Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Ďábelské tousty – masová směs na topinky

ďábelské tousty - druhé mletí02Čas od času dostanu ohromnou chuť na tuhle dobrůtku v konzervě. Kdysi klasika v produkci firmy Seliko, dnes sračka od mnoha výrobců a ta nejklasičtěší konzerva od Hamé za nelichotivých 35,- Kč. O kvalitě obsahu si raději iluze nedělám. No tak co s tím? Vyzkoušet vlastní! Už jsem se o to pokusil a nebylo to vono. Ovšem tentokráte…

 

 

 

Posuďte sami

Z čeho

– 600g hovězí a vepřové maso /400+200/
– 1PL sádlo
– 200g cibule
– 200g paprika bílá
– 200g rajčata loupaná
– 1ks stroužek česneku
– 1PL hořčice Dijonská
– 1PL ocet jablečný
– 1/2čl glutasol (Praganda)
– 100g celer /řapík/
– 100g mrkev
– 1dl víno červené
– feferonky
– sůl, pepř, paprika, cukr

 

Postup

>> Maso (hovězí krk a vepřový bůček) umeleme na středním kotouči v mlýnku a dosucha vyrestujeme na sádle. Já opět použil oblíbené kuřecí. Přidáme hořčici, ocet, po špetce soli, pepře a cukru a lžičku mleté papriky. Také Pragandu, nebo glutasol. Promícháme a zalijeme vínem. Ještě chvíli restujeme a vmícháme všechnu zeleninu pomletou stejně jako maso.

 

Feferonky, papričky či pastu použijeme podle chuti. Já asi půl lžičky papriček v oleji z čínského bistra. Co se glutasolu týče opět opakuji: není to nic zdravého, ovšem v tomto množství…

 

>> Zalijeme ještě deckou vody a pod poklicí poklidně dusíme asi hodinu a půl. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Výsledkem je asi 600 gramů směsi. Tu znovu proženeme mlýnkem a naplníme do sklenic.

 

Nezdráhal bych se přidat v tuto chvíli do mlýnku tak asi 100-150 gramů kuřecích jatýrek.

 

>> Zavíčkované sklenice vložíme do horké vody a sterilujeme mírným varem 30-60 minut. To podle následné doby skladování. Já asi tak třičtvrtě hodiny a jelikož odnáším kdekomu k ochutnání nevydrží mi to doma ani týden.

 

Jak to šlo

 

umletá masa 600 gramů

mleté maso - krk a bůček

 

umletá zelenina 800 gramů

mletá zelenina

 

primární směs 600 gramů – ta při dušení naprosto dokonale voní – klidně si připravte více a vmíchejte do rýže, špaget, nebo jí naplňte listové a bramborové těsto na pečení či nudlové na vaření, je absolutně univerzální a opravdu skvělá podpořena trochou smetany a sýra Gran Moravia

ďábelské tousty - primární směs01

 

podruhé semleto

ďábelské tousty - druhé mletí

 

no a hotovo, sterilováno, namazáno – podařilo se, na česnekové topince jsou skvělé, snad jen jsem mohl přidat chilli

ďábelské tousty - hotovo

 

ďábelské tousty - hotovo03

 

 

MDMP

Sdílejte...

8 Responses to “Ďábelské tousty – masová směs na topinky”

  • Petra C. says:

    Takže zítra prosím doručit na náš babský sedánek i s topinkami 😉

  • Lamka says:

    Díky za receptík! Věřím, že když je od tebe, papů bude super. Jen co budu mít více času, určo se do toho pustím. Ceny Hamé konzerviček jsou fakt nestydaté, čekám vždy na akci a pak se zásobím…jen ještě tip na podávání – plátky veky lehounce přejedu máslem, na to ďábelku, na to trochu na kolečka rozebrané cibule a nahoru čepičku z jemně nastrohaného sýra, klidně i eidamu. Naskládat na lehce máslem vymašťený plech, šoupnout do předehřáté trouby a do zlatova rychle zapéct. Pak už jen sílu ubránit si vlastní porci. U nás dva plechy málo!

    • Moje Dobroty says:

      Moc pěkný a není za co.
      Já zase na horký toast natřu česnek, maličký kousek másla a pak čerstvá rajčata. To další je věcí volby. Na toast s pouze česnekem dávám ďáblíky a mám rád tu kombinaci teplého a chladného, takže už nic. O sýru netřeba se zmiňovat. Ale mám čerstvý Cheddar, tak že bych přeci jen..??..

    • jana says:

      ve firemní prodejně v Uherském Hradišti jsme zakoupili tousty za 14.90kč:-))-přesně ta konzerva,kterou prodávají obchody za třicet korun….a vůbec hodně dalšího tam mají levnější než v obchodech.

      • Moje Dobroty says:

        Firemní prodejny je vždy dobré mít po ruce a vždy výhodnější než běžná síť prodejen. Právě ny ty ďáblíky mám poslední týden děsnou chuť.

  • sára says:

    nejlepší,neošizený zdravě nezdravý vynikající recept,mooooc děkuji sára

Komentáře