Zdravě a chutně pro krásu
Začetl jsem se v jednom časopise pro ženy. Ano, náhoda a krásně zpracované texty přímo vyzývaly k začtení.
Samozřejmě, že spousta obrázků dokonalých těl v ještě dokonalejším prádle a šatech byla tou první kulisou, která přitahovala jak oči, takl mysl. Ale teprve článek „25 dietních záškodníků“ mne zaujal natolik, že jsem připravil oběd, který, zdá se, je ideálem moderní sexy ženy. Je totiž jak zdravý, tak velice chutný a voňavý. A výraz „velice“ podtrhuji.
Musím podotknout, že má krásná kolegyně Pája by na dotaz, zda si dá toto, nebo raději zelňačku, trvala téměř stoprocentně na té polévce. Přesto si myslím, že vy, které trváte na opravdu zdravém pokrmu, můžete vyzkoušet toto chutné a hlavně ohromně voňavé jídlo.
Steak z krůtích prsíček s basmati rýží na olivovém oleji s kurkumou a brokolicí na páře
Suroviny na jednu porci:
– Plátek krůtích prsou 200g
– 70ml Basmati rýže
– Brokolice, několik růžiček
– Bílá cibule, raději šalotka
– Olivový olej
– Česnek
– Bazalka
– Sůl, pepř, kurkuma
Rýži, bez proplachování vsypu do kastrůlku (teflon je ideální) s vrstvičkou oleje (jen aby dno bylo mastné) a promíchám s cibulkou nadrobno. Žádné restování, jen tak lehce prohřát. Osolím a přidám špetku kurkumy. Zaleju vroucí vodou z konvice, jen těsně nad povrch a zakryté poklicí dusím na minimálním plamínku jen tak dlouho, než voda zmizí (vsákne do rýže). Vypnu hořák a nechám odstát.
Plátek masa stačí jen těsně před opečením lehoučce osolit a pepřit. Ideálně mořskou solí a pepřem přímo z mlýnku. Opeču na steakové pánvi 3 minuty z každé strany. Na horní stranu po otočení rozetřu trochu pesta ze lžičky olivového oleje, česneku a pepře, případně bazalky, rozetřeného v moždíři.
Brokolici 10 minut vařím na páře, jako když ohřívám knedlíky.