Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

>> Vývar z masa na talíři. Jak jej máte rádi?

hovězí bujón s masem_prim Vývar a bujón. Anglicky BROTH. Francouzsky BOUILLON.

Vaříte? Ukládáte? Mrazíte? Dále jej používáte? Jak vlastně vypadá příprava jednoho z nejlepších základů umění kuchařského v zemi České?

Já už mám srovnáno a zaškatulkováno. Co ale vy?

Nedávno jsem za jednu poznámku v internetové diskuzi byl odměněn připomínkou “že nejspíše nepřipravuji dostatečné množství”. 😀 Ne, není to tak! Já vývary a bujóny vařím “ve velkém”. Jednak proto, že je mám opravdu rád jako polévky. No a samozřejmě také proto, že není nic lepšího než příprava kvalitního jídla, jehož základní složkou je masový či zelenivý vývar. V neposlední řadě je tady fakt, že několik lidí v mém okolí si zvyklo na fajnovej vývar a prostě si o několik zavařovaček řeknou. Viď Zdenečku…

 

 

Mimochodem, nikdy vývary nemrazím. Ne proto, že bych mrazák odsuzoval. Pouze a jen proto, že to nemá význam. Použiju vše dříve, než se stačí zkazit.

 

Vývar zakládám do hrnce o obsahu 10 litrů – Ne vždy je plný, ale to záleží na surovinám, které jsou právě k dispozici. Ten poslední z 1,5 kilové slepice byl na začátku na asi 8. litrech obsahu. Po vycezení (tentokráte i přes utěrku) zůstaly 4 litry excelentního bujónu.

vývar začátek02

 

Slepičí polévka s domácími nudlemi

slepičí vývar02

 

   Co s tím? Já primárně vychutnávám čistý vývar a jednoduchou polévku. Jako na obrázku výše.

 

A nebo taky

 

Vývar s masem

hovězí bujón s masem

 

S krupicí a vajíčkem – můj favorit. Jako dítě jsem zvracel už z toho vzhledu. 😛

kuřecí vývar s krupicí,vajíčkem,masem01

 

S krupicovým drobením – dokonalá klasika české kuchyně

Hovězí vývar s krupicovým drobením, masem a zeleninou

 

S masem, zeleninou a nudlemi

hovězí bujón se zeleninou,maem a nudlemi02

 

S játrovými knedlíčky. Tedy v mém případě malinkými nočky a domácími nudličkami

Hovězí vývar  s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky01

 

Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou

Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou03

 

Slepičí vývar s játrovými knedlíčky, krupicí, zeleninou a vajíčkem

Slepičí vývar s játrovými knedlíčky, krupicí, zeleninou a vajíčkem

Sdílejte...

4 komentáře to “>> Vývar z masa na talíři. Jak jej máte rádi?”

  • Hannah12 says:

    Náčelníku,
    Ty jsi polívkový démon !!! 🙂
    Znáš můj vztah k polévce, takže Tě určitě nepřekvapí, že vařím vývary často a s radostí a stejně často a s radostí je pojídám. Ani den bez polívky, toť mé heslo.
    Na vrcholu oblíbenosti jednoznačně kraluje hovězí vývar, ten můžu usrkávat jen tak bez ničeho.
    V závěsu za ním je vývar ze slepice z domácího chovu souseda mé tchýně a v těchto horkých dnech dobře funguje vývar zeleninový s krupicovým drobením, na které jsem si vypěstovala slušnou závislost. 🙂
    Docela často se mi v mražáku vyskytuje vývar z uzených žeber, který buď následně používám k výrobě luštěninových polévek, nebo navařím kroupy, do vývaru oberu ta žebra, přihodím trochu kořenovky a je to.
    Takže pro vývary a polívky jednoznačně palec hore. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Super. Já sem za chvíli šoupnu další dvě fotky a z toho uzeného bude lehce pozměněná babiččina uzená asi během týdne. Jo polívka je grunt…

  • H.K. says:

    Varim. Neukladam. Nemrazim.
    Nekdy se snazim, pouzit vyvar dal. Mivam ambice s rajskou ci koprovou omackou.
    Ale vetsinou ho snime vsechen, jako jste popsal Vy. Jako jednoduchou polevku,
    s ruznymi zavarkami, podle chuti a nalady. Tak to mame nejradeji.
    Kdyz jsem ochotna „obetovat“ hovezi vyvar,
    tak jedine na borsc.
    Do slepiciho vyvaru davam pri podavani trochu nasekaneho kopru, jako u zidovske Goldene jojch.
    A rada pripravuji i husi ci kachni kaldoun.

    Dekuji moc za vsechny rady,
    z clanku o hovezim vyvaru i vyvaru ze slepice!
    Ohanku sice nesezenu, ale uz rozmrazuji nekolik kusu hovezich zeber.
    Preji Vam pekne podzimni dny!

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den.

      Jsem rád, že jste spokojená s mými radami. Koukněte na další mé vyznání k vývarům tady: http://www.moje-dobroty.cz/ultimtn-hovez-vvar/
      Boršč naprosto chápu. K němu je hovězí vývar prostě nutnost. A výrazu obětovat rozumím opravdu dobře. Já jej mám natolik rád čistý, že vařit z něj něco jiného než vámi uvedenou trojici: boršč, rajská a koprovka je pro mne doslova trápením 🙂
      S oháňkou je mně to líto. Je absolutně dokonalá a sám s jejím nákupem mám potíže. Holt je nás moc zájemců a na té krávě je jí dost málo.

      I já Vám přeji krásný barevný podzim.

Komentáře