Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

>> Zajímá Vás proč papriky pálí?

02_bhut_jolokiaVíte že?

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem papriky (Capsicum).

Pro savce je to dráždivá látka, která způsobuje pocit pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Váže se na receptory buněk sliznice jazyka a tato vazba vyvolá stejné procesy, jaké způsobí vystavení sliznice jazyka vysokým teplotám.

Kapsaicin tedy „nepálí“ náhodou a papriky si jej vyvinuly jako účinnou obranu proti býložravcům. Ptáci jsou vůči této pálivosti imunní. Což všem papričkám vlastně podporuje rozmnožení. Ptáci je dokonale nestráví, ale semena v trusu roznesou…

 

  Jak pálivé jsou známé druhy paprik?

SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho jednotky pálivosti

>>15 000 000 SHU – Čistý kapsaicin, dihydrocapsaicin
>>  1 000 000 SHU – Naga Jolokia
>>     350 000 – 580 000 SHU – Red Savina Habanero
>>     100 000 – 350 000 SHU – Habanero
>>       30 000 – 50 000 SHU – Tabasco
>>          5 000 – 23 000 SHU – Serrano
>>          5 000 – 10 000 SHU – Chipotle
>>          2 500 – 8 000 SHU – Jalapeño
>>          1 000 – 2 000 SHU – Poblano
>>              100 – 500 SHU – Pimento
>>0 SHU – Sladká paprika

Chillies01

Odkazy:

Habanero.cz

Chilli web

Sdílejte...

Komentáře