Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vybrat dobrého řezníka? Klidně na léta.

03To vy totiž budete jíst co u něj nakoupíte. To na vás pak záleží, co nabídnete sobě, své rodině, přátelům. Takže vy musíte nejen vědět co vlastně chcete, ale hlavně znát. Něco o mase, jeho možnostech a svých potřebách. Já vybráno mám a v Praze už prakticky navštívím pouze tři prodejny. Chci li naprostou špičku, pak jedině Naše maso nebo TRMS. Tady umí nakoupit každý moula a musí si připravit značnou sumu peněz. Otázkou pak je, zda z těch vysoce kvalitních produktů dokáže uvařit. Tak, aby nedegradoval to fajnové maso. No a pak klasika. Dobré české řeznictví založené na kvalitě, ne přehnané a drahé, přesto však převyšující to, co vám nacpou do balíčku v supermarketu. A bohužel i kdejakém řeznictví. I to už mám jednoznačně vybrané.

Řeznictví a uzenářství Jakub Kubín

 

Vybrat dobrého řezníka

Proč tam? Protože kvalita za výbornou cenu! A jako příklad tentokrát prosté a jednoduché mleté hovězí. Kdybych měl povídat, respektive psát o nabídce toho obchodu, začínal bych dnes chladícím pultem s nabídkou masa pro kde koho. Po vás, domácí kuchařinky obecně. Ten pohled je totiž láska na první pohled. Vše je nachystáno primárně na pohled, ale jinak než než v jiných řeznictvích. Jen lehce. Tak aby bylo vidět, že to maso je připravené k tepelné úpravě. Bez zbytečných úprav a obézliček. Kliška zatažená do fólie aby bylo vidět pouze řez? Zapomeňte.

 

Mleté z obchodu? Nikdy! Nikdy. Nikdy?

Anebo jo. Z jednoho. Já už tady tu prodejnu popsal několikrát. A dokonce i to mleté. Včera jsem nakoupil objednávkou na webu potřetí a opět musím uznat tu kvalitu. Hovězí mleté maso 70% libovost. To hovězí mají ve třech verzích. Tohle je ta "nejhorší". A víte co? Já si z toho dělám stejně hamburgery, jako tataráček. Ten by samozřejmě mohl být lepší, ale i takto je prostě skvělý.

 

Maso jako takové?

Po vybalení z vakua a hlavně vychlazené z lednice jej rovnou ještě jednou semelu. Přes "šajbu" s dírkami průměr cca 4. Tedy střední. Je to jaksi pro jistotu a výsledná konzistence mi vyloženě vyhovuje. Po vybalení a stejně tak přemletá je směs už na první dotek velmi "příjemná". Tím myslím například obsah vody. V podstatě tam není a maso na ruku vůbec nelepí. To je příznak kvality. Suché, tedy bez přidaného ledu (vody) a nelepivé, tedy čerstvé, odleželé za sucha a v chladu. Takzvaně načaté maso by mělo lepivou konzistenci. Takže ve výsledku a dle mého názoru kvalita, ideál.

 

No a včil už v obrázcích

1/ První obrázek nahoře je už doma přemleté hovězí. Tento je zbylá třetinka doma zavakuovaná. Takto mi další týden vydrží v lednici bez mražení. Ideál…

05

 

2/ Dvě třetiny z kila jsem rozdělil napůl. Do jedné části žloutek – na tatarák, do druhé bílek – na burgery. Vychucení samozřejmě každé jinak…

08

 

3/ Tataráček na topince. Mohu jej na čemkoli, ovšem česká klasika, pšeničnožitný chléb smažený zprudka v oleji je nejlepší. Tento domácí a samozřejmě řádně česnekovaný…

11

 

4/ Příprava burgerů. Mám moc rád tahleta silikonová tvarovátka. Tescoma a původně určeno k přípravě sázeného vejce. Pěkná blbina. Sázené vajíčko s průměrem 10 centimetrů..??..

13

 

5/ Nejsou parádní? Ten nůž v pozadí? Není tam jen tak. Podložka, prkénko z plastu, je mokrá, na to maso nelepí. Nožem se širokou čepelí jej krásně podseknu a sundám bez poškození tvaru. Fintička…

15

 

6/ Hamburger balený ve stylu Naše maso. Děsně jsem si to oblíbil. Krásně drží tvar a lépe se konzumuje. Navíc překvápko. Tento je pro kamaráda a druhý jsem nechal skoro celý den zabalený doma na kuchyňské lince. Večer pak byl parádní, vlažný, vláčný a…

23

 

A je to

Zbytek obrázků na mém facebooku a teď už jen překvapené uvědomění. Když jsem tento web začínal zprovozňovat, netušil jsem kam až to dotáhnu. Dík jemu a vám čtenářům jsem si vytvořil databázi pokusů a omylů, jež mne dovedly v některých případech k dokonalosti. Protože není nad to mít možnost srovnávat. A reagovat na případné komentáře. Kterých ovšem stále není dost. Přesto dík a…

 

Váš MDMP

 

PS: Jedna další finta k soudržnosti masa. Aby se burger na pánvi netrhal. Vychucené maso zamíchejte v míse velmi prudce. Lžicí a ručně asi půl minuty. Tím že prudkým pohybem rozbijete část struktury vznikne takzvaný prát. A ten vám celek krásně podrží. Samozřejmě toto neplatí pro milovníky typu burgeru z Naše maso. Ti to dělají hrubé a s kousky opravdu na skus. Tam pak je to spíše stlačení masa v tvarovačce na burgery. A to já nerad…

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 2 votes
Brand Name
Vybrat dobrého řezníka? Klidně na léta.
Product Name
Mleté maso
Price
CZK 86
Product Availability
Available in Stock

Komentáře