Vyzrálá hovězí kližka pečená na lojových škvarcích…
Jak se říká sliby chyby. Příroda za okny nahodila bílý lednový outfit a já teprve nyní nahazuji slibovaný poslední loňský recept. Balil jsem do vakua, fotil, odložil vyzrát, slíbil a je tady. Prozatím opravdu poslední kousek z první větší dávky masa uloženého do vakua. Navíc opravdu kvalita a tím pádem skvělý výsledek. Nakupoval jsem totiž velmi slušný průměr. Namísto nedávných pokusů s co nejlacinějším masem. Mimochodem, to mne ještě vrací k nedávné kotletce z Tesca. Docela jsem zíral. V tom jednom konkrétním (Extra Eden) mají toto maso s parádním tukovým krytím a kůží už nastálo. Za 120,- Kč/kg. K uložení do vakua skvělá volba.
Vyzrálá kližka pečená na lojových škvarcích v rajčatové omáčce
Maso – kližka z Maso Jakub, 16 dnů vyzrálá ve vakuu.
Suroviny
– 1kg hovězí kližka
– 1,5l vývar hovězí nebo kuřecí
– 4PL smažené cibulka
– 10PL rajčatové pyré
– 1dl víno bílé suché
– 1čl med
– 1čl libečkové pesto
– 1ks paprička
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř
Maso
>> Kližka není právě kousek, který by snadno držel tvar. Takže je zapotřebí z většího kusu vykrojit dílek, který vypadá nejcelistvěji a jestě jej svázat provázkem. Solíme a pepříme, opečeme v sádle s máslem do zlatava. Nebo, jako tentokráte já, v lojových škvarcích.
>> Lojové škvarečky – z povařených morkových kostí vyklepneme morek a odložíme do lednice. Pak na každé použití prostě lžíci, stejně jako sádlo lehce vyškvaříme. Samozřejmě, že toto lze i ze syrového morku rovnou vyškvařit. Ale mně to připadá jednodušší po mém.
>> Opečené maso pod poklicí šoupneme do trouby. 15 minut/200°C, zalijeme vínem a 45 minut/160°C. Poté zalité omáčkou do měkka/160°C. Mně to dohromady trvalo 3 hodiny.
Omáčka
>> Bez zbytečných složitostí. Do litru a půl vroucího vývaru přidáme vše krom masa a vína. Přivedeme opět k varu a necháme půl hodiny táhnou. Pak dolijeme vroucí vodou tolik, aby bylo připraveno opět 1,5 litru.
>> Hotové maso odložíme zpět do vypnuté trouby lehce zaschnout. Omáčku rozmixujeme, propasírujeme a naředíme vodou na ideální hustotu. Opravdu vodou. Bude nejspíše natolik redukovaná a silná, že jí neublížíte.
Servis
>> První porce se smaženými brambory – dejme tomu. Přijatelná kombinace.
>> Druhá porce s knedlíkem – nesmysl! Omáčka je tak silná, že se velkém takřka nejedlá.
>> Třetí porce s rýží – ideální kombinace. A ty další nechám na vás. Bude to tady ještě jednou, ale dnes poprvé ta rýže…
…ta rýže! Došla běžně kupovaná thajská jasmínová kupovaná u číňanů. Takže jsem narychlo koupil něco s českými popisky v supermarketu. Prý že taky jasmínová. Ale prd velebnosti! Minimum vůně a navíc bělená. Chuťově za ty peníze prostě šmejd.
Obrázky
Původní kližka od Jakuba…
Ten střed je výše vidět. Tady odleželý a zavinutý provázkem…
Příprava omáčky – předem prosím v tomto případě…
Omáčka – hotovo a jenom stačí zalít pečené maso…
Rozškvařený lůj z morkových kostí a kousek másla. Ideální základ na hovězí maso…
Kulatinka z kližky – opékaná na škvarečcích s máslem…
A kompletně opečená…
Hodinu pečená…
Podlitá omáčkou…
Dvě hodiny pečená…
Servírovaná se smaženými brambory – krásné plátky masa, omáčka rozmixovaná a pasírovaná, brambory ve slupce vařené, chlazené a smažené jako hranolky…
Podávaná s omáčkou a knedlíkem – špatná volba. Ta omáčka je tak silná a výrazná, že se nedá v takovém množství jíst. Prostě stačí malinko…
Servis s rýží – tentokrát malinko navíc neuškodí. Rýže rozmíchaná s omáčkou je opravdu parádní. Pokud je ovšem kvalitní. Ta průměrná je tak nějak..?..bílé broky!
A hotovo! Maso odleželé ve vakuu stojí za to málo práce navíc a investici do zařízení. Hlavně drahých obalů. Já už si domluvil s kamarádem a kolegou, že pro sebe nakoupí sáčky a já budu balit i pro něj. To už dává o něco větší smysl celé investici.
Jedna zajímavost ze světa vaření – ty smažené brambůrky. Zahlédnul jsem v TV postup, kdy očištěné a poměrně velké kousky brambor lze pomalu vařit v kachním sádle (konfitovat) a poté prudce usmažit jako hranolky. No krása povídám.
MDMP





