Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Zadělávaná kapusta

12Nechci nikoho vyloženě obviňovat z nezchopnosti. Ale chci, a klidně cíleně, tvrdit o těch tajtrlících z jídelen i restaurací kteří dodnes jako zadělávanou kapustu prezentují lepidlo z rozdušené hlávky a hromady mouky, že jsou ignoranti a do kuchyně nepatří. A víte co? Spousta z vás si za to může sama. Za to že stále fungují. Když denně vidím za co je neuvěřitelná spousta mých kolegů ochotna platit v jídelně budovy kde pracuju, dělá se mi zle. V návaznosti na to, když pak pomyslím na skvělý projekt Skutečně zdravá škola, na ty kuchařky které se dovzdělávají aby vařily moderně a zdravě, na ty děti které ve škole konečně dostanou něco pro jejich trávicí systém srozumitelného a přitom jejich rodiče do sebe cpou v zaměstnání neskutečné hnusy..??..

Tohle vše pohromadě mně moc nebaví. Ale mohu vás uklidnit. Tak blbě to vypadá takřka po celém světě. A pokud někdo sledujete Jamieho revoluci ve stravování, víte asi jaké potíže mají američani. Se stravováním i s jím samotným.

 

Zadělávaná kapusta

No ale dost moralizování. Postup je to velmi jednoduchý a výsledek, jak v neděli potvrzeno kolegou dost chutný. A protože je tady podzim, tak jednoznačně sezónní. Pro mne první letošní kapusta od farmáře.

 

1/ Ostrý japonský nůž a křehká česká kapusta se mají rádi…

01-ostrý japonský nůž a křehká česká kapusta se mají rádi

 

2/ Smažená cibulka (3PL) s hrudkou sádla (1čl). Ideální začátek…

04

 

3/ Vše prohřejeme, zpěníme…

05

 

4/ Zasypeme krouhanou kapustou. Je to půlka hlávky bez košťálu. Tedy asi 400 gramů ručně krájené…

06

 

5/ Přidáme pokrájené brambory (200g) a posypeme solí, kmínem…

07

 

6/ Zalijeme dvěma deckami vývaru a promícháme…

08

 

7/ Pod poklicí pak dusíme 15 minut. Opět promícháme a to s půl lžicí jíšky. Stačí jen z lednice rozdrobit do pánve. Dalších 10 minut pod poklicí…

09

 

8/ Pak přidáme česnek a pokud máte jako já k dispozici předem připravené maso, nejen to hovězí z vákua, rozložíme kousky na povrch a opět pod poklicí necháme už jen odpočívat dalších 5-10 minut…

10

 

Já si dal jako první jen to hovězí. Pak ale do práce jsem si k tomu koupil hotovou sekanou, kolega jitrnici a další kousek uzeného. Vše pochváleno a sedlo k sobě jako hrnec na…

Ještě bych rád poznamenal aby nedošlo k mýlce. Ona ta původní a správná zadělávaná kapusta má být trochu utopená. Ale aby chom v tom měli jasno. Ne razvařená na hadry a  s hromadou mouky. To nee. Má být v omáčce z jíšky a hovězího vývaru. Nebudu to zbytečně přepisovat. Skvělý návod je tady, u kolegy Pepata. Já ale už ani tu klasickou verzi nemám moc rád.

 

Však to znáte 🙂 MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Zadělávaná kapusta
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře