Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Základ z mletého vepřového masa – absolutně univerzální

Základ z mletého vepřového masa08 Takto jednoduše může začít příprava několika desítek různých pokrmů. V mém případě to ale začalo koupí asi dvou kil pěkné vepřové plece bez možnosti šoupnout byť i jen kousek do mrazáku. Co se dalo dělat. Prostě budou vepřové dny. Řízečky, dušené a právě tento základ vhodný na cokoliv. Samozřejmě platí, že co jde z vepřového, půjde a bude ještě lepší z hovězího i jehněčího. No ale k dispozici bylo prasátko. Tak jdeme na to. A věřte že kdybych toto musel používat dva měsíce, neuvařím dvakrát stejné jídlo. Snadno!

 

 

 

Jak a z čeho…

750g vepřová plec

400g zelenina – cibule, paprika, řapík, česnek

200g rajčata z plechovky

paprička

sůl, pepř, kmín

a slanina, a houby, a okurky, a hořčice, a křen, a dýně, a zázvor, a …

 

 

 

A co s tím…

1/ Maso jsem nakrájel na kostky a prolil dvěma lžícemi česnekového oleje plus něco soli a pepře. Nechal odležet v lednici 24 hodin.

Základ z mletého vepřového masa01

 

2/ Semlel na hrubém mlýnku – otvory v šajbě 9 milimetrů. Nakonec vymlel zeleninou.

mleté maso a zelenina_postcard

 

3/ Maso pak stačí orestovat nasucho bez dalšího tuku. Je to ostatně vepřové a tučné právě tak akorát. Promícháváme tak dlouho, až se všechno zatáhne a pustí vodu kterou necháme postupně odpařit.

Základ z mletého vepřového masa05

 

4/ Přidáme všechnu umletou zeleninu, posekanou papričku nebo jako já chilli pastu v oleji od číňanů. Mám pocit, že ji prodává každé bistro. Špetku kmínu a … sůl a pepř pokud zalijeme vodou, jen pepř pokud vývarem, či přidáme kostku. Tady se jí vůbec nebráním. Nezapomeneme na rajčata a chcete li, klidně celou plechovku.

Základ z mletého vepřového masa07

 

5/ Pod poklicí dusíme doměkka a nakonec necháme už bez přikrytí odpařit většinu tekutiny.

Základ z mletého vepřového masa09

 

 

A to je celé

Opravdu univerzální základ na přípravu spousty dobrot jako jsou:

 

polévky

>> základ na gulášovku (spíše hovězí ale i tento je fajn), boršč, čorbu

 

rizota

>> ve stylu paelly můžete připravit nespočet kombinací, nebo jen přisypat bulgur či kuskus a nechat odstát

 

risotto

>> do opravdového risotta z rýže arborio můžete při posledním míchání přidat dvě lžíce a věřte že neprohloupíte, já vím je to poněkud brutální ale ta chuť je nakonec vaše (jen tu kostku vypusťte prosím)

 

těstoviny

>> správně vychutíme a vmícháme právě uvařené těstoviny

 

náplně

>> s hromadou čerstvé křupavé zeleniny do tortilly a klidně i bramborových knedlíků (jsou to vaše knedlíky – co na tom že ne s uzeným), nebo znova umleté do pirožků

 

karí

>> s trochou curry pasty a kokosovým mlékem připravíte klidně směs ve stylu vindaloo

 

con carne

>> to samozřejmě raději z hovězího, fazole, fazolky, rajčata, zelený koriandr… kdo by neznal

 

 

A já si to dám klidně jen tak k rejži vychucené dle momentální potřeby a možností 🙂

 

 

Postupně sem budu přidávat odkazy na jídla která jsem z jednoduchého masového základu připravil. Každopádně je toto ideální inspirace pro konzervy na dovolenou jste li ten typ cestovatele který vyjíždí zásadně s vlastními zásobami.

Sdílejte...

Komentáře