Hledat
Alza
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Zeleninová pikantní polévka s rybou

001Inspirace z farmářských trhů, kuchařina pro začátečníky a výsledek naprosto parádní. Hlavně však, tahle polévka má nekonečně mnoho variant. Je zajímavé, jak málo si něco podobného připravuji, i když mám polévky děsně rád. A když jsou rybí, o to více. Už jen jaksi na protest. Protože fakt nesnáším takové to vžité "já bych to nejedl". Že totiž někomu nesedí rybí vývar, ta silná chuť a často i zápach, to poberu. Ale tentokrát…

 

 

Suroviny

– 1l vývar
– 70g mrkev
– 70g celer
– 140g brambor
– 1ks šalotka
– 2ks žampión
– 3ks ryba porce
– 2PL rajčata z plechu
– 2PL víno bílé suché
– 1/2čl paprika mletá
– 1/2čl bylinky provensál
– něco zeleného
– citrónová šťáva
– sůl a pepř

 

Příprava

Je to vlastně jen o přidávání surovin postupně za sebou. Nic extra a složitého. A rovnou s případnými obměnami.

 

1/ Na tuku orestujeme kostičky mrkve a celeru. Oliváč, přepuštěné máslo, to jsou ideální možnosti. Restujeme pomalu, lehce do barvy.

2/ Přidáme překrájená rajčata, mletou papriku, sůl, brambory na kostičky. A nápad. Není od věci 15 minut máčená mořská řasa.

3/ Promícháme a zalijeme vývarem. Rybí to je síla v chuti. Ale klidně i kuřecí. A v tom může být máčená ta řasa. A 10 minut mírného varu.

4/ Přidáme podélně krájenou šalotku, čtvrtky žampiónů, špetičku bylinek a do toho kusy vybrané ryby. Já kapra s tolstolobikem. Dokonalost by ovšem byl candát.

5/ Dalších 10 minut ještě mírněji vaříme. Nakonec přelijeme vínem, já Chardonnay, přidáme citónovou šťávu, jen maličko a posledních 5 minut zlehka vaříme.

 

Doplnil jsem ještě zeleným. Minutu blanšírovaný a ledovou vodu zchlazený medvědí česnek. A právě jeho konzistence mi připomenula tu řasu. Takže příště. No a to je celé. Takhle nějak by mohla vypadat příprava Bujabézy. Jenže v té mne děsí množství surovin a některé mořské potvory. Já si vybral, přebral a kombinoval podle svého. A ještě jedna z dřívějška:

 

Ruská polévka s bramborami a rybou

Takový námět, abych to nesepisoval extra. Předem upozorňuji, že tady jde spíše o název. Ne o fakt, že by byla opravdu ruská původem. Ale kdoví. Já ji kdysi dávno opsal z jakési knihy, která je dávno v propadlišti dějin zapomenuta. Ovšem ten jednoduchý recept je v mé hlavě a tady pro vás.

 

Suroviny

– 100g ryba
– 160g brambory
– 80g cibule
– 1PL kopr sekaný
– 1l voda
– sůl a pepř

 

Postup

Do vody dáme vařit drobně krájenou cibuli a kostičky brambor. Se solí a špetkou kmínu. Kousky ryby nasolíme a necháme odpočívat. Po desíti minutách vložíme do polévky a necháme pomalu vařit dalších pět. Odstavíme, pepříme a přidáme čerstvý sekaný kopr.

 

01

 

Taková srandička jednoduchá. Ale pobaví. Fakt. Já to vařil už někdy v pětadevadesátém. A ještě verze s Tom Yum pastou.

 

02

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře