Základ z mletého vepřového masa – absolutně univerzální
Takto jednoduše může začít příprava několika desítek různých pokrmů. V mém případě to ale začalo koupí asi dvou kil pěkné vepřové plece bez možnosti šoupnout byť i jen kousek do mrazáku. Co se dalo dělat. Prostě budou vepřové dny. Řízečky, dušené a právě tento základ vhodný na cokoliv. Samozřejmě platí, že co jde z vepřového, půjde a bude ještě lepší z hovězího i jehněčího. No ale k dispozici bylo prasátko. Tak jdeme na to. A věřte že kdybych toto musel používat dva měsíce, neuvařím dvakrát stejné jídlo. Snadno!
Jak a z čeho…
750g vepřová plec
400g zelenina – cibule, paprika, řapík, česnek
200g rajčata z plechovky
paprička
sůl, pepř, kmín
a slanina, a houby, a okurky, a hořčice, a křen, a dýně, a zázvor, a …
A co s tím…
1/ Maso jsem nakrájel na kostky a prolil dvěma lžícemi česnekového oleje plus něco soli a pepře. Nechal odležet v lednici 24 hodin.
2/ Semlel na hrubém mlýnku – otvory v šajbě 9 milimetrů. Nakonec vymlel zeleninou.
3/ Maso pak stačí orestovat nasucho bez dalšího tuku. Je to ostatně vepřové a tučné právě tak akorát. Promícháváme tak dlouho, až se všechno zatáhne a pustí vodu kterou necháme postupně odpařit.
4/ Přidáme všechnu umletou zeleninu, posekanou papričku nebo jako já chilli pastu v oleji od číňanů. Mám pocit, že ji prodává každé bistro. Špetku kmínu a … sůl a pepř pokud zalijeme vodou, jen pepř pokud vývarem, či přidáme kostku. Tady se jí vůbec nebráním. Nezapomeneme na rajčata a chcete li, klidně celou plechovku.
5/ Pod poklicí dusíme doměkka a nakonec necháme už bez přikrytí odpařit většinu tekutiny.
A to je celé
Opravdu univerzální základ na přípravu spousty dobrot jako jsou:
polévky
>> základ na gulášovku (spíše hovězí ale i tento je fajn), boršč, čorbu
rizota
>> ve stylu paelly můžete připravit nespočet kombinací, nebo jen přisypat bulgur či kuskus a nechat odstát
risotto
>> do opravdového risotta z rýže arborio můžete při posledním míchání přidat dvě lžíce a věřte že neprohloupíte, já vím je to poněkud brutální ale ta chuť je nakonec vaše (jen tu kostku vypusťte prosím)
těstoviny
>> správně vychutíme a vmícháme právě uvařené těstoviny
náplně
>> s hromadou čerstvé křupavé zeleniny do tortilly a klidně i bramborových knedlíků (jsou to vaše knedlíky – co na tom že ne s uzeným), nebo znova umleté do pirožků
karí
>> s trochou curry pasty a kokosovým mlékem připravíte klidně směs ve stylu vindaloo
con carne
>> to samozřejmě raději z hovězího, fazole, fazolky, rajčata, zelený koriandr… kdo by neznal
A já si to dám klidně jen tak k rejži vychucené dle momentální potřeby a možností 🙂
Postupně sem budu přidávat odkazy na jídla která jsem z jednoduchého masového základu připravil. Každopádně je toto ideální inspirace pro konzervy na dovolenou jste li ten typ cestovatele který vyjíždí zásadně s vlastními zásobami.