Zapečené brambory s květákem a uzeným
Tohle je prostě klasika, jednoduchá, chutná…osloví snad každého, kdo má rád zapékané brambory s čímkoli dalším.
Uzené koleno uvařím v tlakovém hrnci asi 35 minut a po lehkém zchladnutí oberu z kosti. Rozkrájím na kostky a orestuji s cibulí na drobno a stroužkem usekaného česneku.
Brambory ve slupce uvařím v osolené vodě asi 30 minut. Sleju a nechám vychladnout. Oloupané nakrájím na půlkolečka asi 1cm silná.
Květám uvařím ve slané vodě a po zchladnutí překrájím na kousky.
Do pekáče vymazaného olejem a vysypaného strounakou (to pokud není teflonový) dám vrstvu brambor a květáku. Osolím a opepřím. Posypu nakrájenou zelenou cibulkou. Na to vrstva uzeného a nahoru opět brambory. Může být i sýr (cheddar).
Nezakryté prohřeju v troubě na 180°C asi 20 minut. Zaleju solenými a pepřenými vejci rozšlehanými se smetanou a dalších 15 minut peču. Vypnu a nechám dojít.