Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Zelná polévka s hříbky a klobásou

Zelná polévka s hříbky a klobásou01Nedávno jsem tady psal o nákupu ve farmářské prodejně z níž jsem si odnesl opravdu parádní kysané zelí. Samozřejmě jsem už cestou domů věděl že první co z něj uvařím bude skvělá zelňačka kterou, myslím si umím luxusní. No a následovat musí delší dobu opomíjení segedínek. K tomu jak už taky víte mám velmi osobitý přístup. Krom toho že je mnou i nemalým množstvím kolegů a známých dosti oblíben, připravuji jej dle vlastního receptu. Ale o tom později.

Dnes skvělá podzimní polévka zelňačka která vás postaví na nohy po náročné víkendové noci a v podobě snídaně nabije energií na celý den. Tentokráte použité hříbky jsou každopádně k zelíčku vhodné a po letošní slušné úrodě snadno použitelné. Vlastně mi docela zabírají místo v mrazáku.

 

 

Na dva a půl litru polévky potřebujeme

 

– 1,5l vývar z uzeného
– 300g zelí kysané
– 100g cibule
– 250g brambory
– 250g dušené hříbky
– 150g klobása Ostravská
– 1ks stroužek česneku
– 1ks bobkový list
– 1PL sádlo
– 1PL paprika mletá
– 2PL cukr
– 3PL jíška
– sůl, pepř, kmín

 

 

>> Základ – na sádle (v mém případě opět kuřecím) orestujeme drobně pokrájenou cibuli do zlatava, přidáme lžíci cukru, kmín a papriku. Rychle zalijeme teplým vývarem a vsypeme překrájené zelí. Proplachujeme jej dle potřeby a vlastní chuti. Já například tentokráte ne. Bylo natolik chutné až mi to přišlo líto. Pod poklicí na slabém plameni vaříme asi 30 minut.

 

Doba vaření zelí je absolutně nejistá! Blátíčku z pytliku prodávanému v marketu stačí 5 minut. Kvalitka se nerozvaří ani za dvě hodiny. Proč? Je to jednoduché – buďto jste koupili zelí spíše ve slaném roztoku nebo opravdu kysané!

 

zelíčko v provedení absolutně dokonalém

kysané zelí

 

>> Průběžně – po třiceti minutách zahustíme jíškou a pokračujeme dalších 15 minut. Přidáme připravené hříbky. V mém případě už tyto z mrazáku. Následují brambory. Možná.

 

Ano možná. Jde totiž o to, zda vám nevadí trochu tužší dík vaření přímo se zelím (dík jeho kyselosti se prostě nerozvaří), nebo je máte raději měkčí a uvařené zvlášť jako já. Tentokráte ale jsem sypal rovnou do polévky.

 

hříbky z mrazáku

dušené hříbky

 

>> Dokončení – po dalších 20. minutách přidáme klobásu. Já tentokráte Ostravskou. Tu můžeme předem orestovat, nebo jen tak vsypat. No a doředíme vodou na výsledných 2,5 litru. Je to docela husté, takže trocha vody je jen k dobru. Nakonec výsledně vychutíme. Dle potřeby cukrem a solí. Pepřem a nějakou tou papričkou či pastou která dodá trochu pálivosti a pikantérie.

 

Co si budem povídat. Zelňačka je srdeční záležitost. Kombinací nespočet a suroviny krom zelí možno volit dle chuti či obsahu ledničky.

 

pro například tento parádní výsledek

Zelná polévka s hříbky a klobásou

 

Nevím co by říkal manža a zda by si mimísek spokojeně broukal. Jsem si však jist že tuhle trapně snadnou parádičku v jen tak nějaký hospodě nedostanete. Bohužel.

 

dodrou chuť, váš

MDMP

Sdílejte...

3 komentáře to “Zelná polévka s hříbky a klobásou”

  • janex says:

    Krize ovládla celý svět, nás nevyjímaje. Sice to neznamená, že bychom se automaticky propadli do chudoby, ale mnozí přišli o práci a musí vyžít z méně peněz, anebo nás krize prostě donutila méně utrácet z obavy o další existenci.

    A jako vždy v podobných situacích první přichází na řadu omezení výdajů za jídlo. Jak ale nakrmit celou rodinu, aby to nezruinovalo už tak napnutý rozpočet a aby jídlo bylo kvalitní a navíc dobře chutnalo a prospělo našemu zdraví?

    Věřte, je to možné. I zdravé vaření může být za málo peněz, mnohdy totiž vyjde laciněji než běžné pokrmy, na které jsme byli zvyklí. Zdravá výživa neznamená, že suroviny na její přípravu musí být drahé. Stačí vybrat několik vhodných receptů z racionální výživy nebo se podívat, co vařily naše babičky. Ty uměly vařit levně a zdravě a tento veb je otom

    • Petra C. says:

      úplně moje slova! 😉

      Jinak pro pana kuchaře – já se bohužel musím dopředu ptát manžela, jestli tu zelňačku bude jíst, protože on nejí houby a podle něj je tam buď dávám nebo ne. Když jsem v dobrém rozmaru, vařím zelňačku ve dvou hrncích – pro něj a pro nás zbytek rodiny.
      A brambory si vařím extra a pak je lehce rozšťouchám a přidávám místo jíšky 😉

Komentáře