Zelná polévka se sušenými hříbky a kroupami
V rámci hříbkových dnů jsem do svého menu zařadil opět jednou zelňačku. Ne ale tu tradiční jako jindy. Jednoduchost, to byla ta podstatná vlastnost kterou jsem dnes potřeboval. A namísto brambor stále oblíbenější kroupy. Takže ve výsledku z pěti ingrediencí a nějaké to koření. Paráda bez příkras.
Z čeho
– 1,5l vývar
– 300g zelí
– 2PL sušené houby
– 2PL kroupy
– 3PL jíška
– sůl, pepř, list
A jak
>> Do vroucího vývaru (vepřového nebo uzeného) vsypeme kroupy a po desíti minutách zelí. Tak jak je, jen překrájené. Přidáme list a špetku kmínu.
>> Po dalších dvacíti minutách přidáme namočené hříbky a jíšku.
>> No a za dalších dvacet minut mírného varu je hotovo.
Šoupnete li do toho ještě klobásku či kousek uzeného, jenom dobře. No a lžíce mleté papriky taky nebude od věci stejně jako smetana. To už jsou ale ty příkrasy.
Uvědomujete si to? Pět surovin, koření a tři body přípravy! A přesto tuhle jednoduchou klasiku dokáží někde tak zk… Škoda mluvit.
MDMP