>> Znáte pastu Tandoori?
Je to vlastně jedna z mnoha v rodině kari past. Primárně ovšem určena k nakládání masa na smažení a grilování. Léta jsem odmítal byť i jen ochutnat. Jenže když už se půl roku povaluje ve spíži je opravdu ne li moudré tedy alespoň rozumné a ekonomické vyzkoušet co umí. Co na ní celý svět a u nás například pan Pohlreich a Vaněk vychvalují. No a už to vím. Je totiž každopádně zajímavá. Sama o sobě připomíná cokoliv co už jsem vyzkoušel a ochutnal. Prostě kari. Směs která ve výsledku nabízí neuvěřitelně hutnou a výraznou chuť koření kterou nemusím ale ochutnám. Navíc však to koření samotné. Myslím tím konzistenci která je sice pastovitá na pohled a omak, ale navíc plná drobných zrníček použitého koření ze kterého byla vyrobena. A to mi vadí opravdu moc. Ne však tolik u Tandoori.
Proč a jak
První část otázky je snadno zodpověditelná: tahle pasta je jemnější v konzistenci.
Druhá je už o použití: míchá se s jogurtem a jak jsem si sám vyzkoušel ideálně s utřeným česnekem. Ve výsledku opravdu parádní chuť která z nudného kuřete udělá opravdovou delikatesu.
Takže co s tím
>> Pastu v poměru 1:2 smícháme s jogurtem. Hustým prosím pěkně. Ne light šmejd z marketu. Přidáme stroužek česneku utřený opravdu najemno. To je moje volba.
>> Dobře v tom obalíme a promícháme kuřecí masíčko. Prsa na nudličky nebo v celku, paličky, křidélka. A necháme nejméně dvě hodinky v lednici. Popravdě jim nevadí ani dva dny.
>> Tepelně upravíme. Těch možností je opět více.
1/ tak jak jsou jen lehce otřené opékáme na steakové pánvi či na grilu potřeném oliváčem nebo slaninou.
2/ obalené v mouce nebo strouhance usmažíme v oleji či přepuštěném másle.
tak jako tak je maso v této úpravě vynikající, nemá tu silněsilnou pachuť kari pasty a hlavně je zpevněné dík směsi koření a jogurtu, prostě se nerozpadá a není blátíčkovité
pamatujete tuhletu zeleninku? je to pickles z loňského září, v lednici stále perfektní
PS: klidně stejně upravte rybu. Ovšem něco méně výrazného chuťově. Kvalitního tuňáka či lososa bych tak neničil.
MDMP