Zadělávaná kapusta s brambory na česneku a plátky bůčku pečené na cibuli
Tak tohle jídlo jsem nevařil už léta. Přestože jsem ho kdysi považoval za jedno z nejoblíbenějších. Tedy hlavně tu kapustu s brambory. Jehněčí, hovězí či vepřové k tomu? To už je celkem jedno. Možná i protože jsem si zvyknul na modernější vaření, kdy zelenina zůstává čerstvá a křupavá, nevařím zadělávanou mrkev či kapustu. Ono je to vlastně spíše takové blátíčko.
Na 4-5 porcí potřebujeme
Kapusta
– 1ks hlávka kapusty (700g)
– 1ks střední cibule (150g)
– 2ks brambory (350g)
– 2ks stroužek česneku větší
– 1PL sádlo
– 700ml vývar vepřový (zbyl z výroby tlačenky)
– Sůl, pepř a kmín
Maso
– 4-5ks plátky bůčku (150-200g)
– 1ks cibule střední
– 1ks stroužek česneku
– Sůl, pepř a kmín
Každopádně doporučuji sledovat si čas. Tohle není česká klasika, kterou si pomalu připravujeme od rána. Kapusta je hotová asi za 20 minut a pak potřebuje chvíli odležet. Takže začneme masem.
>> Plátky bůčku, určitě s kůží si den předem nasolím, pepřím a kmínuji. Proložím jemně posekaným česnekem a plátky cibule. Nechám odležet v lednici. Rozložené v pekáči s poklicí peču při 180°C tak asi 60 minut a poté 15 minut na 200°.
>> V polovině pečení si na sádle orestuji drobně pokrájenou cibuli dozlatava, přidám posekaný česnek a zaleju vývarem. Do něj vsypu na nudličky překrájenou kapustu bez košťálu. Preferuji ruční krájení. Na krouhání je příliš křehká. Solím a kmínuji.
A teď to hlavní:
Dobrá farmářská kapusta opravdu nepotřebuje dlouhou přípravu. Popravdě já tu svou dnes přehnal. Ovšem kamarádka Laděnka spokojeně mlaskala, tak asi ne tak moc.
>> Takže pod poklicí dusím ne moc prudce asi 5 minut. Přidám brambory na kousky asi 3x3cm pokrájené a opět 5-8 minut pod poklicí. To podle kvality brambor. Zahustím lžicí jíšky a pomalu dodusím právě do té podoby a tuhosti, jaká vyhovuje mé momentální chuti. Ideálně by měla kapusta zůstat jen lehounce křupavá a brambory jsou akurátně měké.
Samozřejmě lze použít velmi moderní postup a to přesne tak, jako mangold tady. Podobně připravuji i mrkev a špenát. Jen kapusta bude potřebovat zblanšírovat asi tak dlouho jako mangold, zatímco špenát jen spařím a mrkev zase nechám chvíli pod poklicí.