Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Žampiónový krém

05Ve světě houbové chuti jsou lidé rozděleni velmi jednoznačně. Buďto mají, nebo nemají rádi houby. Tento recept, ač velmi snadný a základní, je, myslím si, rozdělí jasně. Totiž, rozmixované žampióny po následném postupu jsou ve výsledku natolik houbové, že těm co neradi doslova roztrhnou hubu! Fakt síla v chuti. Sám jsem byl překvapen. O to více, že já se žampióny dělám kde co, ale nikdy krém pouze z nich.

Základem, světe div se, jsou žampióny. Ale samy o sobě to prostě nezvládnou. Tedy ne, že by nemohly. Chce to jen něco, něco, no něco, co podpoří jejich fajnovou chuť. Jako když přidáte do jahodového pyré několik kapek balzamika a citrón. Znáte?

Chce to vývar..!!..

V uplynulém týdnu jsem si význam vývaru s jednoznačnou platností uvědomil u dalších dvou jídel. O červené čočce ještě budu psát. Šířeji. No a polévky jsou jasné. Ta krémová ze žampiónů tedy obzvláště.

 

Takže jak?

1/ Na lžíci másla s troškou oliváče orestujeme do zlatava půlku cibule (100g). Klidně ale použijeme tu hotovou, koupenou. Lžíci. Mezitím žampióny (300g) vhodíme do kutru tyčového mixéru. Předem upozorňuji! Tím, že je rozmixujeme, dost ztmavnou. Takže polévka ve výsledku není právě běloučká. Každopádně, vhodíme na tuk s cibulí a pomalu prohřívámě asi 3 minuty.

2/ Zalijeme 1,3 litru kuřecího vývaru. Přivedeme k varu a přidáme zarovnanou lžíci jahel. Nebo dvě lžíce jíšky. Jenže to není vono. Taky můžeme dát jen půl litru vývaru a úplně nakonec ještě doředit, pokud bude zapotřebí. Ale to už je fakt hodně silný šálek polívky.

3/ Pomalu vaříme asi 20 minut na mírném plameni. Na indukci stačí napůl přikryté a stupeň číslo 5. Pak už jen rozmixujeme, doladíme smetanou, necháme minutku projít varem a pasírujeme. Tady prosím nekompromisně. Chceme krém. Jedna rada k pasírování. Já, to co zbude v cedníku ponořím i s ním zpět do hotové polévky a několikrát projedu tyčovým mixérem.

4/ Nakonec opět prohřejeme, podle potřeby ještě naředíme vývarem a zjemníme máslem. Dík jediné lžíci jahel je to hodně husté a hlavně moc chutné. Protože narozdíl od jíšky nezanechachají žádnou pachuť. A ještě k té cibuli na začátku. To, jak moc ji restujeme, má vliv na konečnou chuť. Takže klidně experimentujeme. Od "do skla" až po tmavší "omáčkovou".

 

– Základ jak popsáno výše v bodu jedna…

01

 

– Vše pohromadě, zalito, provaříme a rozmixujeme…

02

 

 – Doplníme smetanou a pasírujeme. Hotovo. Brou chuť…

03

 

Jedna poznámka pro skutečně zdravá škola

Tento recept je mimo jiné zamýšlen hlavně pro jednoduché a chutné vaření ve školní jídelně. Žampióny nejsou příliš drahé. Polévka pro děti a k obědu nemusí být vyloženě krémová a tedy hustá. Naopak bych, samozřejmě vývarem, ředil ještě více. No a naučit je přístupu k houbám právě tímto stylem? Ideální. Nemyslíte?

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře