Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky

Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky_detajl Přečetl jsem si tento článek a docela se bavil. Ne obsahem. Ta polévka je opravdu výborná. Pobavilo mne téměř dětinské nadšení paní redaktorky, která evidentně něco podobného nikdy v ústech neměla. A použité výrazy typu „vycizelovaná k dokonalosti“, „velké překvapení“, „vrchol večera“ byly jasným důkazem ne jen výborného pokrmu, ale smutného faktu, že právě tato jednoduchá a tradiční česká kuchyně z našeho jídelníčku prostě zmizela. Fakt smutné.

Hned další ráno, postrádajíc kapra, jal jsem se vytahat z lednice několik základních ingrediencí a připravit si k obědu hustou polévku vycházející z tradičních postupů.

Na 1,5 litru potřebujeme

– 1ks mrkev

– 1ks celer /stejně jako mrkve/

– 1ks stroužek česneku

– 1PL sušené hříbky

– 1PL sádlo

– 1PL máslo

– 3PL mouka hladká

– vývar

– sůl a pepř

>> Nejdříve si namočíme hříbky.

Pokud budete mít z fotky níže pocit, že žádné nevidíte, tak proto, že tam nejsou! Já totiž použil směs, kterou si sám čas od času připravím z drobků a prášku hub, které zůstanou na dně sklenice. Smíchám se solí, pepřem a sušenými bylinkami (petržel, pažitka a libeček).

>> Na sádle s máslem orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu, jemně posekaný česnek jen vmícháme a zaprášíme moukou.

A teď finta: na videoreceptech, (například Zapomenuté poklady české kuchyně, kterou vřele doporučuji, i když ke zpracování mám jisté výhrady), uvidíte v podobných receptech vlastně přípravi jíšky – relativně řídké směsi tuku a mouky. Jenže tolik tuku mne irituje. Takže, moukou zeleninu jen zaprášíme a prostým protřásáním hrncem dosáhneme dokonalého propojení mouky a zeleniny – žádné žmolky. Kompromis, ale zdravější.

>> Zalejeme studeným vývarem, nebo jen vodou na množství 1,5 litru, promícháme natolik, aby se kousky zeleniny při varu oddělily a přidáme houby, nebo houbové koření. Pod poklicí pomalu vaříme 10 minut. Přidáme pokrájené maso a prohříváme dalších 10.

Maso: já použil hřbítek z pečeného králíka, který dík jeho suchosti vlastně moc nemusím. V polévce je ale lepšejší. Stejně tak můžeme použít pečené kuře, nebo cokoliv dle možností a chuti.

Každopádně bude výborná obdoba z kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky, nebo vývar z morkových kostí a velmi opomíjené drožďové knedlíčky ochucené máslem a muškátem.

Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky

Sdílejte...

4 komentáře to “Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky”

  • Roomanka says:

    Ahoj Pavle, už delší dobu sem často a ráda chodím. Upřímně řečeno mi dost vadilo, že neznám tvoje jméno, a tak jsem ti jen chtěla říct, že mě potěšil tento článek s podpisem. Tušila jsem, že jsi Pavel podle přezdívky Pablo v soutěži (tuším)u Šárky, ale nebyla jsem si jistá. Fandím tvému kuchaření, chystám se na tvoje ledvinky. Dršťkovou už jsem zkoušela, bylo to hodně práce, ale povedla se. Hodně zdraví do nového roku přeji. R.

  • Roomanka says:

    A teď koukám, že jsem to napsala k jinému receptu. Tak to se omlouvám. R.

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Romanko. Proč se omlouvat. Já moc děkuji za potěšující slova a kdykoliv budeš chtít, rád poradím.
      To se jménem jsem moc nepochopil. Myslím, že jméno k dobré kuchyni dozajista patří, ale já jsem spíše průměr a tak mne nenapadlo, že by někoho zajímalo. Popravdě to byl zpočátku záměr. Kdybych byl za pitomce, at nepoznají, že jsem to já 🙂
      Právě dík Sárce a její soutěži mi stoupla návštěvnost, tak snad to se mnou není tak zlé.
      Reakci na ledvinky jsem moc nečekal, on to nikdo nemá rád. A popravdě ani já moc ne. To jen poprvé jsem z nich byl tak unešen. Drštková je ovšem pro mne super polívka. A není ani moc pracná. Je to jen o chuti a přístupu. Taky jsem kdysi nerad zdlouhavě připravoval, ale dnes se v tom vyžívám. Prostě se bavím.
      Tobě také vše nej v novém roce a hodně povedených dobrůtek. Snad ještě napiš, kam původně Tvůj pohled a textík směřoval. Pavel…

  • Roomanka says:

    Ahoj,já jsem to chtěla napsat k tomu vánočnímu menu, ale pak jsem klikla na zeleninovou polévku s králičím masem a bylo to. Jen jsem chtěla říct, že je fajn znát tvoje jméno, protože mi bylo dosud žinantní říkat ti Ahoj, Moje Dobroty… 🙂
    Ráda se někdy poradím, i když si už o sobě myslím, že dlouholeté zkušenosti mám a touha tvořit v kuchyni mě ještě neopustila. Ale na tebe nemám, jsi profík. Přeji hodně zdaru. R.

Komentáře