Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Záhorácký závitek s lepenicí

Záhorák s lepenicí_200x_net Nevím, kdy a kde se recept na „záhoráky“ objevil v zemi české poprvé. Jeho historii se mi nedaří dohledat a myslím si, že je jedním z mnoha klasických pokrmů vymyšlených panem Runštukem a spol. pro „Receptury teplých pokrmů“ ve veřejném a restauračním stravování v ČSSR. Nechci tvrdit, že tato „bible socialistické jídelny“ byla vymyšlena úplně špatně. To spíše ji špatně používali zaměstnanci tehdejších „stravovacích provozů“.

Stejně tak to ale může být a asi je „dílem lidové tvořivosti“. Nicméně Záhorácký závitek se stal jedním z hitů a mne vždy překvapovalo, že ho spousta lidí nezná. Konkrétním příkladem budiž máti mé dávné přítelkyně, která jednou (1993) prohlásila, že „toto výborné jídlo se ode mne musí naučit, páč je úžasné“. U nich, v jídelně dopravního podniku Ostrava ho nenabízeli. V jídelnách tehdejší Nové Hutě Ostrava, kde jsem začínal já, se připravovalo pravidelně a s úspěchem.

 

Tak tedy Záhorácký závitek s lepenicí

Slíbil jsem a připravil jej pro kamarádku. Nejdříve jsem vlastně nabízel jen ten závitek. Pak ale, když náhodně prohlásila, že má ráda tradiční lepenici, jsem si uvědomil, že je to ideální kombinace.

 

Na 4 porce potřebujeme:

– 500g zelí kysané

– 600g masa (4 plátky bůčku, nebo krkovice)

– 1ks velká cibule

– 100g uzené slaniny (tučnější uzený bůček)

– 500g brambor

– 3ks stroužek česneku

– 1PL sádlo

– Sůl, pepř, kmín

 

Není od věci připravit si suroviny předem

 

Závitky:

>> Na sádle a polovině slaniny (bůčku) orestovanou cibuli do zlatava zasypeme zcezeným kysaným zelíčkem, přidáme sůl a kmín a zalijeme vroucí vodou těsně nad povrch.

Podusíme pod poklicí do poloměka a odstavíme vychladnout.

>> Plátky masa, já tentokrát krkovici, naklepeme a potřeme česnekem rozetřeným se solí. Opepříme a schováme do lednice odležet do druhého dne, stejně jako zelí.

>> Do plátků masa zatočíme po dvou lžicích zelí a v nádobě „k tomu vhodné“ na lůžku z cibule na plátky pokrájené, zbytku slaninky a plátcích česneku dáme péci do trouby rozpálené na 180°C.

„K tomu vhodné“: vůbec si nevzpomínám, kdy jsem naposled jakékoliv závitky spíchnul párátkem, či dokonce obvázal nití. Prostě je vložím do zapékací misky tak, aby byly těsně vedle sebe. Nerozmotají se!

>> Já maso peču pod poklicí asi 75 minut. Poté poklici otočím a nakladu na ni závitky. Nechám dopéci do zlatava.

 

Lepenice:

>> Do uvařených a scezených brambor přidám zelí a část cibule se slaninou a česnekem s troškou šťávy. Rozšťouchám a hotovo.

Na talíř pak položím rozpůlený závitek na lůžko z výpeku – cibule a ostatní.

 

PS: ve chvíli, kdy toto sepisuji, Laděnka už za rohem pomlaskává a huláká slovo famózní Veselý obličej

Tak dobrou chuť všem přeji.

Záhorácký závitek s lepenicí

 

A ještě jednou lepenice, tentokráte s pečenou krkovičkou na cibulce a česneku.

Krkovička s lepenicí02

Ve štítcích je “bez masa”. To prostě a jednoduše proto, že lepenice sama o sobě je vynikající. Už se těším na léto, kdy si k ní přidám kupku špenátových, nebo mangoldových lístků.

Sdílejte...

Komentáře