Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Zelná polévka s karotkovým julienne

11-hotovoAč to v názvu možná vyzní trochu nabubřele, jedná se o jednoduchou klasickou bílou zelňačku. A další do řady těch opravdu nejsnazších. Možná už jsem to dříve zmínil. Tahle polévka byla ve druhém ročníku na střední jedním z jídel mnou připravovaných u pololetních zkoušek. A byla to tehdy doslova pakárna. Vyfasoval jsem totiž rádoby hovězí vývar připravovaný ve velikém kotli ještě větší kuchyně. Byl tak kalný, že bílý a děsně páchnul. To vše dík špatné úpravě hovězích morkových kostí. No a já to musel povinně použít. Fuj!

 

 

Zelná polévka

1/ Ještě před přípravou základu jsem tentokrát udělal hrstku škvarků. Protože jsem těsně před tím rozebral celou vepřovou plec. A to nějaké to sádélko prostě vyzbude…

škvarky_postcard

 

2/ Škvarky jsem odložil a na tuk cibule. Restujeme do středně tmavé barvy a zasypeme připraveným zelím. Zalijeme na 1/4 kila dvěma litry vody, nebo vývaru…

cibulový základ_postcard

 

3/ Přidáme karotku, větvičku libečku, sůl, pepř, kmín, list. Vše vaříme do změknutí zelí a zahustíme třemi lžícemi jíšky. Zvlášť si napůl uvaříme kostičky z jedné větší brambory a přilijeme i s vodou těsně po jíšce…

mrkev a libeček_postcard

 

4/ Příprava opravdu snadná, Já nakonec rád něco málo orestovaných kousků špekáčku a decku smetany. Mletou papriku do zelňačky už skoro nepoužívám…

10-hotovo

 

5/ Paradox. Hluboké talíže mám doma v podstatě jen na focení. Polévku si ale nejraději vychutnám z misky. A když je, jako tato, od Kočků mám radost. Ta keramika se mi prostě moc líbí…

12-hotovo

 

Maximálně snadné a úsporné vaření. Výsledný čas ovlivňuje jen kvalita zelí. To fajnové se nechá povařit i skoro hodinu. Šmejd ze supermarketu sotva ohřejete. Co se volby mezi vodou a vývarem týče, je takřka nedůležitá. Prostě jen ve výsledku máte odlišné chuti. Nejlepší kombinace je asi kuřecí vývar a fond z pečených uzených žebírek. Ve výsledku opravdu síla. No a něco na doplnění že ano >>

Tahleta polévka je totiž parádně kombinovatelná. Plechovkou fazolí nic nepokazíte. Stejně tak vločkami namísto jíšky. Výsledné chuti velmi zajímavě v kombinaci se smetanou pomůže čerstvý kopr. Nebo na másle prohřáté kousky okurek. Kvašených, či sterilovaných. To je takový ruský styl. Samozřejmě jsou jasnou volbou hříbky. Čerstvé i sušené.

 

Co dodat? Zamýšlet se hlouběji? Nee. Tady to máte a snažte se sami. MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Zelná polévka s karotkovým julienne
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

3 komentáře to “Zelná polévka s karotkovým julienne”

  • Hannah12 says:

    Ha, zelňačka bude zítra. Akorát teda poměrně dost jiná.
    Můj muž má kolegu a kolega má manželku Slovenku a od té jsem dostala na první pohled šílený recept na zelňačku, ale nepodlehla jsem panice a prubla to a musím říct, že docela si na ní ujíždíme.
    Je to, jednoduše řečeno, zelňačka s jitrnicí. Na sádle cibule, na ni dvě jitrnice, nejlépe od dobrého řezníka, vytažené ze střívka, orestované a dochucené dle vlastní chuti. Na to mrkev a celer (přiměřeně) nahrubo strouhané. Na to kysané zelí (nové koření, list, libeček), opět restnout a odstranit přípečky. Zalít vodou a dál klasika. Brambory u vařit zvlášť a ve finále vrazit do polívky i s vodou. A v závěru jen doladit chuť.
    Jako na pohled to teda moc hezké není, ale krutě dobré 😀

    • Moje Dobroty says:

      Tohleto mi připomíná bavorskou kuchyni. Já tedy ty jitrnicové míchanice moc nemusím, ale tadleta polívka mne fakt bere. Asi vyzkouším…

      • Hannah12 says:

        Jestli tuhle zupku testneš, tak mi pak dej vědět, jak šmakovala. Tvůj názor mě zajímá i vzhledem k tomu, že já jí včera sežrala fakt kotel a dneska si dám zas… 😀

Komentáře