Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Záhorácký závitek z krkovice a šťouchané brambory

záhorácký závitek z krkovice s cibulí a šťouchanými bramborami02Pouze tři chutě charakterizují tento snadno připravitelný a skvělý pokrm. Vepřové maso lehce sádelnaté, kysané zelí a restovaná cibulka. Co je ale nejlepší, všechny pěkně prolnuté v jednu příjemně českou. No a šťouchané brambory to celé jen podtrhnou.

Pravda, původně je v receptuře použit a zamýšlen bůček. Protože to ale s tím sádlem nechci přehánět považuji použití krkovičky za ideální a dík její konzistenci po upečení prostojednoduše skvělou volbu.

 

 

Z čeho tři porce

 

– 3x150g plátek krkovice bez kosti
– 150g kysané zelí
– 200g cibule
– 400g brambory
– 1čl mouka hl.
– 1PL sádlo
– 1PL máslo

Jak vidíte, nic moc – a co s tím?

 

 

Nejdříve si připravíme zelí

 

>> Na sádle orestujeme pokrájenou polovinu cibule dozlatava, přidáme překrájené zelí, sůl, kmín a promícháme. Chíli necháme pod poklicí dusit ve vlastní šťávě a odstavíme.

 

Dále maso

 

>> Plátky krkovice bez kosti naklepeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Ideálně večer předem aby se trochu proležely.  Poklademe dávkami zelí a stočíme závitky jež pro jistotu spíchneme párátkěm, nebo převážeme motouzem. Naskládáme do pekáčku na vrstvu z druhé poloviny cibule a ještě kousek sádla. Pečeme lehce podlité vodou pomalu doměkka pod poklicí při 180°C.

 

Nakonec brambory a šťáva

 

>> Oloupané brambory zalijeme horkou vodou a se solí necháme uvařit doměkka. Maso odložíme už jen tak nasucho v teplé vypnuté trouubě a výpek na plotně přivedeme k varu, vyrestujeme na tuk (můžeme trochu odebrat) a zaprášíme jen lžičkou mouky. Zalijeme vodou nebo vývarem a provaříme. Pasírování je osobní volba a klidně to celé, stejně jako já tentokrát můžeme vynechat. Výpek s cibulí je totiž skvělý sám o sobě. Zcezené brambory pouze rozšťoucháme s máslem. To ostatní obstará maso a hlavně parádní vepřovo-cibulovo-zelná šťávička.

 

A ta je, věřte mi opravdu parádní 🙂

 

 

A samozřejmě ještě obrazem…

 

smažená cibulka a zelí s kmínem

smažená cibulka a zelí01

 

závitky na cibuli připravené k pečení

závitky na cibuli k pečení

 

a hotovo, skvělá dobrota

záhorácký závitek z krkovice s cibulí a šťouchanými bramborami

 

 

Přeji dobrou, tradičně českou chuť…

 

 

MDMP

Sdílejte...

2 Responses to “Záhorácký závitek z krkovice a šťouchané brambory”

  • Hannah12 says:

    Ano, ano, ano!!!
    Záhoráky miluju, a tím nemyslím muže z oblasti Záhorské nížiny. 🙂 🙂
    Rozhodně z krkovice, rozhodně naložit maso den předem, já ještě zlehka potírám hořčicí.
    Šťáva je naprosto výtečná a když mi zbude zelí, přihodím ho do pekáče k pečícímu se masu. Mňam.
    A už vím, co bude ve středu k obědu. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Takže dnes 🙂
      No já tu hořčici nedávám, páč mi tam už tolik nepasuje.
      A když mi zbyde zelí, zamíchám jej do šťouchaček – fajnová lepenice.

Komentáře