Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vyzrálé hovězí žebro na cibuli a šalvěji…

01-vyzrálé hovězí žebro TRMS… s česnekem, vínem a morkovou kostí jako předkrmem.

Budou tomu dobře dva měsíce, kdy Naše maso uvedli na svém FB profilu tuto zmínku a já si nemohl odpustit komentář pod obrázkem. Nedávno jsem musel do centra Prahy k lékaři, a protože to bylo sotva jeden blok od starých známých, řeznictví TRMS, které jsem už delší dobu míjel, zaskočil jsem na nákup. Jak to spolu souvisí? Čtěte dál. Ovšem ještě než se pustíme do beztak velmi prostého receptu, popíšu vám jednu velikou dobrotu kterou mne opět dostali.

Už jednou jsem tady popisoval vyzrálé solené maso které se používá stejně jako opravdová známá anglická (americká či australská) slanina. Jmenovalo se to Gammon. Právě pro toto jsem se do TRMS původně vypravil. Neměli. Ovšem dobře že tak. Namísto něj mi nabídli stejně upravenou krkovici z vepříka přeštíka. A ta je prostě dokonalá. Fakt!

 

 

Nákup v TRMS

Malá ukázka. Nabídka je v tom mini řeznictví opravdu skvělá, široká a maximálně chutná…

TRMS01

 

Různé kombinace z jednoho nákupu

Vyzrálá solená krkovice – jeden plátek asi 3 milimetry silný klidně stačí k pořádné snídani i obědu…

01-vyzrálá solená krkovička

 

Snídaně – opečený plátek se smaženým vajíčkem. Pravidlně zapomínám a solím pro sebe. Takže bílé fleky na žloutku berte s rezervou – nebyly určeny pro fotografii.

04-opékaný plátek a smažené vajíčko

 

Oběd – opečený plátek, šťouchačky s pažitkovým pestem a kvašáček. Opět jen minutu z každé strany opečené vepřové. Je to něco na způsob mého odleželého kolínka. Jenže zatímco doma klidně a s přehledem zvládnete naložení do láku, nasucho to prostě nejde…

03-opékaný plátek a šťouchačky s pažitkovým pestem

 

Vyzrálé hovězí žebro na cibuli a šalvěji…

1/ jak jsem nakoupil, aneb suroviny. To základní je opravdu nuda téměř o ničem. Krom kvality samozřejmě…

01-žebro a špikovka

 

2/ Dobře solené a pepřené maso položíme na vrstvu krájené cibule s česnekem, přidáme snítky šalvěje, pocákáme oliváčem a přidáme trochu másla na maso…

02-v troubě na cibuli

 

3/ 30 minut v troubě na 200°C, snížíme na 130°C a vše zalijeme deckou vína. Výběr je osobní a nutně si s tím hlavu nedělejte. Suché bílé nebo červené. Je to o možnostech a chuti…

03-po 30 minutách

 

4/ Vše pečeme dalších 30 minut. Pak přelijeme půl litrem dobrého vývaru a dalších 30 minut. Kost je hotová a dáme si dopolední svačinku. Nebo chcete li, předkrm. Hrubá maldonská sůl a spousta pepře jsou ideální ochucení. Domácí chléb u mne zásadní příloha. No a kyselá domácí okurčička jasná volba k té spoustě tuku…

02-pečený morek TRMS

 

5/ Žebro dále pečeme a občas lehce podléváme, obracíme. Při teplotě do 130°C není toho vývaru potřeba příliš. Každopádně ale počítejte s tím, že to trvá i 6 hodin. Odměnou vám však bude opravdu dokonalá hovězí pečeně…

06-pečené hovězí

 

6/ Naporcované maso obrané od tuku. Jeden kousek nahoře je to nejlepší, takže další dva už na talíři níže. Celé je to dobré. Ba přímo vynikající. Ovšem ta část blíže kosti úplně nejvíc…

05-hovězí pečeně z žebra

 

7/ Vyzrálé hovězí žebro na cibuli a šalvěji. Pomalu pečené. Šťáva zahuštěná jen pro forma lžičkou jíšky. Bramborová kaše k tomu a troška restované karotky bez mouky. Přírodně, se špetkou římského kmínu a lžičkou jablečného octu.

03-pečené žebro TRMS

 

Vyzrálé hovězí je sen každého milovníka masa. Už při koupi voní tak, že jej chcete okousat rovnou z kosti. To ostatně mohou dosvědčit jak v TRMS, tak v Naše maso. Pokaždé když nakupuji, neodpustím si nacpat rypák rovnou do ještě nezabaleného kousku a stejně tak pokaždé hlasitě vzdychám a trpím. Že nemůžu ihned jíst. Ještě horší je to pak cestou domů. Občas v tramvaji či autobusu postupně a relativně tajně rozbaluji v tašce balíčky a očuchávám…

 

10.10.2015 – ještě jedna porce dodatečně. Poslední kousek se šťouchanými bramborami a kvašenou okurkou.

01-hovězí pečeně,vyzrálé žebro,šťouchčky

 

Tak to je. Váš MDMP 😀

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vyzrálé hovězí žebro na cibuli a šalvěji
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře