Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami

22-Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkamiTři plátky hovězího v celkem průměrné kvalitě a taková nádhera. Když jsem ten kousek v obchodě zahlédnul, měl jsem ihned jasno. A ještě více ve spojení s dokonalým vývarem. Ať už jakkoliv přistupujete k nákupům v supermarketech, nelze jim jednu maličkost upřít. Totiž fakt že některé už se konečně naučily používat systém slev ve spojitosti s blížící se dobou expirace. Takže pokud se jedná o produkt kvalitní a slevu nastaví včas, nemám problém koupit si jej. Konkrétně Albert a jejich „krabicové“ maso. S jeho kvalitou, jedná li se o hovězí či vepřové nemám zásadní problém a pokud jej slevní o 50% jako tentokrát, klidně a rád po něm sáhnu. Takže krásná hovězí kýta z ořechu za 80,- kč/kg? Jednoznačně.

Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami

Obecně jim říkáme španělské ptáčky. Ovšem já raději už dlouho ne. Málokdy totiž dodržím původní skladbu ingrediencí. Tak jako tak je výsledkem kombinace masa, slaniny a kyselé okurky v silné šťávě z karamelizované cibule, což ve spojení s příjemným vzhledem na rozdíl od pouze dušených kousků opravdu potěší oko i jazyk. A dnes opět bez zbytečných textů. Obrázky vítězí.

 

Fotoromán – závitky z hovězí kýty

 

1/ V podstatě český ideál. Krásná čistá a bez tuku hovězí kýta. Jasně že roštěná hezky protkaná tukovými žilkami byla by zajímavější. Ale dnes to hrajeme na cenu. Takže v pořádku a slanina to vylepší.

01-hovězí kýta

 

2/ Příprava – maso, cibule, česnek a další. Hrášek je tady omalem, ale v omáčce neuškodí. Jděte do něj s klidným svědomím.

02-příprava,maso,cibule atd

 

3/ Plátky z hovězí kýty – nechte to jak je. I tohle minimum tuku je prostě žádoucí. Ve výsledku už bude vsáklý do masa a omáčky.

03-hovězí kýta plátky

 

4/ Příprava – naklepaný plátek. Ten kousek tuku uprostřed připomíná oko jako v Rib Eye steaku. Dá masu fajnovou chuť i konzistenci ve výsledku.

04-příprava,naklepáno

 

5/ Příprava – dobře solíme a pepříme. Raději nyní více, než do omáčky zbytečně.

05-příprava,soleno a pepřeno

 

6/ Příprava – hořčice. Spíše kvalitní plnotučná. Dijonská není od věci, ale tu kyselost necháme raději na okurkách. Každopádně právě hořčice a okurky, jejich kyselost, napomůže nejen konečné chuti, ale také křehkosti masa. Ona ta náplň není vymyšlena jen tak náhodně.

06-příprava,hořčice

 

7/ Příprava – náplň. Vajíčko vynechám téměř vždy, okurka a slanina jsou jisté, stejně jako kousek cibule dle momentálních možností. Každopádně tato trojka je pro mne nejzajímavější.

07-příprava,náplň

 

8/ Příprava – závitky. Ptáčci chcete li. Hotovo a připraveno. Potřebujete si připomenout jak vázat? Pak tady jsem už dávno ukázal návod.

08-příprava,závitky

 

9/ Základ – začínáme slaninou. Koostičky vypečeme do křupava…

09-příprava,slanina do litiny

 

10/ …a odložíme stranou.

10-příprava,slaninové škvarečky

 

11/ Maso, tedy závitky ve zbylém tuku s oříškem másla opečeme…

11-příprava,opékání

 

12/ …ze všech stran. Odložíme stranou.

12-příprava,opékání

 

13/ Připravíme si cibuli a pokrájíme…

13-příprava,cibule na základ

 

14/ …vsypeme do výpeku a poklidně restujeme do tmavší barvy. Použijeme už zde doprobna popsaný postup.

14-příprava,základ

 

15/ Přippravíme si česnek do základu. Rozplácneme stroužek plochou nože a posekáme najemno. Ne příliš, není to potřeba.

15-příprava,česnek do základu

 

16/ Závitky vrátíme do základu, zasypeme česnekem, přidáme větvičku libečku, ale není od věci například rozmarýn či tymián. Přidáme lžičku hořčice.

