Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vyzrálá hovězí kližka pečená na lojových škvarcích…

02-kližka váleček vakuum…v rajčatové omáčce.

Jak se říká sliby chyby. Příroda za okny nahodila bílý lednový outfit a já teprve nyní nahazuji slibovaný poslední loňský recept. Balil jsem do vakua, fotil, odložil vyzrát, slíbil a je tady. Prozatím opravdu poslední kousek z první větší dávky masa uloženého do vakua. Navíc opravdu kvalita a tím pádem skvělý výsledek. Nakupoval jsem totiž velmi slušný průměr. Namísto nedávných pokusů s co nejlacinějším masem. Mimochodem, to mne ještě vrací k nedávné kotletce z Tesca. Docela jsem zíral. V tom jednom konkrétním (Extra Eden) mají toto maso s parádním tukovým krytím a kůží už nastálo. Za 120,- Kč/kg. K uložení do vakua skvělá volba.

 

Vyzrálá kližka pečená na lojových škvarcích v rajčatové omáčce

Maso – kližka z Maso Jakub, 16 dnů vyzrálá ve vakuu.

 

Suroviny

– 1kg hovězí kližka
– 1,5l vývar hovězí nebo kuřecí
– 4PL smažené cibulka
– 10PL rajčatové pyré
– 1dl víno bílé suché
– 1čl med
– 1čl libečkové pesto
– 1ks paprička
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř

 

Maso

>> Kližka není právě kousek, který by snadno držel tvar. Takže je zapotřebí z většího kusu vykrojit dílek, který vypadá nejcelistvěji a jestě jej svázat provázkem. Solíme a pepříme, opečeme v sádle s máslem do zlatava. Nebo, jako tentokráte já, v lojových škvarcích.

>> Lojové škvarečky – z povařených morkových kostí vyklepneme morek a odložíme do lednice. Pak na každé použití prostě lžíci, stejně jako sádlo lehce vyškvaříme. Samozřejmě, že toto lze i ze syrového morku rovnou vyškvařit. Ale mně to připadá jednodušší po mém.

>> Opečené maso pod poklicí šoupneme do trouby. 15 minut/200°C, zalijeme vínem a 45 minut/160°C. Poté zalité omáčkou do měkka/160°C. Mně to dohromady trvalo 3 hodiny.

 

Omáčka

>> Bez zbytečných složitostí. Do litru a půl vroucího vývaru přidáme vše krom masa a vína. Přivedeme opět k varu a necháme půl hodiny táhnou. Pak dolijeme vroucí vodou tolik, aby bylo připraveno opět 1,5 litru.

>> Hotové maso odložíme zpět do vypnuté trouby lehce zaschnout. Omáčku rozmixujeme, propasírujeme a naředíme vodou na ideální hustotu. Opravdu vodou. Bude nejspíše natolik redukovaná a silná, že jí neublížíte.

 

Servis

>> První porce se smaženými brambory – dejme tomu. Přijatelná kombinace.

>> Druhá porce s knedlíkem – nesmysl! Omáčka je tak silná, že se velkém takřka nejedlá.

>> Třetí porce s rýží – ideální kombinace. A ty další nechám na vás. Bude to tady ještě jednou, ale dnes poprvé ta rýže…

 

…ta rýže! Došla běžně kupovaná thajská jasmínová kupovaná u číňanů. Takže jsem narychlo koupil něco s českými popisky v supermarketu. Prý že taky jasmínová. Ale prd velebnosti! Minimum vůně a navíc bělená. Chuťově za ty peníze prostě šmejd.

 

Obrázky

Původní kližka od Jakuba…

01-kližka

 

Ten střed je výše vidět. Tady odleželý a zavinutý provázkem…

03-kližka kořeněná vázaná

 

Příprava omáčky – předem prosím v tomto případě…

10-omáčka příprava

 

Omáčka – hotovo a jenom stačí zalít pečené maso…

11-omáčka hotovo

 

Rozškvařený lůj z morkových kostí a kousek másla. Ideální základ na hovězí maso…

04-základ,škvarky,máslo

 

Kulatinka z kližky – opékaná na škvarečcích s máslem…

05-základ,opékání

 

A kompletně opečená…

06-základ,opečeno

 

Hodinu pečená…

07-pečeno 60min

 

Podlitá omáčkou…

08-pečeno,zalito omáčkou

 

Dvě hodiny pečená…

09-pečeno v omáčce 2hod

 

Servírovaná se smaženými brambory – krásné plátky masa, omáčka rozmixovaná a pasírovaná, brambory ve slupce vařené, chlazené a smažené jako hranolky…

12-kližka,omáčka,smažené brambory

 

Podávaná s omáčkou a knedlíkem – špatná volba. Ta omáčka je tak silná a výrazná, že se nedá v takovém množství jíst. Prostě stačí malinko…

13-kližka,omáčka,knedlík

 

Servis s rýží – tentokrát malinko navíc neuškodí. Rýže rozmíchaná s omáčkou je opravdu parádní. Pokud je ovšem kvalitní. Ta průměrná je tak nějak..?..bílé broky!

15-kližka,omáčka,rýže

 

A hotovo! Maso odleželé ve vakuu stojí za to málo práce navíc a investici do zařízení. Hlavně drahých obalů. Já už si domluvil s kamarádem a kolegou, že pro sebe nakoupí sáčky a já budu balit i pro něj. To už dává o něco větší smysl celé investici.

 

Jedna zajímavost ze světa vaření – ty smažené brambůrky. Zahlédnul jsem v TV postup, kdy očištěné a poměrně velké kousky brambor lze pomalu vařit v kachním sádle (konfitovat) a poté prudce usmažit jako hranolky. No krása povídám.

 

MDMP

 

 

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vyzrálá hovězí kližka pečená na lojových škvarcích
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře