Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Gulášovka jako řemen – slow food v tradiční české kuchyni

Gulášovka jako řemen01 Myslím, že připravit si klasickou gulášovku není žádné velké umění a tak nějak čekám, že ji umí každý. Nicméně povýšit ji na opravdu luxusní kvalitu, je věcí několika málo vychytávek z maďarské kuchyně.

1/ pomalé vaření – slow food

2/ k cibuli čerstvou papriku

3/ víno

 

Na dva a půl litru polévky potřebujeme

 

– 400g maso hovězí, nahrubo mleté, nebo v celku

– 50g slanina

– 1ks velká cibule

– 2ks čerstvá bílá paprika

– 1ks feferonka, nebo paprička

– 3ks brambor

– 2ks stroužek česneku

– 1dl víno bílé /např. rulandské šedé/

– 3PL paprika sladká mletá

– voda, nebo vývar

– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

 

>> Maso pokrájené na kousky, nebo umleté orestujeme na rozškvařených kostičkách slaniny. Přidáme koření a nadrobno pokrájenou cibuli s paprikou, česnekem a chilli. Zalijeme vínem a promícháme. Na mírném plameni pomalu dusíme pod poklicí asi deset minut. Zalijeme horkým vývarem, nebo jen vodou a opět pomalu vaříme klidně dvě hodiny.

>> Přidáme brambory pokrájené na kostičky a uvaříme doměka – asi 15 minut. Odstavíme z plamene a dochutíme majoránkou, solí, pepřem a utřeným česnekem. Necháme odstát.

>> Nepatří tam, ale já zahustil ještě třemi lžícemi mouky. Do talíře si můžeme přidat lžíci zakyané smetany, která se k polévce báječně hodí.

Gulášovka jako řemen02

Sdílejte...

Komentáře