Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Žampiónová polévka se smetanou a máslem

06-žampiónová polévkaDal jsem si ji narychlo v jídelně a dostal tradiční českou šaškárnu. Tedy vodu zahuštěnou moukou, povařenou, zjemněnou mlékem a vychucenou žampiony restovanými zvlášť nejspíše na margarínu. Ono to tak jde a nebyla vyloženě špatná. Nebyla ale ani poctivě žampiónová a já ji až tak moc nemusím, takže jen tak ukázkově dnešní rychlý pokus. No a taky abych sem alespoň něco přidal. Protože se neystám tento víkend vařit nic, co by stálo za zmínku. Dnes tedy už nic a zítra ten nejobyčejnější gulášek z hovězího pupíku s čerstvou majoránkou která mi na balkónu raší jako zjednaná.

 

Žampiónová polévka se smetanou a máslem

Vycházím z postupu jehož základ jsem zahlédnul u Gordona Ramseyho, když připravuje svůj slavný beef wellington. A také z faktu, že pokud chceme rychle dostat z jakékoliv suroviny to nejlepší, pak nemůže zůstat v celku. Platí to stejně tady jako pro vývar a tam používám krájenou zeleninu stále častěji. Včetně cibule.

 

Jak a z čeho

>> Na oleji, nebo tuku z vývaru s máslem orestujeme pokrájenou cibuli. Spíše jen podusíme asi 70 gramů. Přidáme 300 gramů žampiónů posekaných nadrobno v kutru tyčového mixéru. Necháme pustit šťávu a přidáme posekaný česnek, libeček a 70 gramů kostiček bramboru. Promícháme a zalijeme litrem vývaru. Ideálně kuřecího a pokud dobře ochucený, netřeba už další sůl a koření krom pepře nakonec.

>> Vše necháme probublávat asi 20 minut, přičemž v polovině přidáme lžíci jíšky. To jen tak proforma. Nemusí být a já to rád. Pak zalijeme deckou smetany, dobře rozmixujeme a propasírujeme jemným cedníkem. To já bezvýhradně. Pokud nechcete přijít o příliš mnoho zbytků, pak ideálně ve špičatém cedníku dále mixujeme tyčákem. Spodem to teče skoro samo a nezbude téměř nic.

 

žampióny…

03-žampióny

 

cibule, brambor, česnek, libeček…

01-cibule,brambor,libeček,česnek

 

Servis

>> Chceme li nějaké ty žapióny v kouscích, pak je připravíme zvlášť. Na zpěněném másle prohřejeme plátky po obou stranách a zalijeme troškou vody. Pod poklicí na mírném plamínku necháme redukovat tekutinu do ztracena. Chceme li je trochu vylepšit, pak ke konci zastříkneme limetkovou šťávou, jablečným octem, balzamikem. Necháme zakryté odpočívat.

>> Máslo do talíře. Je tady několik možností. Samožřejmě můžeme je použít tak jak je. Ale zajímavější je připravit si přepuštěné. Klidně za minutu v mikrovlnce. Pak nevháme minutu chladnout a doplníme malinko česnekem, nebo více posekaným medvědím česnekem, nebo pažitkou, nebo petrželkou. Tohle opravdu stojí za to a povýší polévku o třídu výše.

 

žampiónová polévka se smetanou a máslem…

04-žmpiónová polévka

 

Prostě brnkačka. Tak hezký slunečný víkend a dobrou chuť. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Žampiónová polévka se smetanou a máslem
Datum vystavení
Hodnocení
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře