Zapražená zeleninová polévka s vařeným masem
Pořádně hutná a navazující na nedávné dušené hovězí. Náhoda. Ovšem skvělá. Talíř této dobroty zastoupí s přehledem celý oběd. A opravdu šlo jen o náhodu, jejímž důsledkem je skvělý produkt z minima surovin průměrné kvality. Celé to začalo takříkajíc nehodou spojenou s tou náhodou.
Ráno jsem prohrabával mrazák a hledal. Cosi. Je jedno co. I tak jsem se spletl a vyndal něco jiného. Přitom mi ale padla do ruky krabička s čímsi, co jsem vyhodnotil jako vařené hovězí obrané z žebra. To se u mne může stát. Větší množství průměrného masa které ihned nepoužiji skončí odložené v mrazáku. Kdysi doma to otec automaticky mlel do sekané. Každopádně u mne okamžitá změna původního úmyslu a výsledek…
Zapražená zeleninová polévka s vařeným masem
1/ Toto je ukázka, která popírá má pravidla. Žádný vývar! Klidně kostka, nebo vegeta. A poněkud zbytečná, ovšem navyklá mouka na zahuštění.
2/ Ta kombinace je náhodná a hlavně maso zastupitelné. Proto neuvádím v názvu hovězí. Jsem si jist, že jehněčí by bylo ještě lepší, drůbeží naopak ideální, protože pro některé z vás méně výrazné v chuti. Tady připomínám krky nedávno popisované. No a každopádně přímo do polévky zavařené knedlíčky. Z vařeného masa, nebo játrové, slezinové, atd.
3/ Postup pro rychlou přípravu. A to mne tentokrát bavilo nejvíce. Protože orestovat zeleninu a rovnou zahustit moukou, není právě můj styl. Jenže jde to. A parádně.
4/ Nehoda, která dala polévce skvělou chuť. Vyndal jsem z lednice poslední kostku másla. Vybalil a chtěl ji šoupnout do máslenky. Ovšem! Nepříjemné překvapení. Tohleto jsem nezažil snad dvacet let. To máslo bylo lehce nakyslé.
Příprava polévky
>> Přepuštěné máslo – nechtěl jsem to vyhodit a neviděl důvod. Takže v hrnci na polévku jsem pomalu kostku rozpustil a nechal zpěnit. Do chvíle, kdy pěna začala opadat a měla oříškovou vůni i barvu. Poté jsem tuk vycedil a odložil. Pomalu, aby vysrážené zbytky zůstaly na dně hrnce.
>> Základ – na to jsem přidal lžičku olivového oleje a drobně krájenou žlutou cibuli. Chvíle restování, posekaný stroužek česneku, pokrájená karotka a brambor. Promíchat a 2 lžíce mouky na výsledné 2 litry polévky. Opět promíchat a po chvíli dva litry studené vody. Opravdu, tentokrát bez vývaru.
>> Průběh – pro barvu jsem přidal špetku kurkumy. Na chuť pepř, drcený kmín, lžičku Vellenky a prášku ze sušených hříbků. No, popravdě, toho posledního spíše jen třetinku kávové lžičky. A to vše hned po zalití vodou.
>> Dokončení – ale to už je hotové! No jo no. Stačilo jen pomalu vařit napůl přikryté poklicí 20 minut, vysypat hovězí z krabičky a hromádku pokrájeného kelu. Tedy pardon, česky kapusty. Tentokráte jsem ani nepředvařil, a tudíž nechladil v ledové vodě. Prostě jsem to tam nasypal a po pěti minutách odstavil ze sporáku.
Nakonec jistojistě pořádná hrst pažitky a petrželky…
Obměny
Když jsem tuhletu jednoduchou dobrotu jedl v první porci, byl jsem lehce zklamán. Té kombinaci by sto gramů jehněčího sedělo jako hrnec na prdel. Nemohu si pomoci. S hovězím to bylo jen moc dobré. S drůbežím masem bych už malinko trpěl. Ale pak bych zase klidně namísto mouky doplnil lžicí fajnové jasmínové rýže. Jednoznačně také doporučuji nic! Prostě jen tolik zeleniny, že netřeba zahuštění. Popravdě, já tu mouku mám zadřenou do posledního záhybu své pochybné chuti. A tak i píši své recepty na…
…moje dobroty.cz. Recepty na dobré jídlo, pití a žití. Přeberte si to, vyberte co je pro vás. MDMP





