Zadělávaná kapusta
Nechci nikoho vyloženě obviňovat z nezchopnosti. Ale chci, a klidně cíleně, tvrdit o těch tajtrlících z jídelen i restaurací kteří dodnes jako zadělávanou kapustu prezentují lepidlo z rozdušené hlávky a hromady mouky, že jsou ignoranti a do kuchyně nepatří. A víte co? Spousta z vás si za to může sama. Za to že stále fungují. Když denně vidím za co je neuvěřitelná spousta mých kolegů ochotna platit v jídelně budovy kde pracuju, dělá se mi zle. V návaznosti na to, když pak pomyslím na skvělý projekt Skutečně zdravá škola, na ty kuchařky které se dovzdělávají aby vařily moderně a zdravě, na ty děti které ve škole konečně dostanou něco pro jejich trávicí systém srozumitelného a přitom jejich rodiče do sebe cpou v zaměstnání neskutečné hnusy..??..
Tohle vše pohromadě mně moc nebaví. Ale mohu vás uklidnit. Tak blbě to vypadá takřka po celém světě. A pokud někdo sledujete Jamieho revoluci ve stravování, víte asi jaké potíže mají američani. Se stravováním i s jím samotným.
Zadělávaná kapusta
No ale dost moralizování. Postup je to velmi jednoduchý a výsledek, jak v neděli potvrzeno kolegou dost chutný. A protože je tady podzim, tak jednoznačně sezónní. Pro mne první letošní kapusta od farmáře.
1/ Ostrý japonský nůž a křehká česká kapusta se mají rádi…
2/ Smažená cibulka (3PL) s hrudkou sádla (1čl). Ideální začátek…
3/ Vše prohřejeme, zpěníme…
4/ Zasypeme krouhanou kapustou. Je to půlka hlávky bez košťálu. Tedy asi 400 gramů ručně krájené…
5/ Přidáme pokrájené brambory (200g) a posypeme solí, kmínem…
6/ Zalijeme dvěma deckami vývaru a promícháme…
7/ Pod poklicí pak dusíme 15 minut. Opět promícháme a to s půl lžicí jíšky. Stačí jen z lednice rozdrobit do pánve. Dalších 10 minut pod poklicí…
8/ Pak přidáme česnek a pokud máte jako já k dispozici předem připravené maso, nejen to hovězí z vákua, rozložíme kousky na povrch a opět pod poklicí necháme už jen odpočívat dalších 5-10 minut…
Já si dal jako první jen to hovězí. Pak ale do práce jsem si k tomu koupil hotovou sekanou, kolega jitrnici a další kousek uzeného. Vše pochváleno a sedlo k sobě jako hrnec na…
Ještě bych rád poznamenal aby nedošlo k mýlce. Ona ta původní a správná zadělávaná kapusta má být trochu utopená. Ale aby chom v tom měli jasno. Ne razvařená na hadry a s hromadou mouky. To nee. Má být v omáčce z jíšky a hovězího vývaru. Nebudu to zbytečně přepisovat. Skvělý návod je tady, u kolegy Pepata. Já ale už ani tu klasickou verzi nemám moc rád.
Však to znáte 🙂 MDMP





