Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vývar z papiňáku, další superrychlá polívka

02-vývar z papiňákuAneb i s leností či nedostatkem času dá se vypořádat. A se ctí. Moje lenost nabývá rozměrů v pravdě limitních. Já, milovník vývarů, obzvláště toho hovězího, připraveného pomalu a s rozmyslem, jsem šoupnul půl kila hovězího žebra s morkovou kostí a hromádkou zeleniny do tlakáče. Přidal sůl a koření, zavíčkoval to a nechal 50 minut táhnot v tlaku. Hotovo.

Kdyby moje praktická lékařka a hned po ní diabetoložka věděly jen čtvrtinu drobností které jim neříkám, asi by mne popravily. Obzvláště moje skvělá obvoďačka. Ach ta vám je tak poctivá, že mne její starostlivost doslova sere. Bohužel, vždycky má pravdu. A já zlobím. A jsem línej. A brzy na to doplatím.

To čuju v kostech. Každopádně…

 

Vývar z papiňáku

Jde to. Není to to vono ale není to zas tak špatné. Když si vzpomenu, že naši (tedy moji rodičové) vývar do jisté doby taky podobně připravovali a já jej už tehdy miloval, není až taková hrůza projednou si ten postup připomenout. A nakonec jedno přiznání. To budete koukat 😀

 

Postup a výsledek v jednom

Vše co máme k dispozici zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Drobnější kousky zeleniny jsou vhodnější, páč rychle vydají co mohou do výsledku. 50 minut necháme od chvíle kdy začne syčet na plotně a pak odstavíme…

01-vývar v papiňáku

 

Vybereme, respektive vycedíme a použijeme jen maso a morek. Ten dle vlastní chuti. Já normálně na chleba, nebo jako tuk do nějakého základu. To tučné a gelovité na kosti s omluvou sobě vlastní sežeru ihned po vycezení. Páč kolagen 😀

03-vše z papiňáku

 

A včil ta hrůza. Miluju rajčatovou poévku. Nejlepší je polévka a stejně tak omáčka z hovězího vývaru. jenomže tato prosím, je z pytlíku. Jojo! To čumíte co? Kousky masa, v kastrůlku orestovaný morek a na to…

04-rajská z vývaru z papiňáku

 

Tak a je to tady. Už to ze mne leze. Přestože nesnáším konzervy a pytlíkovky, je několik málo výjímek, které si prostě neodpustím. Gulášovka od Vitany, univerzální a na té jsem vyrůstal. Z Lidu pak rajská a hrachová. Tu druhou necháme na jiddy, ovšem rajská..??..

Primárně je doporučeno připravit ji rozmícháním ve třičtvrtě litru studené vody. A to já nee. V tomto případě jsem si orestoval tučný morek z kosti na suchém rozpáleném dnu nerezového rendlíku, zalil litrem připraveného vývaru a po přivedení k varu zalil pytlíkovkou rozmíchanou v půl litru studené vody. Přidal jsem malinký stroužek rozmáčknutého česneku a dobře vše provařil. Přiznávám, pak jsem všechen ten bordel včetně instantních nudliček vycedil. Ovšem na obrázku je to celé, takříkajích in natura plus přidané obrané a pokrájené maso. Mňam.

 

No cococo, nejsem vždy jen ten bezpodmínečně poctivý trouba. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vývar z papiňáku
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 komentáře to “Vývar z papiňáku, další superrychlá polívka”

  • Ivana says:

    čas od času vystřihnu ze základu pytlikový polivky s liškama ( značku nevím, kupuju dle obrázku, příbalový leták raději nečtu ) přidáním nových brambor,pár žampionků,kysané smetany,zelených bylinek a pár hledacích vajec, takovou polivku, že se moji zmlsaní muži ( syn a souputník životní) olizujou až za ušima … 🙂 🙂

  • Martas38 says:

    Vývary dělám výhradně v papiňáku, ale hovězí tak hodinu a půl, ale táhnu je, že papiňák občas jen usikne a zdají se mně silnější než vařené klasicky pomalu v hrnci.

    • Moje Dobroty says:

      Vývary v papiňáku mají určitě něco do sebe. Ale je tam dost rozdíl a já jako primár volím takříkajíc konvenční přípravu. Jinak ale chápu. V určitém ohledu mi také připadají intenzivnější. Asi začnu dělat srovnávací pokusy.

      No, vlastně určitě…

Komentáře