Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vypečená kachna, kysané červené zelí a bramborové nočky s medvědem

03-Vypečená kachna, kysané červené zelí a bramborové nočky s medvědemPravděpodobně si myslíte, že abych měl jakous takous kontrolu nad tím co se mi tady na stránce děje, plánuju a přemýšlím dopředu. Jídla naplánována, nákupy promyšleny, obchody předem vybrány. Podle nabídky a možností. Tak víte vy co? Jo! Je to tak. Ale…

Náhodný nákup rovná se skvělý sváteční oběd

Klidně. A jak už asi víte, či se právě dozvídáte, opravdu nemám rád firmu Tesco a jejich supermarkety. Tady v Praze je ale jedna výjímka. Tedy vlastně 2 v 1. Tesco Extra. Skalka a Eden. To druhé navštěvuji občas, zcela zištně a přesto náhodně. Kvůli oblečení. Je to tam všechno pěkně pohromadě a tři nákupy ročně mi zajistí krytí od hlavy k patě na všechny sezóny. No a když už jsem tam…

Plánavat či jen tak jít?

Musím přiznat, že to nejlepší vaření je opravdu z těch náhod, které potkáte nechtěně. To pak jdu například do divadla se steakem v kapse bundy, protože cestou potkám obchod Naše maso. No a namísto nových košil si z Tesca nesu kachní čtvrtky, vodňanské, chlazené, za pouhých 75,- Kč/kg. Nekupte to. No a pak ta kombinace náhod skončí následovně…

 

Vypečená kachna

>> Tak tu jsem tentokrát nezapoměl pořádně nasolit už v poledne den předem. A odložit do lednice. Druhý den pak už jen kmín, do litiny a pod poklicí v troubě při 160°C/90 minut. Pak vypnout, přeložit maso na pánev, nechat zčervenat.

>> Pekáč jsem šoupnul na sporák po slití sádla a na výpek přidal lžičku jíšky. Studená voda, sůl a pepř, zredukovat a zcedit. Deset minut a parádní šťáva je k dispozici. Pozor, samozřejmě, že vývar by byl lepší než voda. Pro jednou ji ale “zkousneme”.

 

Kysané červené zelí

>> U nás se tak moc jako to tradiční, bílé nepoužívá. Škoda. Je v chuti skvělé. Takže mi samozřejmě chybí lepší výroba, než ta z nabídky supermarketů. Ale i to ujde. Jen je někdy příliš slané a měkké. Naštěstí ne tentokrát. Příprava patří do skupiny snadno a rychle s kupovanou smaženou cibulkou a v obrázcích bude v jiném článku.

>> Postup? Do kastrólu vsypeme zelí dle potřeby lehce propláchnuté studenou vodou, na půl kila přidáme 3 lžíce smažené cibulky, sůl a kmín. Lžíčku sádla a zalijeme horkým vývarem, nebo vodou. Není od věci cukr v množství odpovídajícím kyselosti zelí. No a pod poklicí pomalu dusíme skoro do měkka. Na posledních 15 minut přidáme lžíci jíšky. Nebo strouhanou bramboru.

 

Bramborové nočky s krupicí a medvědem

>> A to je opět náhodná příprava. Od včereška až do dnešního rána jsem přemýšlel o příloze. Do ničeho tradičního se mi nechtělo. Takže už jsem byl víceméně smířen s půlkou uvařené ranné brambůrky, vychlazené a pomalu opečené na másle. Ale…

>> Měl jsem v lednici také 4 malé brambory uvařené ve slupce s plánem připravit si po oloupání opékačky. Takže ne a jinak. Struhané na hrubém struhadle jsem těch asi 180 gramů smíchal se solí, jedním vajíčkem, lžicí pesta z medvědího česneku a přidal 3 lžíce krupice. Ne dětské krupičky. Mouky krupice. A zbytek popisu u obrázků.

 

Takže tady

Kachnička do litiny s pořádnou hroudou tuku navíc. Je to kuřecí sádlíčko sebrané z posledního vývaru. Překonvertujeme na kachní sádlo…

01-kachní čtvrtky do litiny

 

Po hodině a půl při 160°C vypadá vše takto. Půldecka vody, pět minut v troubě pod poklicí a vyndat, přendat, vyzlatit ve vypnuté troubě…

02-kachní čtvrtky vypečené

 

Servis – není moc co dodat. Já to vidím jako parádičku, český sváteční oběd a kombinaci skoro dokonalou. Tmavé až spečené kousky? Nědělám to běžně a nyní vím. Na fotkách to vypadá moc, ovšem chuť je dokonalá…

05-Vypečená kachna, kysané červené zelí a bramborové nočky s medvědem

 

Nočky – strouhané, ve slupce vařené, chlazené brambory a to ostatní. Stačí promíchat. Jednoznačně ručně a necháme 5-10 minut odpočívat. Ne více. Těsto rádo řídne…

01-příprava těsta

 

Na mokré krájecí desce si připravíme válečky o průměru 3-5 centimetrů. Rozsekáme to bez zkrupulí na jakési, no, no, nočky. Víte co? Já kašlu na noky, gnocchi, šulky, šulánky a kde co ve tvarech. Mně se líbí jednoduchost. Sekané nočky…

02-připravené nočky

 

Šoupneme to do vroucí slané vody. Hodně slané. A počkáme si minutku než vyplavou. Pak ještě 3 minuty klidného varu a zcedíme…

03-var

 

Vysypeme do pánve, mísy, zalijeme lžicí sádla z právě pečené kachničky a promícháme. Klidně necháme vystydnout. Chvíli před servírováním pánev s celým obsahem šoupneme na plotnu a prohřejeme v tom tuku…

04-dokončení

 

Vydařená taškařice

Tohle všechno jsem si připravil ráno k snídani. Nekecám. Prostě jsem ve čtvrt na sedm vstal, vyndal solenou kachnu z lednice a zapnul troubu. V 6:30 jsem to do ní šoupnul, na sporák postavil to zelíčko a šel si dát sprchu. Pak dokončení zelí, příprava nočků, v 8 kontrola kachničky. O půl deváté jsem fotil a následně snídal. Obžerství. 😀

 

Ale dík tomu tady máte inspiraci na následující krásný víkend. Bude filipojakubská noc a v neděli první máj. Má být slunečné počasí a doplnit to vše svátečním, ryze českým obědem nebude od věci. Co myslíte?

MDMP

 

PS: divíte se těm časům? Tomu ránu? Berte to jinak. Takto začíná směna v kuchyni restaurace. Klidně i ve čtyři ráno. Brrr…

 

Sdílejte...

3 Responses to “Vypečená kachna, kysané červené zelí a bramborové nočky s medvědem”

Komentáře