Zeleninový krém s hříbky a zelnou šťávou
Máčánka podruhé, vegansky a bez vývarů. Nejen že chutnala, ona byla poprvé vážně skvělá. To česnekové máslo si neodpustím ani tentokrát, ale pro vegany a hlavně Petru mne napadlo připravit ji dost odlišně oproti Halininu polskému originálu. Celé to začalo nápadem – zeleninový krém s hříbky a zelnou šťávou. Vegansky a tedy se zelenivým vývarem namísto kuřecího? Nee. Vidím to trochu jinak. Proč vývar a vyhazování vyvařené zeleniny. To je přece hloupé, neekonomické a zbytečné. Nejedná se přeci o svíčkovou, ve které zeleninu vyvaříme do mrtva a její mixování je v podstatě nesmyslné. Takže…
Zeleninový krém s hříbky a zelnou šťávou
Suroviny
– 100g brambory
– 100g mrkev
– 50g pórek
– 50g cibule
– 50g celer
– 50g řapík
– 1ks stroužek česneku
– 1PL olivový olej
– 1PL mouka hladká
– 300ml zelná šťáva
– 1500ml voda
– hrst sušených hříbků
– pepř, koření, list, kmín
– sůl a pepř
Příprava
Je to stejně snadné jako dříve tady. Malá změna a ve výsledku téměř identická polévka.
>> Připravíme si krájenou zeleninu, koření do sítka zvaného často čajítko, nějaké to nádobí, obyčejnou vodu z kohoutku a chuť vařit. Navíc ovšem jistotjistě nezapomeneme namočit do studené vody řádnou hrst sušených hříbků.
>> Všechnu zeleninu až k řapíku vsypeme do hrnce či kastrolu na horký olivový olej a netrváme li na čistě veganské verz, přidáme kousek másla. Orestujeme, solíme a několik minut pomalu dusíme klidně pod poklicí ve vlastní šťávě. Přidáme posekaný česnek, zaprášíme moukou a promícháme. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a necháme probublávat 30 minut.
Koření, tedy pepř, list a nové je opravdu lepší v sítku, protože nakonec jej do rozmixovaného krému nechceme. Množství nechám na vás, ale nepřehnat prosím. Řekněme, že jeden list, po šesti kuličkách a třetince lžičky kmínu je až až.
>> Odstraníme koření v čajítku a vše rozmixujeme dohladka. S dobrým tyčovým mixérem a trochou trpělivosti to jde krásně a opravdu dohladka. Ve výsledku netřeba cedníku. Opět přivedeme k varu a vlijeme hříbky i s vodou. Tedy spíše jen ty hříbky. Vody netřeba příliš a proto žádná v misce nebude.
>> Kvalitní houby správně sušené nepotřebují mnoho času. Takže 10-15 minut klidného varu,sůl a pepř dle potřeby, nějaké to vylepšovadlo typu Vellenka a je hotovo. Přilijeme zelnou šťávu a provaříe 3 minutky. Servis opět doporučuji s něčím zeleným, klidně koprem a samozřejmě česnekovým máslem.
Česnekové máslo – stejně jako posledně, 20-30 sekund v mikrovlnce rozehřáté máslo na kterém vidíme že se odděluje tuk od pevných částí a je čirý. 2-3 minuty chladnutí a přidat utřený česnek. Toto nakapané do talíře s polévkou je naprosto geniální.
Obrázky
nejdříve ta zelenina – jak vidíte, občas blbnu, tento obrázek je se žampióny a patří k článku předešlému, no cococo, se nezblázníme že..??.. 🙂
a hotová polévka – bez česnekového másla protože přísně veganská…
Tentokrát se nebudu ani sobě natož pak vám namluvit, že veganská verze je nějak ochuzená a ve výsledku jiná. Nebo snad lepší. Není! Popravdě jsem ani já nepoznal v její podstatě rozdíl od té první krom kyselosti. Dolil jsem na téměř stejné množství méně zelné šťávy. Fakt ale je, že vařit ji nebudu příliš často. Já tyhlety kyseliny nemám rád. A tečka 😀
MDMP
