Zapražená polívka se zeleninou a hovězím & Gulášovka z konzervovaného masa
Zapražená polívka není nic jiného než vývar zahuštěný jíškou (zápražkou), nebo raději jen nasucho restovanou moukou (tuk). Do něj přidáme vše co nám chutná a alespoň malinko pasuje dohromady. A proč ten popis k tak jednoduché polévce? Berte jej jako návazný k Polévky Aramark – jak se (ne)dělá polévka. Je to krásná ukázka jimi nepokaženého a přitom v podstatě stejného přístupu k vaření. Takže níže opět v bodech.
Gulášovka z konzervovaného masa a přece parádně původní. No co? Je snad tak velký rozdíl mezi masem přpraveným pouhým restováním a uvařením v polévce a masem fajnově upraveným konzervací? Není! A tahleta polívka se mne drží jako stigma už odmala. Dělávala ji moje máti a ne špatně. Bohužel krom jediné maličkosti. Totiž naprosto bezvýhradně ji dokázala vždy přesolit. A to jsem vážně nesnášel.
Zapražená polívka se zeleninou a hovězím
Suroviny
– 1,5l vývar
– 3PL mouka
– zelenina
– maso
– vejce
– pažitka
– vellenka
– sůl a pepř
Postup
1/ Povšimněte si, že jsem nenapsal jaký vývar. To proto, že já například použil kuřecí a přesto je ve výsledku polévka hovězí jako poleno. Proč?
2/ Tedy vývar přivedeme k varu a mezitím si na suché horké pánvi orestujeme do zlatava hladkou mouku. Včas odstavíme a necháme 5 minut chladnout. poté vsypeme do zavařovací sklenice se dvěma deckami studené vody, uzařeme a zašejkujeme si. Hotová jíška za pár minut.
3/ Toto vlijeme do vroucího vývaru a na mírném plamínku provařujeme 10 minut. Pak přidáme dle chuti upravenou zeleninu. Z mrazáku alespoň spařenou, čerstvou nebo restovanou. Jak kdo chce. Dalších několik minut dle tuhosti vaříme a vmícháme vajíčko.
4/ Víte jak správně dostat vejce do polévky? To myslím vážně. Polévkou jen mírně vroucí zamícháte jedním směrem a vytvoříme vír. Vlijeme jen lehce rozmíchané vejce a pokračujeme stejným směrem. Pak zastavíme míchání do protisměru a necháme chvíli jen zlehka probublávat. Odborník by řekl, že je žádoucí aby vejce nebylo rozmícháno rovnoměrně a občas byly vidět i cítit v ústech kousky jak bílku, tak žloutku.
5/ Přidáme pokrájené maso z polévky. A tady je ten začátek zpět. Věřte že v tomto množství dodá 150-200 gramů masa takovou sílu v chuti, že dík této a zahuštění a zelenině ani nepoznáte že vývar byl kuřecí, nebo vepřový. Tedy ten ale nesmí být příliš kolagenový (kůže a nožky). Spíše jen ze žeber.
>> Mnoho slov pro nic zdálo by se. No ale věděli jste to s těmi vajíčky například? A hlavně, je to snadné? Já myslím že moc. Je to chutné? Já se po ní můžu utlouct. Připomíná to Aramark dík podobnému postupu při přípravě? Ani jen málo!
Gulášovka z konzervovaného hovězího masa
Z čeho
– 1,5l voda
– 200g brambory
– 200g maso hovězí z pixle
– 2PL cibulová jíška
– 1PL mletá paprika
– 1čl davídkovo Vellenka
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– sůl, pepř, majoránka, kmín
A jak
1/ Bude to ještě snažší a přitom výraznější. Pro milovníky klasiky pecka.
2/ Jíšku na dvě lžíce máte za tři minutky. Orestujeme na lžíci sádla lžíci pokrájené cibule a když je růžová přidáme dvě vrchovaté lžíce mouky. Zamícháme, přidáme papriku, studenou vodu a za občasného míchání přivedeme k varu.
3/ Vsypeme pokrájenou bramboru, špetku kmínu a vaříme 5 minut na středním plameni. Přidáme maso přímo z kozervy, chilli, vellenku a na mírném plamínku vaříme dalších 10 minut.
4/ Dle potřeby ochutíme solí a pepřem (ta sůl spíše ne), majoránkou a na poslední minutku utřeným česnekem.
>> A opět ta Vellenka. Opravdu ideální zeleninová směs na dochucování právě takovýchto polévek. Vřele doporučuji hlavně namísto masoxu a spol. Neobsahuje žádný glutamát.
složení:
– jedlá sůl solivarská, petrželový list, karotka, pastiňák, cibule, česnek, olej rostlinný + vitamín skupiny B
použití:
– Dochucovadlo větší hrubosti použijete do polévek, omáček a vývarů. Dámy, něco jako vegeta. Naše VELLENKA, ale obsahuje dvojnásobné množství sušené zeleniny, je bez glutamátu a navíc jsme ji obohatili vitamínem B2 – riboflavinem. Upozornění: obsahuje sůl.
cena: 35,- Kč/šufánek/sáček
objem šufánku (naběračky) 0,75dcl
gulášovka narychlo a přez to suprovní…
MDMP






Ach, ty polévky! Obě peckovní 😉
ps: včera jsem u tebe hledala plněné papriky a nenašla :-O Ideálně pečené, bez rajské. prosím napravit 😀
Papriky byly například s hovězím a vždy s rajskou. OK, tak já do konce týdne udělám tak, jak jsme to mívali doma – pečené s novými brambory a tatarkou…
Já také polévky oceňuji, ty triky s šejkrovanou jíškou a to rozkvedlání vajec jsem neznala. Ale zajímalo by mě to hovězí z pixle, to jste si nejspíš sám zavařoval? Nemůžu uvěřit, že by se ještě koupila jakákoliv masová konzerva, kde by byla taková opravdová struktura masa, resp. kde by bylo vidět maso. Pravda, že už jsem léta letoucí žádnou masovou konzervu radši nezkusila. Ale třeba o nějaké dobré víte? Hezký den.
Dobrý den.
Tak konzervy jsou opravdu vlastní: http://www.moje-dobroty.cz/masov-konzervy-doma-pripaven-2/
Každopádně kupované to je opravdu problém. V tom článku dole je příklad skvělého výrobce. Ovšem při jeho cenách by z toho polívku vařil jen cvok.