Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami
Tři plátky hovězího v celkem průměrné kvalitě a taková nádhera. Když jsem ten kousek v obchodě zahlédnul, měl jsem ihned jasno. A ještě více ve spojení s dokonalým vývarem. Ať už jakkoliv přistupujete k nákupům v supermarketech, nelze jim jednu maličkost upřít. Totiž fakt že některé už se konečně naučily používat systém slev ve spojitosti s blížící se dobou expirace. Takže pokud se jedná o produkt kvalitní a slevu nastaví včas, nemám problém koupit si jej. Konkrétně Albert a jejich „krabicové“ maso. S jeho kvalitou, jedná li se o hovězí či vepřové nemám zásadní problém a pokud jej slevní o 50% jako tentokrát, klidně a rád po něm sáhnu. Takže krásná hovězí kýta z ořechu za 80,- kč/kg? Jednoznačně.
Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami
Obecně jim říkáme španělské ptáčky. Ovšem já raději už dlouho ne. Málokdy totiž dodržím původní skladbu ingrediencí. Tak jako tak je výsledkem kombinace masa, slaniny a kyselé okurky v silné šťávě z karamelizované cibule, což ve spojení s příjemným vzhledem na rozdíl od pouze dušených kousků opravdu potěší oko i jazyk. A dnes opět bez zbytečných textů. Obrázky vítězí.
Fotoromán – závitky z hovězí kýty
1/ V podstatě český ideál. Krásná čistá a bez tuku hovězí kýta. Jasně že roštěná hezky protkaná tukovými žilkami byla by zajímavější. Ale dnes to hrajeme na cenu. Takže v pořádku a slanina to vylepší.
2/ Příprava – maso, cibule, česnek a další. Hrášek je tady omalem, ale v omáčce neuškodí. Jděte do něj s klidným svědomím.
3/ Plátky z hovězí kýty – nechte to jak je. I tohle minimum tuku je prostě žádoucí. Ve výsledku už bude vsáklý do masa a omáčky.
4/ Příprava – naklepaný plátek. Ten kousek tuku uprostřed připomíná oko jako v Rib Eye steaku. Dá masu fajnovou chuť i konzistenci ve výsledku.
5/ Příprava – dobře solíme a pepříme. Raději nyní více, než do omáčky zbytečně.
6/ Příprava – hořčice. Spíše kvalitní plnotučná. Dijonská není od věci, ale tu kyselost necháme raději na okurkách. Každopádně právě hořčice a okurky, jejich kyselost, napomůže nejen konečné chuti, ale také křehkosti masa. Ona ta náplň není vymyšlena jen tak náhodně.
7/ Příprava – náplň. Vajíčko vynechám téměř vždy, okurka a slanina jsou jisté, stejně jako kousek cibule dle momentálních možností. Každopádně tato trojka je pro mne nejzajímavější.
8/ Příprava – závitky. Ptáčci chcete li. Hotovo a připraveno. Potřebujete si připomenout jak vázat? Pak tady jsem už dávno ukázal návod.
9/ Základ – začínáme slaninou. Koostičky vypečeme do křupava…
10/ …a odložíme stranou.
11/ Maso, tedy závitky ve zbylém tuku s oříškem másla opečeme…
12/ …ze všech stran. Odložíme stranou.
13/ Připravíme si cibuli a pokrájíme…
14/ …vsypeme do výpeku a poklidně restujeme do tmavší barvy. Použijeme už zde doprobna popsaný postup.
15/ Přippravíme si česnek do základu. Rozplácneme stroužek plochou nože a posekáme najemno. Ne příliš, není to potřeba.
16/ Závitky vrátíme do základu, zasypeme česnekem, přidáme větvičku libečku, ale není od věci například rozmarýn či tymián. Přidáme lžičku hořčice.
17/ Zalijeme vroucím vývarem. Tentokrát opět na něm trvám. Není lepší výsledná šťáva, než z vývaru. Navíc jde o pouze 3 kousky masa a ty příliš síly vodě nepředají. Naopak zůstanou spíše plané. Zbytečně.
18/ Vše ideálně v litině a s poklicí vložíme do trouby na 170°C a dusíme doměkka. Přibližně hodinu a půl. Určitě se ale nepokoušejte to uspěchat. Bude li maso chtít dvě hodiny, dáme mu je. Jíškou zahustíme tak 20 minut před koncem. V podstatě hotovo.
19/ Omáčku pomalu zredukujeme na potřebné množství a hustotu…
20/ …pak procedíme hustým sítkem a přidáme do ní odloženou slaninu…
21/ …maso odložené mezitím v už vypnuté troubě a předtím zbavené motouzu vrátíme do omáčky. Přivedeme opět k varu a odstavíme z plotny. Nic nebojte té tmavé barv a oschnutí. Zpevní se a pak opět nasákne šťávu.
22/ Servis – není to nádhera? Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami…
23/ Fazolky – ostříháme konce od stonku, opláchneme, 5 minut vaříme ve slané vodě a pak vycezené vsypeme do vody ledové. Pro servis výše stačí je položit na talíř a zalít horkou omáčkou z masa. Takto ale pouze právě připravené. Ty odložené na druhý den do lednice tuhnou a je lepší je orestovat na másle. Stačí jen prohřát, ovšem mikrovlnku vřele nedoporučuji.
24/ Servis – druhý den, jen tak narychlo večer po práci a s letošním kvašáčkem. Ty jsem letos opět připravil podle osvědčeného receptu s lehkou úpravou. Vycedil a opláchnul a opět vložil do láku o dva dny dříve. Poté do lednice kde vyzrály v ideál za týden. Jsem si jist že v plné síle vydrží opět do vánoc a narozdíl od loňska v perfektní kondici. Tedy tvrdé.
25/ Servis – a to nejlepší nakonec! Babiččiny šťouchané brambory jsem začal vnímat snad v 7.-8. letech. Tím myslím, že přibližně od té doby si je pamatuji. Můžete na mně zkoušet sebelepší a zajímavé přílohy, já na šťouchačky prostě nedám dopustit. Tyto jsou s dalším novým pažitkovým pestem které dostane vlastní prostor tady už brzy. No a zlatá rajčátka z ballkónu. Nebudu se zbyttečně chválit. Jsou moc chutná s nepříjemně tuhou slupkou 😛
Celkově už není moc co dodat. Z fotek je asi jasné že jsem si vyhrál a z popisek fakt, že nejde o nuné jídlo. Ty šťouchané brambory? Zjistil jsem poměrně nedávno, že pokud si musím do práce vzít nějakou tu hotovku k obědu, je pro mne zajímavější i chutnější něco, co nemusím ohřívat. Samozřejmě v mikrovlnce. A právě šťouchané brambory mají tu výhodu. Tedy pro mne. Klidně je snesu studené, jen půlhodinku odložené v pokojové teplotě. Patří mezi ta jídla, která nemusí být právě uvařená a přesto jsou vynikající. Samozřejmě za předpokladu, že nepoužijete při přípravě mnoho olivového oleje, margarín…
Tak jak se vám líbí recepty v obrázcích? Napište prosím 😀
MDMP






Recepty v obrázcích jsou, dle mého názoru, výtečný nápad. Klidně bych uvítala všechny tvé články v této formě. Baví mě to. 🙂
Má to jen v mém případě nepatrné riziko, že po shlédnutí fotek vyžeru celou lednici. 🙂