Záhorácký závitek z krkovice a šťouchané brambory
Pouze tři chutě charakterizují tento snadno připravitelný a skvělý pokrm. Vepřové maso lehce sádelnaté, kysané zelí a restovaná cibulka. Co je ale nejlepší, všechny pěkně prolnuté v jednu příjemně českou. No a šťouchané brambory to celé jen podtrhnou.
Pravda, původně je v receptuře použit a zamýšlen bůček. Protože to ale s tím sádlem nechci přehánět považuji použití krkovičky za ideální a dík její konzistenci po upečení prostojednoduše skvělou volbu.
Z čeho tři porce
– 3x150g plátek krkovice bez kosti
– 150g kysané zelí
– 200g cibule
– 400g brambory
– 1čl mouka hl.
– 1PL sádlo
– 1PL másloJak vidíte, nic moc – a co s tím?
Nejdříve si připravíme zelí
>> Na sádle orestujeme pokrájenou polovinu cibule dozlatava, přidáme překrájené zelí, sůl, kmín a promícháme. Chíli necháme pod poklicí dusit ve vlastní šťávě a odstavíme.
Dále maso
>> Plátky krkovice bez kosti naklepeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Ideálně večer předem aby se trochu proležely. Poklademe dávkami zelí a stočíme závitky jež pro jistotu spíchneme párátkěm, nebo převážeme motouzem. Naskládáme do pekáčku na vrstvu z druhé poloviny cibule a ještě kousek sádla. Pečeme lehce podlité vodou pomalu doměkka pod poklicí při 180°C.
Nakonec brambory a šťáva
>> Oloupané brambory zalijeme horkou vodou a se solí necháme uvařit doměkka. Maso odložíme už jen tak nasucho v teplé vypnuté trouubě a výpek na plotně přivedeme k varu, vyrestujeme na tuk (můžeme trochu odebrat) a zaprášíme jen lžičkou mouky. Zalijeme vodou nebo vývarem a provaříme. Pasírování je osobní volba a klidně to celé, stejně jako já tentokrát můžeme vynechat. Výpek s cibulí je totiž skvělý sám o sobě. Zcezené brambory pouze rozšťoucháme s máslem. To ostatní obstará maso a hlavně parádní vepřovo-cibulovo-zelná šťávička.
A ta je, věřte mi opravdu parádní 🙂
A samozřejmě ještě obrazem…
smažená cibulka a zelí s kmínem
závitky na cibuli připravené k pečení
a hotovo, skvělá dobrota
Přeji dobrou, tradičně českou chuť…
MDMP
Ano, ano, ano!!!
Záhoráky miluju, a tím nemyslím muže z oblasti Záhorské nížiny. 🙂 🙂
Rozhodně z krkovice, rozhodně naložit maso den předem, já ještě zlehka potírám hořčicí.
Šťáva je naprosto výtečná a když mi zbude zelí, přihodím ho do pekáče k pečícímu se masu. Mňam.
A už vím, co bude ve středu k obědu. 🙂
Takže dnes 🙂
No já tu hořčici nedávám, páč mi tam už tolik nepasuje.
A když mi zbyde zelí, zamíchám jej do šťouchaček – fajnová lepenice.