16-příprava,základ,maso,česnek,hořčice

 

17/ Zalijeme vroucím vývarem. Tentokrát opět na něm trvám. Není lepší výsledná šťáva, než z vývaru. Navíc jde o pouze 3 kousky masa a ty příliš síly vodě nepředají. Naopak zůstanou spíše plané. Zbytečně.

17-příprava,zalito vývarem

 

18/ Vše ideálně v litině a s poklicí vložíme do trouby na 170°C a dusíme doměkka. Přibližně hodinu a půl. Určitě se ale nepokoušejte to uspěchat. Bude li maso chtít dvě hodiny, dáme mu je. Jíškou zahustíme tak 20 minut před koncem. V podstatě hotovo.

18-hotovo,zahuštění

 

19/ Omáčku pomalu zredukujeme na potřebné množství a hustotu…

19-šťáva,redukce

 

20/ …pak procedíme hustým sítkem a přidáme do ní odloženou slaninu…

20-šťáva,vycezeno,slanina,var

 

21/ …maso odložené mezitím v už vypnuté troubě a předtím zbavené motouzu vrátíme do omáčky. Přivedeme opět k varu a odstavíme z plotny. Nic nebojte té tmavé barv a oschnutí. Zpevní se a pak opět nasákne šťávu.

21-maso,hotovo

 

22/ Servis – není to nádhera? Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami…

23-Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami

 

23/ Fazolky – ostříháme konce od stonku, opláchneme, 5 minut vaříme ve slané vodě a pak vycezené vsypeme do vody ledové. Pro servis výše stačí je položit na talíř a zalít horkou omáčkou z masa. Takto ale pouze právě připravené. Ty odložené na druhý den do lednice tuhnou a je lepší je orestovat na másle. Stačí jen prohřát, ovšem mikrovlnku vřele nedoporučuji.

24-fazolky

 

24/ Servis – druhý den, jen tak narychlo večer po práci a s letošním kvašáčkem. Ty jsem letos opět připravil podle osvědčeného receptu s lehkou úpravou. Vycedil a opláchnul a opět vložil do láku o dva dny dříve. Poté do lednice kde vyzrály v ideál za týden. Jsem si jist že v plné síle vydrží opět do vánoc a narozdíl od loňska v perfektní kondici. Tedy tvrdé.

25-Závitky z hovězí kýty s rýží a kvašáčkem

 

25/ Servis – a to nejlepší nakonec! Babiččiny šťouchané brambory jsem začal vnímat snad v 7.-8. letech. Tím myslím, že přibližně od té doby si je pamatuji. Můžete na mně zkoušet sebelepší a zajímavé přílohy, já na šťouchačky prostě nedám dopustit. Tyto jsou s dalším novým pažitkovým pestem které dostane vlastní prostor tady už brzy. No a zlatá rajčátka z ballkónu. Nebudu se zbyttečně chválit. Jsou moc chutná s nepříjemně tuhou slupkou 😛

26-Závitky z hovězí kýty s brambory a rajčátky

 

Celkově už není moc co dodat. Z fotek je asi jasné že jsem si vyhrál a z popisek fakt, že nejde o nuné jídlo. Ty šťouchané brambory? Zjistil jsem poměrně nedávno, že pokud si musím do práce vzít nějakou tu hotovku k obědu, je pro mne zajímavější i chutnější něco, co nemusím ohřívat. Samozřejmě v mikrovlnce. A právě šťouchané brambory mají tu výhodu. Tedy pro mne. Klidně je snesu studené, jen půlhodinku odložené v pokojové teplotě. Patří mezi ta jídla, která nemusí být právě uvařená a přesto jsou vynikající. Samozřejmě za předpokladu, že nepoužijete při přípravě mnoho olivového oleje, margarín…

 

Tak jak se vám líbí recepty v obrázcích? Napište prosím 😀

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Závitky z hovězí kýty s rýží a křupavými fazolkami”

  • Hannah12 says:

    Recepty v obrázcích jsou, dle mého názoru, výtečný nápad. Klidně bych uvítala všechny tvé články v této formě. Baví mě to. 🙂

    • Hannah12 says:

      Má to jen v mém případě nepatrné riziko, že po shlédnutí fotek vyžeru celou lednici. 🙂

Komentáře