Žemlové knedlíčky s hříbky do polévky
Když už tady máme houbovou sezónu a hříbků je docela požehnaně, musel jsem si vyzkoušet něco pro mne méně tradičního. Rovnou přiznávám že tyto knedlíčky, žemlové či krupicové s něčím (hříbky, šunkou, bylinkami) vlastně vůbec nemám rád. Stejně jako krupicové noky z odpalovaného těsta. Na můj vkus příliš jemné. Každopádně se tentokrát opravdu podařily a přes jejich charakteristickou jemnost si umím představit že mnoha z vás vyhovovat budou.
Jak
Na lžíci másla a trošce olivového oleje zpěníme očištěné drobně pokrájené houby, osolíme, podusíme doměkka (asi deset minut bez poklice na mírném plameni). Promícháme s jemně utřeným česnekem, žloutkem, strouhankou, nasekanou petrželkou a pažitkou, kouskem změklého másla. Ještě dosolíme a opepříme, vmícháme sníh z bílku a necháme 20 minut stát. Namočenýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru asi 3 cm, které vkládáme do vroucí vody. Vaříme maximálně 3 minuty na mírném ohni, scedíme a zchladíme.
Než knedlíčky přesolit, osolte raději více vodu. Nebo ještě lépe, obětujte trochu vývaru. Ten je pak příjemně houbový a ideální na další vaření.
Rovnou upozorňuji: tyto knedlíčky jsou až neskutečně křehké. Pokud chcete trochu pevnější zaměňte polovinu strouhanky za krupici a nebo jí rovnou přidejte lžíci navíc. V některých receptech jsem četl dobu vaření 15 minut. No to si nechci ani jen představit, kolik je v tom mouky a jak jsou betonové!
Suroviny
200g hříbky
60g máslo
1čl oliváč
1ks vejce
1kls stroužek česneku
4PL strouhanka
1PL pažitka a petrželka
sůl a pepř
Jak to šlo pěkně za sebou
Takže mňam 🙂
První, co mě napadlo – pro mě nezajímavé. Znáš můj vztah ke knedlíkům, tady je to podobné. Když knedlíček do polévky, tak játrový 😀 Tím neříkám, že tyto žemlovo-houbové nebudou dobré. Takže…dobrou chuť 😉
OK…Já to beru stejně tak. Lidi to maj rádi, já ne. Proč jim to tedy nenabídnout. Ale pozor, ještě drožďový je parádní. A slezinový.
Pravda – drožďový taky můžu 😉
No proto 😛