Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Zapékané brambory

Gratinované smetanové brambory s klobáskou02Nebo také gratinované, francouzské, zapečené, vrstvené, smetanové…

To vše vychází z jednoho základu. Totiž kousků brambor různých tvarů doplněných dalšími dobrůtkami. To vše zapečené v horké troubě nebo pod grilem dozlatova a dokřupava. A proč dnes opět a zase? To proto, že já je opravdu rád. Moc rád. Patří u mne mezi, abych tak řekl záviděná jídla. Jak je někde nebo u někoho zahlédnu, hned bych si dal.

Zapékané brambory – možných variant je ovšem tolik co chutí mezi lidmi a tak to bude opět článek občasně doplňovaný. Dnes ale začnu variantou naprosto nejjednodušší. A to dík náhodě a kolegovi, který takříkajíc zdědil můj oběd. To když jsem nemocen odešel z práce a nechtěl jej nechat v lednici ani tahat zpět domů. Dvojitá porce pak zmizela jako pára nad hrncem. A co víc, tento člověk, takzvaný ohřívač, se mne zeptal jak to dělám že…

…no takhle přece

 

Potřebujeme na 4 porce

– 400g brambory
– 200g párek nebo salám
– 150g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 2dl smetana
– 2ks vejce
– sůl a pepř

 

Jak na to

>> Začátek je o dvou možnostech. Méně pracná, i když nepříliš, je příprava z brambor syrových. Je to jen o čase, teplotách a výsledné chuti. Z brambor ve slupce vařených je to složitější o jejich loupání.

>> Připravíme směs tak či onak, postup je stejný – plátky, kostky, nebo čtvrtky brambor smícháme v míse s cibulí pokrájenou na kolečka, kostičky či klínky a salámem opět na plátečky, půl, nebo čtvrt kolečka. To podle tloušťky párku či točeného. Přidáme najemno posekaný česnek, sůl a pepř, deci smetany a vše promícháme.

>> Pečeme pod poklicí při 180°C / 40 minut jde-li o syrové, nebo opět s poklicí při 200°C / 20 minut jedná-li se o vařené brambory. Poté odkryjeme, zalijeme vajíčky s druhou polovinou smetany a dopečeme při 200°C do zlaté barvy s krásně křupavým povrchem.

 

Právě kvalita uzeniny dává chuť této nejjednodušší verzi zapečených brambor. Tady je jedna možnost jako příklad: maso a uzeniny od Jakuba. Na fotkách chybí posledně použitá klobása-točený. Je to takový maďarský styl. Dost papriková a opravdu pikantní. Ta sama o sobě dělá celý výsledek. Ale možností je opravdu spousta.

 

1/ experimentujeme – koření do základu a sýr na povrch, vejce se smetanou ochutíme…

2/ bohatší – hrášek a vejce natvrdo patří do těch klasických, francouzských, moje přítelkyně do směsi vždy vmíchala maličko plnotučné hořčice a špetku čerstvé majoránky…

3/ nejen uzenina – syrové, uzené, restované, nebo mleté maso je možnost…

4/ nenuťte se – já to někdy skládám do vějířků a po vrstvách a našikmo a… Někdy prostě brambory protlačím strunkou a smíchám s ostatními surovinami. Víte co? Ve výsledné chuti poznáte prdlajs.

 

a na talíři, posuďte sami…

Gratinované smetanové brambory s klobáskou01

 

Zapékané brambory

Jedna verze je už tady. Další přidám občas k tomuto článku.

 

A to třeba hned dnes 10.8.2014

Protože mi dík kolegovi došly posledně příliš rychle a protože je tak vychválil, a ještě proto, že jsem chtěl ukázat ten parádní ďábelský kabanos jak se jmenuje ta specialitka od Kubínů.

 

nabídka je tam opravdu výjimečná – všimněte si těcj tří točeňáků nahoře, za pár peněz a vážně skvělé, ještě vyzkouším špekáčky…

Maso Jakub - uzeniny02

 

ďábelský kabanos – sám o sobě opravdu hodně pálivý, do polévek nebo na zapékačky skvělý…

Ďábelský kabanos03

 

příprava…

příprava_postcard

 

výsledek…

05_porcička

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Zapékané brambory
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

6 komentářů to “Zapékané brambory”

Komentáře