Zapečené brambory s krůtím masem a Mozarellou
Ještě jednou se vrátím k pubertálnímu slovníku dvanáctileté dcery mé vzácné kamarádky Laděnky. Pokrm podobný tomuto nazvala ve školní jídelně „frbrble“ (francouzské brambory blee = hnusný). Troufám si tvrdit, že u téhle variace by změnila názor.
Na 4 porce:
– 300g krůtího masa (stehenní plátek)
– 50g prorostlé slaniny (bůčku)
– 1ks větší cibule
– 1ks stroužek česneku
– 400-500g brambor
– 100ml smetany
– 1ks vejce
– 1-2ks Mozarella (podle chuti a potřeby)
– Sůl, pepř, bylinková vegeta
Maso na nudličky orestujeme na rozpuštěných kostičkách slaniny. Po několika minutách přidáme půlkolečka cibule a stroužek posekaného česneku. Solíme a pepříme.
Zapékací misku podle potřeby a nutnosti (teflon ne) vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
Na dno poklademe vrstvu plátků brambor asi 1/2cm silných. Lehce osolíme. Urovnáme prochladlou směs z masa a nahoru další vrstvu brambor. Opět osolíme a přikryté poklicí nebo alobalem dáme trouby na 30 minut při 180°C
Mozarellu pokrájíme na kousky. Přidáme vejce a smetanu. Mletý pepř a špetku vegety. Urovnáme na povrch a vrátíme do trouby na 15 minut při 220°C.
Brnkačka a lahůdka. Dobrou chuť všem…