlíčky. Tedy v mém případě malinkými nočky a domácími nudličkami
Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou
Slepičí vývar s játrovými knedlíčky, krupicí, zeleninou a vajíčkem
Náčelníku,
Ty jsi polívkový démon !!! 🙂
Znáš můj vztah k polévce, takže Tě určitě nepřekvapí, že vařím vývary často a s radostí a stejně často a s radostí je pojídám. Ani den bez polívky, toť mé heslo.
Na vrcholu oblíbenosti jednoznačně kraluje hovězí vývar, ten můžu usrkávat jen tak bez ničeho.
V závěsu za ním je vývar ze slepice z domácího chovu souseda mé tchýně a v těchto horkých dnech dobře funguje vývar zeleninový s krupicovým drobením, na které jsem si vypěstovala slušnou závislost. 🙂
Docela často se mi v mražáku vyskytuje vývar z uzených žeber, který buď následně používám k výrobě luštěninových polévek, nebo navařím kroupy, do vývaru oberu ta žebra, přihodím trochu kořenovky a je to.
Takže pro vývary a polívky jednoznačně palec hore. 🙂
Super. Já sem za chvíli šoupnu další dvě fotky a z toho uzeného bude lehce pozměněná babiččina uzená asi během týdne. Jo polívka je grunt…
Varim. Neukladam. Nemrazim.
Nekdy se snazim, pouzit vyvar dal. Mivam ambice s rajskou ci koprovou omackou.
Ale vetsinou ho snime vsechen, jako jste popsal Vy. Jako jednoduchou polevku,
s ruznymi zavarkami, podle chuti a nalady. Tak to mame nejradeji.
Kdyz jsem ochotna „obetovat“ hovezi vyvar,
tak jedine na borsc.
Do slepiciho vyvaru davam pri podavani trochu nasekaneho kopru, jako u zidovske Goldene jojch.
A rada pripravuji i husi ci kachni kaldoun.
Dekuji moc za vsechny rady,
z clanku o hovezim vyvaru i vyvaru ze slepice!
Ohanku sice nesezenu, ale uz rozmrazuji nekolik kusu hovezich zeber.
Preji Vam pekne podzimni dny!
Dobrý den.
Jsem rád, že jste spokojená s mými radami. Koukněte na další mé vyznání k vývarům tady: http://www.moje-dobroty.cz/ultimtn-hovez-vvar/
Boršč naprosto chápu. K němu je hovězí vývar prostě nutnost. A výrazu obětovat rozumím opravdu dobře. Já jej mám natolik rád čistý, že vařit z něj něco jiného než vámi uvedenou trojici: boršč, rajská a koprovka je pro mne doslova trápením 🙂
S oháňkou je mně to líto. Je absolutně dokonalá a sám s jejím nákupem mám potíže. Holt je nás moc zájemců a na té krávě je jí dost málo.
I já Vám přeji krásný barevný podzim.