Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí vývar s krupicovým drobením, masem a zeleninou

krupicové drobení01 Po krátké diskuzi s čtenářkou mého blogu Hannah, jsem si opakovaně připravil jednu z mých zamilovaných polévek. Je už dávno popsaná tady na webu, ale protože ji mám opravdu rád a protože jsem se dověděl, že její babička a nejspíše celá rodina ji nazývá farářskou polévkou, dal jsem si tu práci s opakovačkou.

 

 

 

Tedy jak na to

– 2l vývar – kuřecí, hovězí, podle chuti
– 4PL krupice 
– 1ks vejce 
– Mrkev a celer nebo petržel (mrazená zeleninová směs) 
– Zelená petrželka 
– sůl a pepř

 

 

>> Vývar přivedeme k varu a mezitím si připravíme to hlavní: nasucho restovanou krupici. Ano, nasucho. To je totiž hlavní v chuti i vůni této polévky.

>> Na rozehřátou teflonovou pánev vsypeme krupici a mícháme a přesypáváme a všelijak s ní hejbáme, až začne lehoučce hnědnout. V tu chvíli pryč s ní z tepla.

 
>> A teď ta druhá velmi důležitá část. Prochladnout necháme jen částečně. Tipuju tak na 50-60°C. Vyklepneme vajíčko a mícháme, dokud se vše nespojí. Jde o to, že se nesmí vejce srazit, jako míchaná, ale jen tak lehce a stihnout spojit se s krupicí. Vzniknou různě velké hrudky, které postupně roztlučeme právě použitým míchadlem na drobení. Chvíli necháme ještě zaschnout a vsypeme do vroucího vývaru společně se zeleninou, nahrubo nastrouhanou, nebo z mrazáku, ideálně však lehce orestovanou na másle. A uvaříme „do jedla“, což je tak do desíti minut. Vsypeme hrst usekané petrželky. Já si rád připepřím.

 

Pohleďte na tu krásu. Silný hovězí bujón s hromadou drobení a zeleniny. Luxusní polévka. To je čeština jak poleno. Musím poznamenat, že mám vždy dilema: dát si jen ten vývar, nebo kompletní polévku. Vyřešil jsem jej vskutku šalamounsky: obojí postupně za sebou 😀

Hovězí vývar s krupicovým drobením, masem a zeleninou

 

Dobrou chuť Hani…

Sdílejte...

2 Responses to “Hovězí vývar s krupicovým drobením, masem a zeleninou”

  • Hannah12 says:

    Pavle, mňamky.
    Šmačně si to zrobil!!!!

    Všem doporučuji toto drobení nebo zavářku nebo (jak já pravím) cucky do polívky.
    (Nebudu radši ani zmiňovat, jak temu pravi muj chlop) 🙂

    Úplně jiná dimenze obyč vývaru. Na mou duši, na psí uši a našeho zpovykaneho kocura svědomí. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Děkuji za poklonu Hani.
      Musím jen opět poznamenat, že je to jedno z mála jídel u kterého netuším, jak jsem k postupu došel. Jinak ano, drobení je vlastně zavářka a já na něm miluju tu strukturu. Klasické kapání je takové tuhé stejně jako nočky a knedlíčky. Tohle je lehoučké a děsně dobré.
      Tak šmačnego i prubni tež pomazanke…Laděnka už si mlaská a je naprosto nadšená 🙂

Komentáře